36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCriza de medicamente pentru diabetici

Criza de medicamente pentru diabetici

Bolnavii de diabet din Craiova stau la cozi interminabile ca sa-si ia medicamentele. Situatia dureaza de mai multe saptamâni. Medicii sustin ca din cauza lipsei tratamentului au inceput sa apara si cazurile de coma diabetica.


O parte dintre bolnavii de diabet din Craiova isi ridica medicamentele de la farmacia Spitalului de Urgenta Craiova. Oamenii vin in fiecare dimineata, unii chiar de la orele 4.00, 5.00, si asteapta in fata ghiseului ca farmacia sa primeasca „marfa“. Pe zi ce trece, cozile sunt mai lungi, pentru ca bolnavilor li se adauga altii, programati mai târziu.


La mica intelegere


Ca sa-si ridice medicamentele, fiecare bolnav trebuie sa primeasca o programare de la medicul specialist din policlinica. Carmen Cojocaru, de 37 de ani, ar fi trebuit sa ia tratamentul pe 3 ianuarie. Femeia a respectat programarea, dar nu a gasit medicamentele necesare. De la farmacia spitalului i s-a spus sa revina in alta zi. De atunci, zi de zi sta in fata ghiseului si asteapta, in picioare. Uneori cinci-sase ore, alteori pâna la inchiderea programului. Ieri a venit din nou. „Am ajuns aici la ora sapte si jumatate. Am intrebat la farmacie si mi s-a spus din nou ca nu au medicamentele si nu stiu când vor primi. Astept, poate am noroc de data aceasta. Stau asa, rezemata mai mult pe un picior. Când obosesc, ma rezem pe celalalt picior sau ma sprijin de perete“, a spus femeia.


Alti bolnavi sustineau ca au ramas fara medicamente inca de luna trecuta. „Pe 27 decembrie am terminat medicamentele. De atunci, vin mereu la farmacie si intreb“, a spus Valeria Wetzel. Femeia, de 57 de ani, sustine ca a avut mereu probleme cu procurarea medicamentelor. Desi pe reteta are trecute doar doua medicamente, Diapril si Avandia, i s-a intimplat sa nu gaseasca decât unul dintre ele si atunci a apelat la mica intelegere. „Daca iei doar medicamentul pe care il gasesti, pe celalalt il pierzi si trebuie sa vii cu o noua reteta. Noroc cu asistentele de la farmacie, care ne mai inteleg si ne dau si celalalt medicament alta data, pe aceeasi reteta“, a mai spus Valeria Wetzel.


„Astept sa-mi creasca glicemia si sa mor“


Alte variante pentru bolnavii care au doua medicamente pe reteta este sa solicite medicului specialist inlocuirea unuia dintre ele. In cazurile disperate, medicamentele pot fi achizitionate si contra cost, din oras. „In loc de Avandia am mai luat Actos. Când nu l-am mai gasit nici pe acesta, l-am luat cu bani din oras. Si Diaprelul se gaseste la farmacii, cu 320.000 de lei cutia de trei folii. Dar dintr-o pensie de doua milioane de lei, pe ce sa dai bani mai intâi? Ca trebuie sa platim intretinerea. Din pensia asta a trebuit sa-mi cumpar si medicamente. Am dat pâna acum 150.000 de lei pe zece pastile care mi-au ajuns doar doua zile“, a spus Maria Zugravescu, de 67 de ani. Batrâna sustine ca si-a pierdut cunostinta de doua ori din cauza oboselii provocate de statul la coada la farmacie.


Nici diabeticii insulino-dependenti nu au fost scutiti de statul la coada. Marin Stancu s-a consolat cu ideea ca in orice clipa ar putea, in cel mai fericit caz, sa cada din picioare si sa-si piarda cunostinta, in timp ce asteapta in fata ghiseului. „De pe 23 decembrie intreb de insulina si degeaba. Pâna la urma, mi s-a prescris un inlocuitor, dar nu l-am gasit nici pe asta. Nu stiu ce o sa fac. Astept sa-mi creasca glicemia, sa se agraveze boala si sa mor“, a spus Stancu.


Bolnavi in coma


In judetul Dolj, coordonatorul Programului national de diabet este conf. univ. dr Maria Mota, sefa Clinicii de diabet si boli de nutritie de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. Dr. Mota recunoaste ca situatia bolnavilor de diabet din Dolj este disperata, problema medicamentelor fiind atât de grava incât au aparut si cazuri de bolnavi care au ajuns in coma diabetica la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova: „Au fost cazuri de bolnavi insulino-dependenti care nu au putut face rost de tratament si au ajuns in coma la noi in clinica“.


Dr. Mota sustine ca actuala criza de medicamente pentru diabet a fost generata de lipsa banilor necesari, dar si de proasta gestionare a fondurilor existente de catre coordonatorul la nivel national al programului, Ministerul Sanatatii, care nu a reusit pâna in prezent sa trimita comenzile de medicamente in teritoriu.


Pentru a achizitiona macar o parte din medicamentele necesare, dr. Mota sustine ca a trebuit sa ia cu imprumut de mai multe ori de la diversi furnizori medicamente, pe care nu stie cum le va returna. „Valoarea depaseste un miliard de lei. Prima oara am luat medicamente de aproximativ 400 de milioane de lei, care s-au dus foarte repede“.


Dr. Mota mai spune ca a luat legatura cu CNAS si i s-a comunicat ca o parte din medicamentele necesare vor fi trimise in doua transe, una in cursul zilei de azi, iar urmatoarea luni, 16 ianuarie. La rândul sau, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, a declarat ca a facut demersurile necesare pentru ca problema sa fie rezolvata astazi.


Diabeticii isi aduc medicamente de acasa


Situatia nu este roz nici pentru bolnavii internati in Spitalul de Urgenta Craiova. Daca in Clinica de diabet si boli de nutritie necesarul de medicamente a fost asigurat, potrivit dr. Mota, (90% din bolnavii de aici fiind insulino-dependenti), diabeticii care sunt internati in alte clinici pentru alte afectiuni decât diabetul trebuie sa-si aduca medicamente de acasa: „Din bani proprii, Spitalul de Urgenta are aprobata achizitionarea a maximum 100 de flacoane de insulina pe luna pentru bolnavii de diabet internati in alte clinici. In fiecare zi, in spital se afla internate in aceste clinici 100 – 200 de persoane“.


Dr. Mota spune ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca depozitul care ar fi trebuit sa livreze insulina catre spital a refuzat prelungirea contractului, cerând un pret mai mare. „Chiar in conditiile in care spitalul ar accepta noul pret, este nevoie de aproximativ doua luni pâna la definitivarea licitatiei. Practic, doua luni, spitalul nu va avea insulina“, a adaugat dr. Mota.


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova sustine ca situatia nu este atât de disperata cum sustine dr. Mota. „Este adevarat ca sunt anumite probleme cu furnizorul care ne livreaza insulina pentru administrare de urgenta, dar o vom rezolva. Dar ca e posibil sa fie probleme luna viitoare, nu cred ca trebuie sa ne facem griji de pe acum pentru asta“, a declarat dr. Cristina Mariana Calangiu, directorul Spitalului de Urgenta Craiova.


Fonduri mai mari


Ministerul Sanatatii a anuntat ieri ca a marit bugetul alocat pentru Programul national de diabet. Astfel, in acest an, a fost triplata suma pentru achizitionarea testelor de monitorizare de la 4.000.000 RON, la 13.500.000 RON. Ministerul a anuntat totodata realizarea unei rezerve de insulina la nivelul institutiei, in valoare de 40.000.000 RON, care va fi folosita in cazurile unde se inregistreaza probleme la distributia catre pacienti. De asemenea, s-a hotarât ca furnizarea de medicamente si insulina pentru diabetici sa fie realizata si prin farmaciile cu circuit liber, care vor fi acreditate de catre autoritatile sanitare, dupa criterii stricte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU