32.3 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean Craiova trage la primul nivel de competenţă

Spitalul Judeţean Craiova trage la primul nivel de competenţă

Conducerea celei mai mari unităţi medicale din Oltenia face demersuri pentru a trece la gradul I de competenţă, ceea ce ar aduce spitalului venituri mai mari, iar pacienţilor servicii mai bune  

Pentru pacienţii care trec pragul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova ar putea veni vremuri mai bune. Cea mai mare unitate medicală din Oltenia şi-a propus să atingă cel mai înalt nivel de competenţă, fapt ce ar însemna implicit venituri mai mari şi servicii mai bune.
În prezent, spitalul din Bănie este clasificat în categoria a II-a de competenţă, iar până la sfârşitul acestui an trebuie să îndeplinească toate cerinţele din planul de conformare pentru a nu fi retrogradat. Conducerea unităţii sanitare are însă în plan trecerea la gradul I, considerând că poate, cu ajutorul autorităţilor judeţene şi al forurilor superioare, să obţină primul nivel de competenţă.

Gradul I ar aduce anual zece milioane de lei în plus

Managerul SCJU Craiova susţine că gradul I de competenţă ar aduce în plus la bugetul spitalului în jur de zece milioane de lei anual, lucru care s-ar resimţi şi în calitatea serviciilor oferite. „Spitalul trebuie să devină de gradul I, dar pentru asta trebuie găsite soluţii, trebuie luate în calcul toate variantele posibile. Pentru un spital regional, gradul I ar însemna competenţe sporite şi o finanţare superioară. Anual, noi pierdem zece milioane de lei pentru că nu avem gradul I. Cu aceşti bani pe care i-am primi în plus am putea face multe lucruri. De aceea, obiectivul nostru prioritar este să îndeplinim criteriile care ne pot aduce gradul I de clasificare. Asta ar însemna şi o creştere a calităţii serviciilor oferite, fapt ce s-ar resimţi în rândul pacienţilor“, a precizat conf. dr. Florin Petrescu. Acesta a mai menţionat că a făcut demersurile necesare pentru ca spitalul să treacă la gradul I şi aşteaptă implicarea tuturor factorilor de decizie de la nivel local şi ministerial pentru a se găsi cele mai bune soluţii.

Ce criterii trebuie să îndeplinească spitalul

Conform Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 323/2011 privind clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, pentru a fi de categoria I spitalele trebuie să îndeplinească, mai multe criterii minime obligatorii, cumulativ, cum ar fi: structuri organizate care acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice în aproape toate specialităţile, printre care şi cardiologie, boli infecţioase, gastroenterologie, hematologie, medicină de urgenţă, pneumologie, psihiatrie, recuperare, medicină fizică şi balneologie, reumatologie, chirurgie cardiovasculară sau chirurgie plastică – microchirurgie reconstructivă. În plus, spitalul trebuie să aibă încadrat personal de specialitate medico-sanitar pe toate structurile, iar medicii de specialitate să asigure continuitatea prin linii de gardă distincte.
Unitatea mai trebuie să dispună de echipamente şi aparate medicale moderne, toate în stare de funcţionare (aparat de radiologie, tomograf, RMN, angiograf etc), şi de instrumentele şi echipamentele necesare pentru efectuarea analizelor medicale corespunzător volumului de activitate şi la nivelul calitativ prevăzut de reglementările legale în vigoare. Totodată, proporţia bolnavilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe trebuie să fie de peste 20%, proporţia bolnavilor externaţi care se reinternează în alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare, trebuie să fie mai mică de 0,5%, iar proporţia bolnavilor transferaţi într-un alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 72 de ore de la internare, trebuie să fie mai mică de 0,02%.

Se lucrează la un nou ordin de clasificare

Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat recent că se lucrează la un nou ordin de clasificare a spitalelor, unde competenţa să fie definită pe criterii corecte, iar spitalele să treacă la un nivel superior imediat ce îndeplinesc criteriile impuse de lege. „Toată lumea e nemulţumită de această clasificare. Ministerul Sănătăţii a elaborat un act normativ prin care a clasificat spitalele pe nivel de competenţă, lucru care trebuia făcut, dar, din păcate, criteriile utilizate pentru clasificare nu sunt cele corecte. În prezent, se lucrează la un nou ordin de clasificare a spitalelor, unde competenţa să fie definită pe criterii mai corecte şi atunci şi clasificarea spitalelor va fi alta. Trebuie făcut de aşa manieră ca atunci când un spital reuşeşte să îndeplinească acele criterii automat să treacă la nivelul respectiv“, a precizat Vasile Cepoi. Ministrul sănătăţii a mai menţionat că s-a folosit drept criteriu principal pentru clasificare diversitatea specialităţilor dintr-un spital, „lucru care nu este suficient şi nici corect“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS