36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinSuvenire ecologice pentru o planeta mai sigura

Suvenire ecologice pentru o planeta mai sigura

Pentru multi dintre noi nu exista vacanta in care sa nu achizitionam câteva suvenire. Exista insa si persoane care pentru un suvenir ar putea ucide. Bineinteles, nu este vorba de un turist cu instincte criminale, ci de persoane care, fara sa vrea, in timpul vacantei achizitioneaza obiecte realizate cu parti de animale sau cu plante protejate.


Daca este usor sa ne dam seama ca o pereche de gratiosi cercei de fildes sau ca niste obiecte din coral pot aduce daune unei specii protejate, nu este greu de intuit nici ca o cutie de caviar nu este tocmai o binecuvântare pentru natura.


Pentru un turism sigur si responsabil, este mai bine sa nu dam si noi o mâna de ajutor traficului de obiecte ilegale si sa nu incalcam legile tarilor pe care le vizitam. In acest scop, a fost realizat un ghid ce include o harta cu destinatiile in care trebuie sa fim mai atenti la ceea ce cumparam, unde deseori sunt necesare certificate speciale pentru export. De exemplu, in Statele Unite este necesar sa evitati suvenirele realizate cu pene de pasari, de exemplu celebrele ornamente pentru cap, purtate de indieni. Din câte se pare, toate speciile de pasari migratoare sunt protejate si chiar si posesia unei singure pene este ilegala. Interzisa este comercializarea produselor realizate din blana de urs negru, brun sau polar, care necesita un permis special pentru comertul international. De mentionat ca pentru produsele derivate din morse, foci si alte mamifere marine comercializarea este rezervata mestesugarilor indieni.


In Mexic, in schimb, nu este deloc recomandat sa cumparati papagali sau alte pasari locale si nici cactusi sau orhidee salbatice, al caror export este reglementat de norme foarte severe. Tot de aici aveti grija sa nu cumparati produse realizate din testoase marine, cum ar fi pieptenii sau ochelarii. Dintii de rechin, obiectele de lemn si plantele ornamentale pot fi aduse in Europa, insa doar cu certificate speciale Cites.


Comertul cu suvenire, un pericol


Cei care ajung in America de Sud, Ecuador, Bolivia, Peru, Chile, Argentina trebuie sa reziste tentatiei de a cumpara „betele ploii“, celebre instrumente muzicale realizate din cactus, originare din Peru, Chile si Bolivia. In aceste zone, toate speciile de cactus sunt protejate. Daca tineti cu tot dinadinsul, puteti importa in Europa pâna la trei „bete“ de persoana. In schimb, pentru a transporta haine de lama, trebuie sa aveti o licenta speciala. Atentie si la obiectele din lemn, pentru ca de multe ori acestea sunt realizate din esente rare.


In nordul Africii (Maroc, Tunisia, Libia), bazarurile ofera tot ce va doreste inimioara, de la instrumente muzicale la broaste testoase, camile si sopârle. Multe dintre acestea, insa, necesita un certificat pentru a putea fi scoase din tara. Organizatia Wwf avertizeaza: achizitia de astfel de suvenire poate contribui la disparitia speciei. Pentru a fi mai siguri, mai bine evitati animalele vii si alegeti aceleasi obiecte, insa realizate cu materiale alternative. In Tanzania, fildesul este interzis prin lege in orice situatie, in timp ce pentru trofeele de hipopotami sau rinoceri, pielea de reptila (pitoni si crocodili), zebra, antilopa, corali, scoici uriase de tip Tridacna gigas, plante precum aloe si altele din lemn dur, sau pentru animalele vii, inclusiv insecte, aveti nevoie de un certificat special. Din Kenya nu puteti trece granita cu corali sau obiecte din fildes sau produse din broasca testoasa, plus articolele din piele de reptila.


Animalele, amenintate de amatorii de shopping


In Grecia si Turcia sunt interzise bijuteriile din fildes sau cele realizate din carapacea testoaselor. In acelasi timp, este interzis comertul cu pasari impaiate, testoase vii, cameleoni si alte animale tipice pentru fauna turca, precum si unii rapitori. Acelasi lucru este valabil pentru corali, bureti, moluste si pesti, precum si caluti de mare. In Rusia, mai ales in Moscova si Sankt Petersburg, trebuie sa fiti atenti la achizitia de broaste testoase, serpi si papagali, care se vând dupa norme speciale. In plus, si caviarul poate fi cumparat in cantitate limitata: doar 250 de grame, si fiti atenti sa apara inscriptia „Cites“ pe ambalaj. Intre anii 2000-2005, doar in Uniunea Europeana au fost confiscate 12 tone de caviar.


In Australia sunt protejate mai multe specii de animale autohtone: pasari, reptile si insecte, scoici si corali. Cei care pun in pericol aceste specii risca amenzi usturatoare, putând ajunge chiar dupa gratii. Multe dintre obiecte necesita certificate speciale. De exemplu, suvenirele si obiectele din piele de cangur pot iesi din tara doar daca sunt folosite in scop personal. Cei care au de gând sa calatoreasca in India trebuie sa renunte la pretioasa esarfa shatoosh, un sortiment special de lâna obtinut din blana de antilope tibetane, specie aproape disparuta. Reguli rigide si pentru flora si fauna de aici, mai ales pentru produsele din fildes, din piele de sarpe, coralii si carapacele de broasca testoasa. Si, in fine, dintr-o calatorie in Thailanda puteti aduce acasa, insa doar cu un certificat special, orhideele locale, in timp ce sunt ilegale multe obiecte, precum articolele din testoasa, fildes sau piele de crocodil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS