11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcţiunea „Foc de artificii“ 2012

Acţiunea „Foc de artificii“ 2012

Poliţiştii şi jandarmii doljeni au început controalele în pieţe, centre comerciale şi la firmele care efectuează operaţiuni cu articole pirotehnice pentru a-i depista pe cei care vând fără drept petarde, pocnitori sau alte obiecte pirotehnice

Pentru că la fiecare sfârşit de an se înregistrează tot mai multe cazuri de răniri grave ale unor persoane, precum și distrugeri de bunuri prin folosirea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, poliţiştii şi jandarmii din judeţul Dolj au pus la punct acţiunea „Foc de artificii“, prin care se încearcă menţinerea sub control a „fenomenului infracţional la regimul materiilor explozive“.
Astfel, în urma controalelor începute de luni, numai jandarmii Grupării Mobile Craiova au întocmit, în opt cazuri, actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu articole pirotehnice. Toate cele opt persoane care s-au ales cu dosare penale pentru că vindeau fără drept petarde sau pocnitori au fost depistate în Piaţa Centrală din Craiova.
Reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova au precizat că, în perioada următoare, se vor efectua acţiuni punctuale, în complexele comerciale, pieţele agroalimentare şi în alte zone comerciale pentru depistarea celor care vând articole pirotehnice fără a avea acest drept.  
Potrivit legii în vigoare, efectuarea, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.
La rândul lor, poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au precizat că vor face şi controale la societăţile comerciale din judeţul Dolj pentru că, în anii trecuţi, au fost descoperite „societăţi care, cu bună ştiinţă, au eludat legea, comercializând către populaţie şi terţi intermediari articole pirotehnice interzise“.

Ce se poate cumpăra şi restricţii de folosire

Poliţiştii doljeni spun că, potrivit legii, articolele pirotehnice se împart în mai multe categorii, numai unele putând fi cumpărate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. Astfel, în categoria 1 intră la clasa I articole pirotehnice de divertisment, cu un risc şi un nivel de zgomot foarte scăzut, cum ar fi artificiile sau „steluţele“, „jerbele cu scântei“, „minifaclele“, care pot fi cumpărate de persoanele care au împlinit 16 ani. Tot în categoria 1 intră şi clasele II-IV, care conţin articole pirotehnice de divertisment cu risc scăzut, mediu sau mare şi care pot fi folosite însă numai de către pirotehnicieni.
Mai există categoriile T1 şi T2, destinate folosirii pe scene şi care pot fi folosite numai de pirotehnicieni, şi categoriile P1 şi P2 – alte obiecte pirotehnice de divertisment. Cele din categoria P1, care prezintă un risc scăzut, pot fi cumpărate de persoanele care au împlinit 16 ani, în timp ce articolele pirotehnice din categoria P2 sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni.
Reprezentanţii IPJ Dolj au mai precizat că se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate ori evenimentelor de interes local. Folosirea petardelor sau altor obiecte pirotehnice la mai puţin de 50 de metri de locuinţe, 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune sau staţii peco ori păduri este interzisă.
Interdicţii sunt şi pentru zonele în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, ori pe drumurile publice, pe aleile pietonale şi în spaţii cu aglomerări de persoane. Încălcarea acestor restricţii se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 6.000 de lei.

Victimele petardelor

Din datele statistice comunicate de IPJ Dolj reiese că în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se puteau cumpăra de pe toate drumurile, numai în perioada Sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces. Din 2006, după ce a apărut legea care a restricţionat vânzarea articolelor din această categorie, în perioada Sărbătorilor au fost înregistrate în medie 25 de răniri anual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS