16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCraiova: Campania de informare privind HIV-SIDA la final, testarea gratuită continuă

Craiova: Campania de informare privind HIV-SIDA la final, testarea gratuită continuă

În această săptămână, în Bănie s-a derulat o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei privind virusul HIV, iniţiată de Societatea Studenţilor Medicinişti (SSM) Craiova, în colaborare cu Laboratorul de Microbiologie şi Parazitologie „Cantacuzino” Craiova şi cu spijinul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Cu această ocazie, craiovenii şi-au putut face gratuit testul HIV la Laboratorul „Cantacuzino” de pe strada Brestei, însă trebuie reţinut faptul că acest test se poate efectua oricând, iar pentru femeile însărcinate sau cele care doresc să aibă copii el este obligatoriu. Testul este gratuit, orice persoană având dreptul la două recoltări anuale.

Recoltările se pot face zilnic, de luni până vineri, între orele 8:00 – 12:00 şi nu necesită programări, rezultatele venind după şapte zile. Recoltările se fac în baza unei fişe de consiliere, testul fiind confidenţial. Testarea poate fi şi anonimă, persoana primind un cod în baza căruia i se dă rezultatul. În această situaţie însă, în cazul în care testul este pozitiv, persoana respectivă nu poate primi tratament şi consiliere gratuită. „Pentru a beneficia de acest lucru trebuie să facă un nou test, sub aspectul confidenţialităţii”, a precizat Mirela Albiş, asistent în cadrul Centrului de Consiliere şi Testare Craiova.

Campania de testare HIV/SIDA iniţiată de SSM Craiova se încheie mâine, iar de la începutul ei s-au prezentat la Laboratorul de Microbiologie şi Parazitologie „Cantacuzino” pentru testare în medie zece persoane pe zi, în general persoane tinere şi femei însărcinate. În afara campaniei, media de prezentări pentru testul HIV gratuit este de 100 de persoane pe lună, majoritatea tineri care au nevoie de acest test pentru certificatul prenupţial şi femei însărcinate, conform spuselor Mirelei Albiş.

Ce trebuie ştiut despre virusul HIV/SIDA

Virusul HIV se poate transmite prin contact sexual neprotejat (cel mai frecvent), prin manopere medicale şi nemedicale (frizerie, manichiură, pedichiură), prin folosirea de instrumentar nesterilizat, prin transfuzii cu sânge infectat de la mamă la făt. Prezenţa virusului HIV în organism poate fi verificată doar prin testarea într-un laborator specializat.

Virusul poate distruge capacitatea naturală de apărare a organismului într-un interval care se poate prelungi peste zece ani, iar o persoană poate fi infectată fără să-şi dea seama. În timp, SIDA se manifestă prin slăbire în greutate, infecţii repetate ale aparatului respirator, afectarea vederii, cancere cu diferite localizări etc.

Virusul HIV nu se transmite prin utilizarea în comun a toaletei, a veselei, prin înţepături de la insecte, prin îmbrăţişări, strângeri de mână, sărut sau din bazinele de înot.

Statistici la nivel naţional şi local

Ultimele date statistice arată că în România trăiesc cu HIV sau sunt bolnave de SIDA 11.352 de persoane, aproape 70 la sută dintre acestea având vârsta sub 19 ani.

Conform Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA, în evidenţa Centrului Regional de Supraveghere şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA Craiova se aflau la sfârşitul anului 2012, 506 cazuri. Dintre acestea, zece sunt cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, nouă cu vârsta între 15 şi 19 ani şi 487, peste 20 de ani. Aceeaşi comisie relatează că principala cale de transmitere a virusului HIV rămâne contactul sexual neprotejat, 43% dintre persoanele nou diagnosticate infectându-se în acest mod.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS