16.4 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinMuzica stimuleaza apetitul

Muzica stimuleaza apetitul

In cazul in care temperaturile toride de afara v-au taiat pofta de mâncare, incercati sa va reveniti la normal ascultând un pic de muzica. Din câte se pare, cercetatorii americani au descoperit ca muzica duce la cresterea poftei de mâncare, pe o perioada mai lunga de timp.


Potrivit cercetatorilor, atunci când „mesenii“ asculta muzica, ei au tendinta sa consume o mai mare cantitate de mâncare, dar si de bautura. Studiul a fost efectuat de specialistii de la Departamentul de Psihologie din cadrul Universitatii din Georgia, Atlanta. Drept „obiect de studiu“ au fost alesi 78 de studenti, invitati sa tina un „jurnal alimentar“ cotidian, in care sa noteze cu meticulozitate detalii referitoare la mâncaruri si la prezenta si tipul de fundal muzical ce le-a acompaniat masa. Analizarea datelor adunate a confirmat o teorie de veridicitatea careia specialistii erau convinsi de ani buni, si anume ca factorii ambientali exercita o influenta determinanta asupra comportamentului alimentar al oamenilor. De exemplu, o cina luata intr-un cadru unde sunt prezenti stimuli ce ar putea distrage atentia ii face pe meseni sa neglijeze semnalele fiziologice ale foamei si ale setei si sa se alimenteze intr-un fel mai mult „emotiv“ decât „instinctiv“. Studiul vine insa cu o serie de particularitati destul de interesante. In primul rând, muzica pare sa actioneze ca un stimul asupra apetitului, iar asta se intâmpla indiferent de cadrul unde are loc masa. Altfel spus, nu este de vina un restaurant intim, cu fundal muzical si atmosfera romantica, pentru faptul ca avem o pofta de mâncare incredibila. Acelasi lucru se intâmpla si pentru cei care iau o gustare in masina, autobuz sau pe o banca, in timp ce asculta muzica la casti.


Muzica – mana cereasca pentru restaurante


Alta informatie interesanta este cea legata de diferenta de calorii asimilate, care este considerabila: in medie, 720 kcal fata de cele 608 pentru o masa fara muzica si 431 ml de bauturi fata de 338 cât se consuma in mod normal. Aceste date sunt confirmate si de durata medie a mesei acompaniata de un fundal sonor, aceasta fiind aproape dubla (40,51 fata de 29,25 minute) spre deosebire de mesele de prânz si cinele fara muzica. Alta concluzie surprinzatoare este cea conform careia cu muzica se consuma cu 40 la suta mai multe grasimi decât in cazul unei mese obisnuite.


„Sunt niste date extrem de ciudate. Chiar daca din punct de vedere stiintific nu sunt relevante, ele confirma fara urma de indoiala faptul ca muzica este un puternic instrument de marketing pentru proprietarii de localuri, unde muzica este administrata in mod egal cu mâncarea“, a spus unul dintre coordonatorii studiului. In concluzie, daca dorim sa ne pastram silueta, acum stiam: fara muzica la masa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS