Alunecarile de teren fac din nou ravagii in judetul Vilcea. De aceasta data, fenomenul a afectat comuna Boisoara din creierii muntilor, unde un drum comunal s-a rupt pe o distanta de 200 de metri. 15 locuinte risca oricind sa fie luate o data cu malul de pamint in continua miscare, iar alte zeci de gospodarii sint in pericol de a fi izolate de restul lumii. Tot din cauza alunecarilor, un pod sta sa cada, iar sistemul de alimentare cu apa al comunei dat in folosinta de curind risca sa fie distrus. Pentru inlaturarea pericolului, conducerea Consiliului Judetean (CJ) Vilcea a cerut evacuarea localnicilor din casele aflate in zona de risc.
Situatia din comuna Boisoara s-a agravat in ultimele zile din cauza alunecarilor de teren, care au afectat infrastructura localitatii. Potrivit declaratiei lui Petru Popescu, primarul comunei, in zona s-a produs un adevarat dezastru.
15 familii sint izolate
Mai multe familii risca sa fie evacuate in orice moment in cazul in care fenomenul nu va inceta. Comitetul local pentru situatii de urgenta a luat aceasta decizie de comun acord cu conducerea Consiliului Judetean Vilcea, insa reprezentantii prefecturii au hotarit sa astepte parerea specialistilor privind evolutia fenomenului. Chiar si asa, situatia este destul de grava. „Drumul a fost rupt pe o distanta de peste 200 de metri. Un deal a alunecat pur si simplu peste drumul satesc din satul Gaujani la o diferenta de nivel de peste 10 metri. Cred ca va fi mai rau decit in localitatea Lapusata pentru ca fenomenul este in continua desfasurare. Cred ca avem astfel de surprize din cauza zonei care este impinzita de izvoare care au iesit la suprafata. Asa ceva n-am vazut de cind sint“, a precizat edilul- sef al comunei. Locuinta lui Dumitru Iagaru se afla in imediata apropiere a zonei de alunecare. Finarul din gospodarie este situat la doar o jumatate de metru de marginea prapastiei, iar terenul este in continua miscare.
Ruperea unui pod grav avariat risca sa izoleze 150 de persoane
Conform specialistilor din cadrul Prefecturii Vilcea, pina in prezent a fost afectata numai infrastructura comunei, insa casele care se afla in imediata apropiere nu sint departe de a fi luate de alunecarea de teren care este in continua desfasurare. Alunecarea de teren a pus in pericol si sistemul de alimentare cu apa recent dat in folosinta. Primarul comunei sustine ca pentru realizarea alimentarii cu apa s-au cheltuit 26 de miliarde de lei. In urma ruperii conductelor de alimentare, 200 de persoane vor ramine fara apa potabila. Ei vor avea totusi ca sursa alternativa fintinile din care au baut apa o viata intreaga. Alunecarea de teren nu este singura napasta care s-a abatut asupra localnicilor din Boisoara. Un pod sta sa cada, fiind grav avariat in urma viiturilor provocate de riul din zona. „Podul are o vechime de aproximativ 20 de ani. Pina nu de mult, acesta era in stare perfecta de functionare, insa viitura a ros materialul de sub stilpii de sustinere. Daca acesta se va prabusi, vor ramine izolate peste 150 de persoane. Asteptam specialistii sa vina sa intocmeasca un studiu geofizic pentru a sti exact ce masuri sa luam“, a declarat Petru Popescu. Conform raportului intocmit de comisia locala penru situatii de urgenta, in cazul podului se impune refacerea pilei pe malul sting al riului si o lucrare de aparare impotriva suvoaielor de apa pe malul drept pe o distanta de 80 de metri. In cazul celor 15 locuinte care au ramas deja izolate in urma ruperii drumului, se va hotari in perioada imediat urmatoare daca va fi necesara evacuarea acestora sau nu.