31.7 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCE propune instituirea unui Parchet European

CE propune instituirea unui Parchet European

Comisia Europeană (CE) a propus instituirea unui Parchet European, în scopul îmbunătățirii, la nivelul Uniunii Europene (UE), a derulării urmăririi penale a autorilor infracţiunilor de fraudă asupra banilor contribuabililor din UE, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Reprezentanţa în România a CE. Sarcina exclusivă a Parchetului European va consta în efectuarea de cercetări şi urmăriri penale, instituţia urmând să aibă competenţa, la nevoie, de a trimite în judecată – în instanţele din statele membre – persoanele învinuite de săvârşirea de infracţiuni care afectează bugetul UE. Potrivit CE, Parchetul European va fi o instituţie independentă, supusă controlului democratic. Parchetul European se va asigura că fiecare caz de suspiciune de fraudă împotriva bugetului UE este monitorizat şi încheiat, astfel încât infractorii să ştie că vor fi cercetaţi şi deferiţi justiţiei, fapt care se estimează că va avea un puternic efect disuasiv.

„După cum am promis cu ocazia discursului din 2012 privind starea Uniunii, Comisa a propus astăzi instituirea Parchetului European. Această iniţiativă confirmă angajamentul Comisiei faţă de consolidarea statului de drept; propunerea va consolida în mod decisiv protecţia banilor contribuabililor şi combaterea eficace a fraudelor asupra fondurilor UE”, a declarat José Manuel Barroso, Preşedintele CE.

Motivarea propunerii

Potrivit CE, logica propunerii de instituire a Parchetului European este următoarea: dacă există un „buget federal” – finanţat de toate statele membre ale UE şi administrat în temeiul normelor comune – este nevoie, de asemenea, de „instrumente federale” pentru a proteja acest buget în mod eficace pe întreg teritoriul Uniunii.

În prezent, în materie de combatere a fraudelor împotriva fondurilor UE există un nivel de protecţie şi de asigurare a respectării legislaţiei foarte inegal pe teritoriul Uniunii. Rata de succes a urmăririlor penale privind infracţiunile împotriva bugetului UE variază considerabil de la un stat membru la altul. Multe cazuri nu fac deloc obiectul cercetărilor, ceea ce permite infractorilor să scape, folosindu-se de subterfugii juridice, şi să fure banii cetățenilor. Chiar și atunci când au loc cercetări, există o mare disparitate între statele membre în ceea ce privește ratele condamnărilor pentru infracțiuni împotriva bugetului UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS