• Sistemul de creditare a firmelor lasa mult de dorit • „Avem 100 de milioane de euro neconsumate“, a declarat directorul general al FNGC, Vasile Coman • In Dolj, doar cinci firme au beneficiat de garantiile fondului in primele doua luni ale anului
Functionarii bancilor comerciale si reprezentantii Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) sint vinovati in egala masura de valoarea scazuta a garantiilor acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. La aceasta concluzie a ajuns directorul general al institutiei, Vasile Coman, prezent ieri la Craiova, unde a discutat cu reprezentantii bancilor din Dolj. „Am dorit sa ne intilnim, pentru a gasi mecanismele prin care IMM-urile sa poata accesa credite mai usor cu garantia FNGC“, a declarat Vasile Coman, intr-o conferinta de presa. „Avem o suta de milioane de euro neconsumate si dorim sa vedem care sint frinele in calea accesarii lor. Pina in prezent, am constatat ca garantiile oferite de noi au fost accesate rar“, a precizat Coman.
Conform spuselor sale, situatia actuala are doua cauze, si anume reglementarile interne greoaie si birocratice si atitudinea lucratorilor bancari care nu cunosc si nu folosesc mecanismul de garantare. „Am constatat ca acesti functionari bancari cer clientilor vechile garantii, si nu garantia fondului, care este mult mai usor de accesat in caz de neplata. Daca ar fi sa foloseasca vechile reguli, bancile respective ar trebui sa bage firma in faliment si abia dupa aceea sa-si poata recupera creditul acordat“, a mai spus directorul FNGC. La nivelul scazut de garantare contribuie si normele Uniunii Europene, care obliga bancile sa provizioneze garantiile, spre deosebire de garantiile oferite de banca insasi. „Bancherii din Dolj au promis ca vor utiliza garantiile pe care le punem la dispozitie. Daca regulile de finantare nu sint similare cu cele din UE, dupa aderare, IMM-urile vor intra in faliment, asa cum a fost cazul Poloniei si al Slovaciei“. In primele doua luni ale acestui an, doar cinci firme din Dolj au beneficiat de garantiile oferite de FNGC, in valoare de 33 de miliarde de lei, iar pe intreaga zona a Olteniei, la sfirsitul lunii martie, reprezentantii fondului se asteapta la acordarea unor garantii de 125 de miliarde de lei.
Credite garantate integral
Pentru a scurta perioada in care o intreprindere mica sau mijlocie poate obtine garantia de la banca, FNGC a creat un mecanism prin care bancile vor acorda garantia necesara intr-o singura zi in limita a 25.000 de euro. De asemenea, intrucit si in conditiile acoperirii unei mari parti din garantia ceruta de banci IMM-urile au dificultati in a convinge institutiile finanicare sa le acorde credite, mai ales cele din domeniul agricol, FNGC a pus la punct un mecanism de sindicalizare prin care garantarea sumelor acordate sa se faca in totalitate pe raspunderea fondului. „Trebuie accesate 500 de milioane de euro in agricultura, domeniu unde garantiile pe care le pot oferi firmele sint mai putine“, a explicat Coman decizia punerii la punct a unui asemenea mecanism. Ceea ce inseamna ca orice IMM care doreste un credit de la banca si care se incadreaza in conditiile de eligibilitate cerute de aceasta va putea primi girul FNGC, scapind astfel de povara garantiilor si ipotecilor. „Din totalul garantiilor acordate pina acum, aproape o treime sint date in agricultura pentru fondurile SAPARD. De aceste garantii pot beneficia insa numai IMM-urile, nu si consiliile locale care vor sa imbunatateasca infrastructura localitatilor“, a precizat Vasile Coman.
Cum functioneaza garantarea unui credit
In cazul in care aveti un IMM sau doar ce v-ati infiintat unul, va puteti duce la banca sa cereti un credit pentru finantarea activitatii. In loc sa trebuiasca sa aduceti dovezi materiale sau banesti ca garantii in favoarea bancii, aceasta poate apela la garantiile oferite de FNGC care este o societate comerciala detinuta de statul român.
In schimbul unui comision platit fondului, patronii IMM-urilor scapa de calvarul garantiilor, iar banca transfera riscul implicat de acordarea creditului asupra FNGC, pe care il va executa in cazul in care patronul firmei nu poate returna creditul. In mod normal, acest lucru ar trebui sa impulsioneze bancile sa acorde credite pe banda rulanta, iar patronii sa dea buzna in sediile bancilor cerind credite. In realitate, lucrurile stau altfel, fie din cauza functionarilor bancii care nu stiu de existenta acestui fond, fie din cauza IMM-urilor. Intrucit garantiile trebuie acordate in functie de anumite criterii, IMM-urile eligibile trebuie sa aiba mai putin de 250 de angajati, sa aiba o cifra de afaceri anuala de maximum opt milioane de euro si sa nu aiba actionari alte firme care nu sint IMM-uri, in proportie mai mare de 25%. Pe linga acestea, solicitantii nu trebuie sa aiba datorii la stat sau la banci si mai ales sa nu-si aleaga un domeniu de activitate interzis, cum ar fi fabricarea armamentului, jocuri de noroc, fabricarea bauturilor alcoolice, cultivarea tutunului sau fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului.