Pe lista neagra a DGFP mai figureaza zece firme, printre care Popeci Utilaj Greu si Metal Lemn
Firmele cu datorii la bugetul de stat au mari batai de cap cu finantele doljene. Dupa cite se pare, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a inceput o campanie furibunda de recuperare a datoriilor restante prin scoaterea la licitatie a terenurilor si utilajelor societatilor comerciale cu restante mari la bugetul de stat.
Norocul firmelor in cauza este lipsa investitorilor care sa aiba fonduri pentru a deveni proprietarii de drept ai utilajelor si imobilelor scoase la mezat. De multe ori la licitatii nu se prezinta nici un solicitant, ceea ce demonstreaza ca ori preturile cerute de Finante sint prea mari, ori activele respective nu intereseaza pe nimeni. Cel mai recent caz il reprezinta mamutul industrial Utilaj Greu Popeci, ale carui utilaje, hale si terenuri nu au avut cautare la licitatia din urma cu aproximativ trei saptamini.
Vinzare in bloc
Finantele doljene ii ataca din nou pe datornici si organizeaza pe 18 octombrie o noua licitatie in urma careia spera sa obtina citeva sute de miliarde de lei, la care „actorii“ principali sint 11 firme mai mult sau mai putin cunoscute pe piata din Craiova. Atit de mare este dorinta DGFP de a recupera chiar si o mica parte din creantele pe care le are de incasat incit, in cazul anumitor firme, a scos la vinzare chiar si tastatura unui calculator, un aspirator, fotolii, cuiere sau un WC suprateran pe care posibilul cumparator ar trebui sa plateasca aproape noua milioane de lei. Explicatia este simpla: orice ban recuperat la buget este binevenit.
Printre „victimele“ licitatiei de peste zece zile se numara SC Mecan SA Craiova, aflata la a treia licitatie, careia Finantele ii scot la vinzare bunuri de peste un miliard de lei. Nici SC Transport Utilaj Constructii SA nu sta mai bine la acest capitol, DGFP scotind la licitatie bunuri de aproape noua miliarde de lei, inclusiv sediul grupului social de pe strada Severinului. In cazul SC Multiprest Service SA Craiova, sarcina statului este una mai usoara, deoarece bunurile licitate depasesc putin suma de sase sute de milioane de lei, cea mai mare parte fiind compusa din maruntisuri de birou.
Aceeasi situatie este si la SC Rexolt SRL si SC Radiotel Oltenia, de pe urma carora DGFP spera sa obtina doar citeva zeci de milioane de lei. Un caz interesant il reprezinta SC Coremind SA Craiova, aflata la a doua strigare, intrucit activele scoase la vinzare in prima faza nu le-au facut cu ochiul investitorilor. Nici de data aceasta Finantele nu sint sigure ca vor avea cumparatori pentru vestiarul, magazia, atelierul si sopronul metalic a caror valoare se invirte in jurul sumei de 450 de milioane, desi Finantele au de recuperat de la Coremind aproximativ 3,5 miliarde de lei, din care numai TVA reprezinta 3,1 miliarde.
Sute de miliarde de la trei societati
Greii licitatiei din 18 octombrie sint insa Popeci Utilaj Greu SA, Metal Lemn SA si Group Regent, de pe urma carora Finantele isi doresc sa obtina aproximativ 400 de miliarde de lei. Daca Popeci Utilaj Greu a mai trecut in urma cu trei saptamini prin emotiile cauzate de scoaterea la licitatie, celelalte doua societati sint la prima experienta de acest gen. Metal Lemn ar trebui sa aduca in bugetul finantelor peste 2,5 miliarde de lei, iar SC Group Regent aproximativ 40 de miliarde de lei. In cazul acesteia din urma, valoarea cea mai mare o au activele imobiliare. Spre exemplu, Group Regent, care se ocupa cu afaceri in domeniul bauturilor alcoolice, este proprietara unui sediu administrativ a carui valoare de pornire la licitatie este de aproape 19 miliarde de lei.
Patronul firmei este nimeni altul decit Alexandru Viorel Ene, personaj trimis in judecata de procurori pentru o serie de inginerii financiare prin care a obtinut returnarea ilegala a aproximativ opt miliarde de lei. In cazul in care la licitatie nu se inscrie nimeni, pretul de vinzare va scadea in prima faza cu 25%, iar la ultima licitatie va fi redus cu alte 25 de procente.
Este cazul Popeci Utilaj Greu, al carei pret a scazut de la aproximativ 450 de miliarde de lei la 330 de miliarde de lei. Chiar si in aceasta situatie, valoarea activelor scoase la vinzare depaseste cu mult datoria de 75 de miliarde de lei pe care o avea Popeci in urma cu trei saptamini, ceea ce face putin probabila prezenta vreunui investitor interesat sa cumpere, mai ales ca activele se vind in bloc, si nu separat.