25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateProprietarii rablelor s-au calcat in picioare pentru 30 de milioane de lei

Proprietarii rablelor s-au calcat in picioare pentru 30 de milioane de lei

Cele 30 de milioane de lei pe care le vor primi de la stat proprietarii autoturismelor mai vechi de 12 ani i-au adus pe doljeni in culmea disperarii. Zeci de persoane au luat cu asalt sediile dealerilor inscrisi in program, asezindu-se la coada inca de la miezul noptii de luni, in speranta ca vor reusi sa prinda un loc bun pe listele care le-ar fi dat dreptul la cumpararea unei masini noi subventionate de stat. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un program de innoire a parcului national auto si de reducere a poluarii s-a transformat in cosmar atit pentru posesorii rablelor, cit si pentru angajatii firmelor prin care se deruleaza programul. Multi dintre cei care vor sa-si lase masinile la fier vechi ar putea sa scape de calvarul hirtoagelor si cozilor interminabile daca si-ar vinde masina la tirg, unde ar obtine aproximativ aceeasi suma pe care o ofera statul.


Nebunia a inceput o data cu adoptarea OUG nr. 99/2004, privind instituirea Programului de stimulare a innoirii parcului national auto, modificata si completata prin OUG nr.1/2005. Initial, fostul guvern se gindise sa includa in program numai producatorii autohtoni pentru incurajarea industriei de profil. Prin modificarea adusa ordonantei, actualul guvern a dat liber la subventie si pentru masini fabricate in afara granitelor, ale caror preturi nu sint accesibile românului de rind. Dupa aminari succesive care le-au intins potentialilor solicitanti nervii la maximum, marti a demarat efectiv actiunea „Rabla“.


Nervi si injuraturi pentru 30 de milioane de lei


Conceput ca un program pentru oameni saraci, optiunea acestora pentru modelul Logan produs de Dacia este majoritara. Acest lucru a fost anticipat si de guvernanti, care au atribuit producatorului de la Colibasi 8.091 de masini dintre cele 15.000 subventionate in intreaga tara. La Craiova, nebunia a inceput in noaptea de luni spre marti, cind, de la miezul noptii, zeci de persoane interesate au format cozi interminabile la usile dealerilor locali, calcindu-se in picioare pentru a prinde un loc mai bun, desi magazinele isi deschideau portile in jurul orei 9.00. Agitatia i-a luat prin surprindere pe angajatii societatilor de profil, care au chemat in ajutor bodyguarzii unei firme de paza din Craiova. „Oamenii s-au asezat la coada inca de la miezul noptii, iar unul dintre ei a sunat chiar la politie, reclamind ca a fost agresat de oamenii de paza pe care-i chemaseram in ajutor. In realitate, omul isi pierduse rabdarea“, a declarat pentru GdS Remus Calota, consilier comercial al unuia dintre cei doi dealeri autorizati Dacia. Disperati ca pierd subventia de 30 de milioane de lei si nervosi de atita asteptare, oamenii i-au luat la injuraturi pe angajati, carora le reprosau ca muncesc prea incet. Conform consilierului Calota, angajatii firmei lucreaza aparent incet, pentru ca dosarul pe baza caruia proprietarul rablei obtine aprobarea pentru o masina noua necesita mare atentie, deoarece, daca gresesc, vor plati din buzunar cele 30 de miloane cuvenite fiecarei masini. Initial, numarul de locuri alocate in program a fost limitat pentru fiecare dealer. In prima zi a derularii programului, doar 40 de proprietari s-au vazut cu sacii in caruta. A doua zi insa, limita impusa a disparut, inscrierile facindu-se pina la terminarea programului. Cu cit operatiunea de obtinere a acceptarii in program se face mai rapid, cu atit numarul masinilor alocate unui dealer este mai mare. Intre dealeri va fi o competitie deschisa, iar miza o constituie cele peste 8.000 de masini. Ca sa calmeze spiritele, unele dintre magazinele de specialitate au restrictionat accesul pe perioade scurte de timp.


„Rabla“ nu este o afacere pentru dealeri


Nu toti dealerii au avut parte de inghesuiala si injuraturi. La magazinele autorizate Dacia de la marginea orasului, activitatea s-a desfasurat fara evenimente deosebite. Ion Bondoc, directorul uneia dintre societati, a declarat: „Programul ar fi trebuit sa fie destinat numai producatorilor de masini autohtone, care in România sint doar doi. Pentru guvern ar fi fost normal sa sustina productia interna de autoturisme daca tot scoate bani de la buget. In toata lumea civilizata, guvernele protejeaza productia interna si locurile de munca. La noi e ca la nimeni“, a spus Ion Bondoc. Pentru dealerii prin care se deruleaza programul guvernamental, actiunea „Rabla“ nu este o afacere, deoarece oamenii oricum erau interesati sa-si cumpere masini noi, unii chiar cu banii jos. Este de notorietate faptul ca foarte multi dintre cei care isi doresc, de exemplu, o Dacia Logan sint deja inscrisi pe listele de asteptare ale distribuitorilor fara sa tina cont de subventia statului. Asa ca si cu programul guvernamental si fara, dealerii oricum isi incaseaza comisioanele!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS