19 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateMetodă de stopat furtul de la asociaţiile de proprietari

Metodă de stopat furtul de la asociaţiile de proprietari

Unele asociaţii de proprietari au găsit o modalitate de a pune capăt delapidărilor făcute în detrimentul locatarilor: asociaţia de bloc

Delapidări de zeci de milioane, administratori care bagă mâna până la cot în banii din casierie, decontări de achiziţii fictive, salarii grase pentru angajaţii şi reprezentanţii proprietarilor, aceasta pare să fie soarta asociaţiilor de proprietari constituite din sute de apartamente.
Din acest motiv, unii craioveni care locuiesc la bloc au ales să-şi drămuiasă fiecare leu şi să nu mai fie furaţi de oamenii pe care îi plătesc. Un astfel de caz este Asociaţia de proprietari bloc 40 B din Craioviţa Nouă, o asociaţie a locatarilor de la scara 1, care în urmă cu cinci ani au ales să se desprindă dintr-o asociaţie mai mare, de 300 de apartamente. „În urmă cu cinci ani ne-am hotărât să ieşim din Asociaţia nr. 9 Constantin Brâncoveanu. Noi în bloc nu aveam datorii, dar ne-am trezit cu apa oprită. În plus, la un control ne-au mai pus în cârcă alte datorii, zicând că aveam nişte restanţe. Atunci s-a umplut paharul şi am hotărât să ne rupem de vechea asociaţie. Ne-a fost greu, am alergat, dar acum nu mai avem probleme. Suntem ca o familie“, a explicat Mariana Manace, proprietar.
După ce şi-au făcut asociaţia de bloc, locatarii nu mai suportă în prezent decât costurile salariului pentru administrator şi cenzor, care au program de câteva ore. „Noi acum plătim doar administratorul şi cenzorul. Nu avem femeie de serviciu, ne măturăm singuri pe palier. Unde sunt multe scări se fură. Acum nu ne mai fură nimeni. Plăteam o armată de angajaţi, care nici nu îşi dădeau interesul. Le-am recomanda tuturor să îşi facă asociaţie pe bloc“, este de părere Elena Poia, proprietar.

Ca o familie

Din punctul de vedere al proprietariilor din blocul 40 B, scara 1, asociaţia este o familie. Banii nu mai merg la grămadă, nu sunt discuţii, nu sunt dispute. „Suntem ca o familie. Nu ai cum să furi. Noi ne citim repartitoarele şi apometrele, nu se dă nimic în plus şi nimic în minus. Nu avem restanţe. Dacă cineva este plecat, îi plătim întreţinerea şi ulterior ne dă banii. Păi aşa se dădeau banii pe nu ştiu ce detergent, pe topuri de hârtie, abonamente, convorbiri telefonice. Acum nu se mai întâmplă asta“, a declarat Alin Duminică, alt proprietar.
Locatarii spun că atunci când erau în asociaţia mare au făcut un calcul şi din banii pe care îi plăteau nu se justificau decât un sfert, restul nu ştiau cum erau distribuiţi.
„Cu ani în urmă, pe la asociaţii se decontau ouă, găini… nimic nu-i de mirare. Şi acum am văzut că dau unii 84 de lei pe o cutie poştală… Chiar aşa?! Proprietarul are încredere în tine şi tu îl înşeli? Pe bloc costurile sunt mult mai mici. Dacă asociaţia este mare, proprietarii cred că le revin sume mult mai mici de plată pentru salarii, pentru cheltuieli administrative, dar, în realitate, sumele sunt foarte mari, iar uneori îşi pierd urma. Nu ştie un bloc de altul, dacă sunt câteva sute de apartamente. Aşa, la un bloc-două, totul este clar. Se cunosc cheltuielile, încasările“, susţine administratoarea asociaţiei, Mariana Marin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS