35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateConcedierile declanseaza isteria in rindul functionarilor publici din Dolj

Concedierile declanseaza isteria in rindul functionarilor publici din Dolj

Angajatii din administratie spera ca anuntul guvernului vrea doar sa-i sperie pe directorii suspectati de acte de coruptie


Functionarilor publici din Dolj le-a intrat frica in oase dupa ce guvernul a dat de inteles ca in perioada urmatoare va reduce cu 4% numarul de angajati din administratia locala si centrala. Reprezentantii sindicatelor doljene din administratia publica, finante si primarie au declarat ieri intr-o conferinta de presa ca o astfel de decizie va crea numeroase probleme, in conditiile in care numarul actual de angajati din institutii este insuficient. „Necesarul de functionari publici pentru ca administratia publica centrala si locala sa fie viabile este de 115.000 fata de efectivul actual de 96.000, deficitul fiind de aproximativ 19.000 de functionari. Pentru a putea acoperi acest deficit, in prezent majoritatea functionarilor desfasoara activitati in plus si sint obligati sa activeze multe ore peste program, fara a putea recupera orele lucrate“, au declarat reprezentantii sindicalistilor din Dolj. Acestia se pling ca o reducere cu 4% a corpului functionarilor publici ar insemna concedierea a aproximativ 4.000 de angajati. „In felul acesta se vor crea mari probleme organizatorice si functionale in cadrul administratiei publice“, au precizat reprezentantii functionarilor doljeni.


Functionarii publici spera ca demiterile sint doar strategie politica


Desi autoritatile de la Bucuresti le-au trimis sindicatelor o adresa oficiala prin care confirmau disponibilizarile care urmeaza sa fie efectuate, sindicatele spera ca acest lucru este doar „o strategie politica prin care guvernul sa-i sperie pe functionarii publici cu serioase indicii de a fi savirsit acte de coruptie, multi dintre acestia detinind functii de conducere sau ranguri inalte in administratia judeteana sau guvernamentala“. Presedintele Sindicatului Liber din Finante, Marin Mateica, a declarat ca sindicalistii nu vor protesta in cazul in care persoanele suspectate de coruptie vor fi concediate, dar s-a ferit sa nominalizeze pe cineva anume. „Sintem multumiti de actuala conducere“, a precizat Mateica, dind de inteles ca exista suspiciuni la nivelul sindicalistilor referitoare la fostele conduceri ale Finantelor publice doljene. Acesta a mai spus ca preconizatele concedieri anuntate de executiv vor crea probleme in desfasurarea activitatii functionarilor din Finante. „In prezent, la Finante lucreaza 750 de angajati, iar, conform procentului de disponibilizari de 4%, 30 de persoane vor fi date afara. Criteriile dupa care se vor face disponibilizarile sint in lucru la Bucuresti“, a precizat Mateica. Probleme ar putea aparea si in activitatea legata de punerea in aplicare a legii privind dizolvarea societatilor care nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare. „Pina in prezent, 3.500 de firme se afla in proces de dizolvare. O parte dintre acestea au insa datorii la stat si va trebui sa le actionam in instanta pentru recuperarea banilor. Pentru asta insa trebuie sa angajam alte persoane, nu sa dam afara din cele existente“, s-a plins presedintele sindicatului din Finante. Acesta crede ca, prin concediere, statul va pierde banii pe care i-a investit in formarea profesionala a actualilor functionari, desi nu a putut spune cu precizie care este numarul angajatilor din Finante care au beneficat de cursuri de pregatire si la cit se ridica valoarea sumelor cheltuite in acest scop. Nici la acest capitol insa lucrurile nu sint clare. Conform Legii nr. 161/2003, autoritatile publice trebuie sa-si perfectioneze propriii angajati sapte zile pe an. „Legea nu stabileste clar cine trebuie sa suporte aceste cheltuieli“, a declarat presedintele Sindicatului din Administratia Publica Dolj, Ringo Damureanu. Pentru a pune capat acestei situatii, Uniunea Nationala a Sindicatelor Functionarilor Publici a semnat un acord cu Ministerul de Finante prin care sa se prevada in buget sumele destinate cursurilor de perfectionare, prevederile acordului aflindu-se in prezent la nivel de discutii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS