Dupa ce intr-o saptamâna nu au fost pusi in posesie decât aproximativ 60 de sinistrati din Rast, autoritatile si-au propus sa schimbe „tactica“- vor mari numarul de persoane care fac masuratorile si nu vor mai bate tarusii in prezenta oamenilor.
Pentru a finaliza in urmatoarele zile punerea in posesie a sinistratilor de la Rast, autoritatile au marit numarul de echipe formate din angajatii primariei si reprezentantii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj. „Cinci echipe au mers pe teren sa faca masuratorile pentru punerea in posesie deoarece la inceputul acestei saptamâni speram sa terminam cu partea dreapta. In paralel, o echipa va face masuratorile pentru impartirea celor 80 de hectare de teren de pe partea stânga. Am pierdut o zi, atunci când tarusii au fost scosi noaptea din pamânt, dar acum ne-am luat masuri de precautie si pe lânga marcarea amplasamentelor cu tarusi vom face si brazde“, a explicat Maria Basescu, directoarea OCPI Dolj.
Pentru a fi sigur ca tarusii nu vor mai fi scosi noaptea din pamânt, primarul din Rast, Iulian Silisteanu, va pune paza pe câmp. „Pun paza noaptea la tarusi pentru ca nu este posibil ca unii sa se joace cu munca noastra si noi, in loc sa avansam cu masuratorile, stam si reparam. Nu vom mai face masuratorile in prezenta oamenilor deoarece ei stau in spatele nostru si se cearta, asa ca, dupa ce ne terminam treaba, ii chem si le arat pamânturile lor. Eu stiu ca se bucurau când infigeau ei tarusul in pamânt, dar nu am ce sa le fac daca nu sunt intelegatori“, a spus primarul Silisteanu. Acesta spera ca fiecare echipa sa masoare 50 de locuri pe zi pentru ca sa termine punerea in posesie in cel mai scurt timp. „In aceasta dimineata o sa ii anuntam pe satenii ale caror terenuri au fost masurate si o sa ii punem in posesie. Daca lucram in ritm alert, vom termina in câteva zile punerea in posesie pe partea dreapta“, a mai spus Silisteanu. In acelasi „ritm alert“ trebuie sa lucreze si autoritatile judetene pentru a aproba Planul Urbanistic General si a elibera titlul de proprietate. „Ordinul Arhitectilor trebuie sa intocmeasca si sa aprobe PUG-ul, iar dupa aceea se poate trece la eliberarea autorizatiilor. Prioritara va fi construirea caselor, nu a institutiilor“, a explicat Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului.
Locuintele modulare – la sfârsitul lunii iunie
In timp ce autoritatile locale se ocupa de punerea in posesie a sinistratilor, mai-marii de la guvern fac planuri legate de infrastructura si alimentarea cu apa a noului Rast. „Reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si Turismului au venit la Rast pentru a rezolva partea de infrastructura si alimentarea cu apa. Am stabilit ca alimentarea cu apa a celor 1.189 de gospodarii din noul sat se va face de la un izvor natural aflat la intrarea in vechiul Rast, care a fost descoperit prin anii ’60 când oamenii sapau in zona dupa un zacamânt de petrol“, a afirmat primarul. Sinistratii asteapta mai intâi pamântul si locuintele modulare pe care le-a promis guvernul inca de la inceputul inundatiilor, dar trebuie sa mai doarma in corturi o luna deoarece acestea vor ajunge in Rast la sfârsitul lunii iunie. „Oamenii ma intreaba mereu când vor veni locuintele modulare pentru ca ploile si vântul le fac si mai grea viata in corturi. Am inteles ca o sa vina in iunie, la sfârsit, si atunci când vom avea locuinte nu vom mai gati hrana calda pentru ca le voi da aragazuri mici pe care le-am primit ca ajutoare. Ramâne de vazut cum voi reusi sa impart 430 de locuinte aprobate de guvern la cei 646 de oameni ale caror case au cazut“, a explicat primarul.
Proiectul Rast-Lom continua
Nu doar planurile pentru noul Rast merg mai departe, ci si proiectul european privind imbunatatirea infrastructurii de legatura Rast-Lom. Dupa ce Uniunea Europeana, care cofinanteaza proiectul cu trei milioane de euro prin Programul PHARE, a cerut autoritatilor doljene sa ia o decizie in privinta continuarii acestuia, Consiliul Judetean (CJ) Dolj a organizat saptamâna trecuta o intâlnire cu firmele românesti si straine care sunt interesate de licitatia pentru acest proiect. „Dupa discutiile avute la CJ Dolj, reprezentantii acestor firme s-au deplasat si la Rast pentru a inspecta drumul de 32 de kilometri de la Giubega la Rast, de unde se poate incepe acest proiect. Cu aceasta ocazie, si proiectantul a vazut care este situatia la Rast, de ce sume de bani este nevoie si acest lucru este benefic pentru cererile de suplimentare a fondului facute de CJ Dolj catre Comisia Europeana (CE). Cu toate ca am avut mari emotii pentru acest proiect, am primit asigurari de la Jonathan Scheele si de la CE ca acest proiect Rast-Lom va continua“, a precizat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.
Intoarcerea pribegilor
Dupa o luna de pribegie, sinistratii din Cârna, Macesu de Jos si Plosca au inceput sa se intoarca la casele lor care sunt acum in ruina. Cu lacrimi in ochi, acestia isi aduna lucrurile dintre darâmaturi si privesc deznadajduiti la munca lor de-o viata.
Gradinita din Rast, pericol pentru copii
Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a dispus inchiderea gradinitei de la Rast din cauza conditiilor improprii in care isi desfasura activitatea.
Saptamâna trecuta, un control al inspectorilor DSP Dolj in tabara de sinistrati de la Rast a scos la iveala faptul ca gradinita din Rast functioneaza in tabara de sinistrati, in doua corturi, unde copiii sufera atât din cauza caldurii excesive, cât si din cauza conditiilor de igiena improprii desfasurarii procesului instructiv-educativ.
De asemenea, inspectorii DSP Dolj au constatat ca WC-urile ecologice din tabara de sinistrati nu au mai fost vidanjate de o saptamâna, iar celelalte toalete sunt intretinute necorespunzator. (S.T., A.D.)