• Reprezentantii fabricii din Filiasi spun ca s-au trezit datori la stat cu zeci de miliarde de lei mai mult decit era trecut in certificatul fiscal • Finantele spun ca le-au anulat esalonarile in urma unui control fiscal
Intre DGFP Dolj si TMC Filiasi a inceput razboiul nervilor dupa ce Finantele au cerut Tribunalului Dolj declansarea procedurii de faliment a fabricii din Filiasi pentru o datorie record de peste 195 de miliarde de lei, aproximativ cinci milioane de euro. Scandalul dintre cele doua parti implicate a capatat proportii in momentul in care DGFP Dolj a depus pe 14 octombrie 2004 cerere de intrare in faliment a TMC, pentru a-si putea recupera datoria acumulata de aceasta in ultimii cinci ani din momentul trecerii in proprietate privata.
Demersul Finantelor i-a enervat la culme pe patronii TMC care, la doar citeva zile dupa ce DGFP s-a adresat oficial Tribunalului Dolj, au depus, la rindul lor, o contestatie aducind ca argumente contractul de vinzare – cumparare a fabricii si un ordin de plata trimis pe adresa DGFP Dolj. Conform Legii nr. 64/1995 modificata privind falimentul, pentru ca la o firma sa se poata declansa falimentul, trebuie sa aiba datorii mai mari de 3.000 de euro si sa fi incetat platile mai mult de 30 de zile. De aceasta ultima prevedere se agata si reprezentantii TMC, care prin vocea directorului Dumitru Osca spun urmatoarele: „Desi pe 15 septembrie 2004, TMC a virat anterior dispunerii procedurii de faliment sase milioane de lei, asupra firmei s-a dispus inceperea procedurii falimentului. DGFP a dat dovada de rea-credinta, deoarece nu a respectat termenul de introducere a actiunii de cel putin 30 de zile de la data ultimului virament“, se arata in contestatia depusa de TMC la Tribunalul Dolj. Acuzatiile nu se opresc aici. Conform reprezentantilor firmei din Filiasi, DGFP Dolj nu a trecut la valorificarea decit a unei parti mici din patrimoniul sechestrat, cu alte cuvinte, Finantele ar fi trebuit mai intii sa scoata la licitatie bunurile sechestrate si abia dupa aceea, pe baza a ceea ce ar fi obtinut din vinzare, sa procedeze la urmatorul pas. Totodata, reprezentantii TMC spun ca Finantele nici macar nu au verificat daca societatea este in stare de insolventa, intrucit drepturile salariale ale angajatilor sint platite la zi, iar pe 18 octombrie 2004 au platit un milion de lei, suma disponibila peste fondul de salarii de la acea vreme. La aceasta se adauga si litigiile dintre TMC si DGFP care isi disputa o suma de peste 45 de miliarde de lei si gravele probleme sociale pe care le-ar cauza celor 100 de angajati intrarea in faliment a SC TMC Filiasi.
S-au trezit cu datorii mai mari decit in contract
Contestatiile depuse de reprezentantii fabricii scot la iveala insa un lucru care, daca ar fi adevarat, ar ridica multe semne de intrebare in legatura cu datoriile multor firme aflate pe lista neagra a Finantelor. Intr-una dintre contestatiile depuse la judecatorul sindic, conducerea TMC acuza faptul ca datoriile de 195 de miliarde de lei s-ar datora si modului defectuos de lucru al Ministerului Finantelor, care in 1999, cind a avut loc vinzarea unui pachet de 39% din actiunile TMC catre actualul patron al fabricii, ar fi gresit cuantumul datoriilor, adaugind 24 de miliarde de lei la valoarea restantelor reale. „Chiar daca valoarea datoriilor a fost foarte mare la privatizare, in certificatul fiscal au fost mentionate datorii inferioare celor reale, astfel incit dupa cumpararea pachetului de actiuni, in contabilitatea societatii a existat o suma mai mare cu 24 de miliarde de lei, la care s-au adaugat penalitati mari in timp, aproximativ 90 de miliarde de lei, suma pentru care au existat si exista litigii cu Ministerul Finantelor“, se arata in documentele trimise pe adresa Tribunalului Dolj. Cu alte cuvinte, conducerea TMC spune ca s-a trezit cu datorii mai mari decit ii comunicase Directia Generala a Finantelor Publice Dolj in 1999, cind in fruntea DGFP se afla Petre Gongu, in prezent consilier municipal. Reprezentantii fabricii din Filiasi nu se sfiesc sa acuze DGFP Dolj ca in complicitate cu Fondul Proprietatii de Stat filiala Dolj, condus la vremea aceea de Gabriel Gunescu, a publicat un certificat neconform cu realitatea.
DGFP a anulat esalonarile
Nici Finantele doljene nu au stat cu miinile in sin si au trecut la contraofensiva incercind sa demonteze argumentele invocate de TMC pentru a impiedica declansarea falimentului. Pe 7 decembrie, DGFP Dolj a facut intimpinare la judecatorul sindic pentru respingerea contestatiei, motivind ca TMC a pierdut inlesnirile la plata datoriilor din cauza unei note din 2000 a Circumscriptiei fiscale Filiasi – Serviciul control fiscal, care ar fi constatat ca nu au fost indeplinite cerintele legale pentru acest lucru. „Impotriva notei s-a facut contestatie, respinsa irevocabil de Inalta Curte de Casatie si Justitie in martie 2004. De asemenea, procesul-verbal din 2000 prin care au fost stabilite diferente de debit in urma pierderii esalonarii a fost contestat, dar Curtea Suprema de Justitie a obligat TMC la plata lor“, justifica DGFP Dolj existenta datoriilor record de peste 195 de miliarde de lei. Disputa dintre cele doua parti a ramas in coada de peste, judecatorul sindic obligind Finantele sa depuna la dosar raportul de constatare a creantelor si certificatul fiscal din care rezulta cuantumul datoriilor reale. Alta infruntare va avea loc in aprilie, cind reprezentantii DGFP si ai TMC se vor intilni din nou fata in fata, fiecare considerind ca dreptatea este de partea lui. In schimb, datoria de aproape cinci milioane de euro ramine blocata, desi banii provin din buzunarul fiecarui contribuabil.
Cine este TMC Filiasi?
Fabrica din Filiasi a fost vinduta de Fondul Proprietatii de Stat in 1999 unei firme din Bucuresti, SC Braco Trade SRL, care anul trecut si-a mutat sediul in judetul Ilfov. Societatea patronata de familia Braia a cumparat 39% din actiunile TMC in schimbul sumei de 11,9 miliarde de lei. In plus, TMC a beneficiat si de inlesnire la plata a 13,3 miliarde de lei. Pe linga aceasta, mai detin actiuni SIF Oltenia, SAE, SMEM Motori Elettrici si micii actionari care au aproape 45% din totalul actiunilor. La un moment dat, din TMC s-a desprins alta societate, TMD Filiasi, la care actionari sint aceleasi firme italiene. Conform bilantului depus pe anii 2002 si 2003 prezentat pe site-ul Ministerului Finantelor, TMD avea pierderi de 29,7 miliarde, respectiv 8,7 miliarde de lei.