33.4 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate400 de craioveni saraci, amenintati cu debransarea de la energia electrica

400 de craioveni saraci, amenintati cu debransarea de la energia electrica

Aproximativ 400 de craioveni, majoritatea fara venituri, risca sa ramina in bezna pentru ca ELECTRICA a hotarit sa-i debranseze, ca urmare a neachitarii debitelor restante. La mijloc a fost prinsa si Primaria Craiova, careia i s-a pus in vedere sa rezolve situatia, mai ales ca municipalitatea este proprietarul locuintelor in care locuiesc rau-platnicii.

Cu toate ca primaria a achitat pina in prezent unele sume, in contul ajutoarelor sociale pe care trebuie sa le incaseze consumatorii de energie electrica, debitele ramin in continuare mari. De cele mai multe ori, intreruperea utilitatilor s-a soldat cu proteste ale locatarilor in fata primariei.

Unii consumatori nu pot fi trasi la raspundere

Autoritatile locale nu au gasit pina in prezent alta solutie decit sa deconteze o parte din datorii in limita sumelor pe care unii dintre locatarii rau-platnici ai acestor camine trebuia sa-i incaseze ca ajutoare sociale. Pentru cele aproximativ 300 de persoane care locuiesc in baracile din cartierul Drumul Apelor, municipalitatea a decontat doar 59 de milioane de lei, din totalul restantei de aproape 200 de milioane pe care locatarii le au catre ELECTRICA. Pentru restul, nu se stie ce se va intimpla. Primaria sustine ca acest ajutor nu se poate da decit o data pe an. Conducerea societatii de distributie a energiei electrice argumenteaza, pe de alta parte, ca nu mai poate furniza energie electrica unor persoane care nu isi achita restantele. In plus, deschiderea unor partide separate la curent si dotarea cu contoare ar costa fiecare familie circa sapte milioane de lei, bani pe care acestea nu ii pot plati. Situatia este cu atit mai complicata cu cit, in prezent, primaria este proprietarul baracilor din Drumul Apelor, iar actualii locatari, deoarece nu au contracte de inchiriere sau de vinzare-cumparare cu municipalitatea, nu pot fi trasi legal la raspundere.

Autoritatile, in fata unor cazuri sociale fara rezolvare

O situatie similara se poate intilni si in alta locatie ce apartine primariei, si anume la caminul nr. 2 de pe strada Motrului, unde locuiesc cel putin 40 de persoane. Mai mult, pentru restante de acest gen, institutiile implicate tind sa apeleze tot mai des la primarie, pentru ca in majoritatea cazurilor este vorba de cazuri sociale. Edilii trebuie sa rezolve cazuri sociale individuale pentru persoane cu restante care nu au nici o legaura cu primaria. De cele mai multe ori, intreruperea utilitatilor duce la proteste vehemente din partea locatarilor, care cer sa le fie platite restantele, cu toate ca municipalitatea nu are nici resursele si nici posibilitatea legala sa le achite datoriile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS