16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Curcuma

Curcuma apartine familiei Zingiberraceae, o familie de plante cu importanta medicinala si alimentara, raspândita in regiunile tropicale din Asia, India, Indonezia, Australia. Formeaza tufe mari si are flori interesante, protejate de un fel de teci, bractei si grupate in spice. Se foloseste ca planta de ghiveci si se cultiva si pentru flori. Curcuma are un rizom (tulpina subpamânteana – n.r.) gros, carnos, asemanator celui de stânjenel. Inrudit cu curcuma este si ghimbirul sau gingerul, al carui rizom se foloseste drept condiment. Rizomii arata ca niste cartofi carnosi, alungiti si aplatizati.


Climatul. Este planta de sera calda. Se tine in camere calduroase, luminoase, dar cu lumina indirecta – se fereste de soare puternic vara.


Umiditatea. Ii place o atmosfera mai umeda. Daca aerul e uscat, frunzele se pot usca la vârfuri. Toamna, e posibil sa intre in repaus. Atunci frunzele incep sa se usuce si planta nu mai trebuie udata.


Solul si ingrijirea. Plantele se tin in repaus iarna, la caldura, fara apa. In februarie – martie, când se repun in vegetatie, se replanteaza in vase mai mult largi decât adânci, intr-un amestec de pamânt de frunze, compost, pamânt de gradina si nisip. Solul trebuie sa fie poros si sa nu retina apa in exces.


Inmultirea. Când se face replantarea, in primavara, se poate realiza si inmultirea prin divizarea plantei, adica prin despartirea rizomilor.


Posibile accidente. Daca vi se intâmpla sa se rastoarne si sa se fragmenteze planta, nu va alarmati. Recuperati fiecare portiune de rizom, chiar daca i s-au rupt toate frunzele, pudrati „ranile“ sau taieturile cu carbune medicinal pisat si replantati fiecare fragment. Udati bine la plantare, apoi lasati pâna la a doua udare, sa se mai usuce pamântul. Singura grija pe care trebuie sa o aveti este sa nu putrezeasca sau sa nu se deshidrateze rizomii, acestia având muguri din care se poate regenera planta.


Inflorire. O planta adulta infloreste in fiecare an, datorita ramificarii si cresterii rizomului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS