Producţia de cireşe din zona Turcineşti, Gorj, este compromisă parţial din cauza ploilor din ultimele săptămâni. În satul Rugi sunt cultivate, pe parcele individuale, peste 50 de hectare cu cireşi. Majoritatea localnicilor trăiesc din vânzarea fructelor, iar ploile îi lasă cu buzunarele goale. „Din cauza ploilor, producţia de anul acesta a fost afectată, cireşele s-au spart, sunt vreo trei serii de cireşe, prima a fost compromisă, a doua a fost compromisă, să vedem ce va fi cu a treia. Cireşele nu se mai pot comercializa, oamenii sunt supăraţi mai ales că anul acesta nu sunt nici mere, nici pere, nici prune. A plouat foarte mult timp şi a afectat serios producţia. Nu pot să vă spun cu exactitate suprafaţa, dar sunt câteva zeci de hectare, aproape 50. Toate proprietăţile sunt individuale, nu există o asociaţie a cultivatorilor. (…) Le vindeau la piaţă, la comercianţi. Fiecare cetăţean le vinde individual. De exportat nu exportă deoarece ar trebui să fie tratate, iar la noi fructele nu se tratează cu nici o substanţă chimică, doar cu îngrăşământ natural“, a declarat Vasile Gogâlniceanu, primarul comunei Turcineşti.
Anii de secetă, urmaţi de ploi necontenite
Oamenii sunt supăraţi că după ani de secetă în care s-au uscat sute de cireşi, mai ales în satul Rugi, acum ploile au distrus producţia din primele două serii. Mai există o speranţă în ceea ce priveşte cireşele de iunie.
„Erau semne bune la început de primăvară că au fost multe ploi, dar apoi s-a încălzit, apoi s-a răcit, după care nu s-au mai oprit ploile. A fost un sezon foarte dificil pentru pomi şi mai ales pentru cireşe, care sunt foarte pretenţioase şi au nevoie de o vreme mai prietenoasă. S-au spart de la ploi şi nu s-a prea ales lumea cu mare lucru. Cine a avut cireşe frumoase, a scos preţ bun pe ele, la cine a făcut ploaia pagubă nu a mers aproape deloc anul ăsta, mai ales cu primele serii. Poate o să fie mai bine cu ultimele serii, cele de iunie. Sunt mai rezistente şi mai mari, dar au de obicei şi un preţ mai mic. Să vedem cât o să fie anul acesta. Oricum, acum sunt puţine cireşe pe piaţă. Ploile de anul acesta nu mai compensează ce s-a întâmplat în ultimii cinci-şase ani. Seceta şi-a spus cuvântul şi sunt familii întregi de cultivatori care au pierdut zeci de cireşi, s-au uscat pur şi simplu şi sunt pierduţi“, a spus Gheorghe Sichitiu, localnic din satul Rugi. Cireşele se vând în pieţele din Târgu Jiu cu preţuri pornind de la 6-7 lei kilogramul şi ajung şi la 10-15 lei kilogramul, în funcţie de calitate.