28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateInvatamintul preuniversitar si universitar este umilit de puterea politica din Romania

Invatamintul preuniversitar si universitar este umilit de puterea politica din Romania

• Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) impreuna cu Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater“ solicita o noua lege a salarizarii, prin care sa se elimine discriminarile • Ambele federatii ameninta cu pichetarea sediului guvernului, al parlamentului, al partidului de guvernamint si cu greva generala • Sindicalistii solicita implicarea premierului Adrian Nastase, caruia ii reamintesc ca este profesor universitar si Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova • Asistentii universitari au lefuri sub patru milioane de lei, in timp ce un debutant in invatamintul preuniversitar din Slovenia primeste lunar un salariu net de 800 de euro

Uniunea Sindicatelor Universitare (USU) Craiova din cadrul Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater“ impreuna cu filiala Dolj a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) au pichetat ieri Prefectura Dolj, in semn de protest fata de discriminarile facute de guvernanti in ceea ce priveste salarizarea personalului din invatamint.

Preparatorii si asistentii universitari primesc salarii de mizerie

Presedintele USU Craiova, prof. univ. dr. Romulus Mocanu, spune ca Legea nr. 315/2003 este facuta de un parlamentar pentru parlamentari: „De aceasta lege beneficiaza profesorii universitari mai noi, care au rasarit precum ciupercile dupa ploaie, inca din anul 1990. Pentru asigurarea continua a bunului lor trai, au facut aceasta lege care prevede marirea salariilor numai la profesorii universitari. Aceasta lege este discriminatorie prin faptul ca in invatamintul universitar lucreaza preparatori, asistenti, lectori, conferentiari, personal TESA, personal didactic ajutator, personal nedidactic, toti contribuind la desfasurarea procesului de invatamint, la formarea viitoarelor cadre pentru economia nationala. Salariile unor categorii sint cu adevarat de mizerie. Un preparator primeste lunar intre 3,3 si 3,5 milioane de lei, iar un asistent universitar are salariul net de 3,6-3,8 milioane de lei. De asemenea, pentru tehnicieni si pentru personalul tehnic administrativ nu s-a prevazut nici o crestere salariala, ceea ce este absurd. Consideram ca pactul de stabilitate sociala a fost incalcat. Ministerul Educatiei si Cercetarii, Guvernul Romaniei au incalcat acest pact. Fireste ca se pot gasi resurse pentru o salarizare decenta a personalului din invatamintul universitar, insa numai daca se doreste acest lucru“.

FSLI, umar la umar cu Federatia „Alma Mater“

Mocanu sustine ca actiunile sindicale constau in pichetarea-maraton a prefecturilor, sediilor parlamentului, guvernului si PSD, dupa care, in situatia nesolutionarii favorabile a revendicarilor, se va organiza un miting de amploare in Capitala si se va intra in greva de avertisment: „Intrucit nu am semnat Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Invatamint, in cazul unui refuz categoric vom intra in greva generala. Nu vom fi singuri. Alaturi de noi este cea mai mare federatie sindicala din invatamintul preuniversitar romanesc, FSLI, cu a carei conducere am stabilit condensarea actiunilor de protest. Conducerile celor doua federatii se vor intilni urgent pentru a organiza actiuni de lupta sindicala mult mai severe, fara a incalca legile statului. Cei vinovati de aceasta stare de fapt ar trebui sa raspunda in fata justitiei“.

Personalul din invatamintul preuniversitar este marginalizat

Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, prezent la pichetare, spune ca joi Colegiul Liderilor FSLI s-a intrunit in sedinta de urgenta pentru a analiza starea materiala a salariatilor din invatamintul preuniversitar: „S-a constatat ca aceasta categorie socio-profesionala continua sa fie marginalizata si umilita de factorii decizionali din Romania. Colegiul Liderilor considera ca majorarea salariilor personalului didactic in medie cu cinci la suta este total insuficienta pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta personalul din invatamint. In timp ce guvernantii si clasa politica afirma permanent ca, din cauza situatiei economice a Romaniei, bugetul invatamintului trebuie sa fie unul de austeritate, in alte sectoare bugetare, prin legi speciale, salariile au fost majorate substantial, ceea ce a dus la cresterea decalajului intre salariile personalului din invatamint si cele ale salariatilor din alte sectoare“.

Colegiul Liderilor FSLI a decis sa mearga pina la declansarea grevei generale

In consecinta, FSLI solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei: inceperea imediata a negocierilor unei legi speciale de salarizare pentru toti angajatii din invatamint, inclusiv personalul nedidactic, care sa se aplice de la 1 iulie 2004; stabilirea prin aceeasi lege a valorii coeficientului de multiplicare 1 la nivelul salariului minim pe economie. In situatia in care revendicarile nu vor fi solutionate, FSLI va intra in greva de avertisment in 26 mai, intre orele 11.00 -13.00, iar in 2 iunie va organiza un miting urmat de un mars de protest. Intr-un comunicat al acestei federatii, presedintele FSLI, prof. Aurel Cornea, precizeaza: „Colegiul Liderilor FSLI isi rezerva dreptul de a continua actiunile de protest prin neincheierea situatiei scolare, boicotarea testarilor nationale si a examenului de bacalaureat, precum si prin declansarea grevei generale“. Un profesor debutant in invatamintul preuniversitar din Slovenia primeste lunar un salariu net de 800 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS