Gata cu mitul „macho man“, sigur pe el, cu spirit de initiativa si pasional. Cele mai multe dintre europence, asa-numitele „home managers“, care se impart intre cariera si treburile casnice, prefera ca barbatul lor sa fie „un om de casa“ si sa participe frecvent la treburile gospodaresti.
Cel putin acestea sunt concluziile ce se desprind in urma unui studiu realizat de Procter & Gamble, potrivit caruia 44 la suta dintre repondenti ar dori sa colaboreze mereu cu partenerul, in timp ce doar 12 la suta ar lasa pe seama lui toate onorurile gospodariei, revansându-se astfel pentru secolele in care i-au stat mereu la dispozitie. Studiul a identificat cinci tipologii de cupluri, in functie de relatia diferita stabilita de home managers cu propriul partener in ceea ce priveste repartizarea treburilor gospodaresti. In primul rând, exista „cuplurile traditionaliste fericite“, un sfert din total, in care femeile, in general trecute de 55 de ani, se declara multumite de rolul inca predominant pe care il ocupa in gospodarie.
Mult mai mare este in schimb procentul asa-numitelor „cupluri traditionaliste nefericite“, unde femeia, legata inca de conceptia „partenerului sultan“, mai gaseste totusi puterea de a se plânge de slaba participare a partenerului la treburile casnice. Din aceasta grupa fac parte femeile cu vârste cuprinse intre 35 si 65 de ani. „Democratele disperate“ , altfel spus femeile cu vârste cuprinse intre 45 si 54 de ani, care, desi doresc ca partenerul sa le dea o mâna de ajutor, prefera sa faca ele totul, exasperate de nepriceperea acestuia, fac parte din asa-numitele „cupluri haotice“, care desi sunt intr-un procent destul de mic, sunt foarte rezistente in timp.
Treburile casnice – o obligatie pentru domni
Cel mai mic procent il gasim in cazul asa-numitelor „cupluri conflictuale“, care reprezinta zece la suta din total. In cazul acestor cupluri, femeile sunt dornice sa se revanseze pentru secolele de „sclavie domestica“, pretinzând de la partener sa se ocupe de casa. Ramân la urma asa-numitele cupluri „fairy“. Din aceasta grupa fac parte de cele mai multe ori doamnele cu studii superioare cu vârste cuprinse intre 25 si 44 de ani, asa-numitele „democrate fericite“, care doresc si au parte de colaborarea partenerului, situatie extrem de favorabila pentru fericirea vietii de cuplu. Barbatii, la rândul lor, au inceput sa se adapteze la transformarile ce se desfasoara sub ochii lor. „Mentalitatea barbatilor se schimba in mod remarcabil. Vrem sa fim implicati in activitatile din viata casnica si credem ca a colabora cu propria partenera in ceea ce priveste gestiunea casei devine un drept si o obligatie, care aduce avantaje si pentru relatie“, spune Fiorenzo Bresciani, presedintele Asociatiei barbatilor casnici. Pe scurt, si barbatii, care au fost mereu considerati incapabili si ca atare exclusi din unele activitati casnice, pot sa calce, sa spele si sa gateasca. Si asta pentru binele relatiei de cuplu.