13.4 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalAPAPS a reusit sa „scape“ de SC EUROCONFECTII SA Vinju Mare

APAPS a reusit sa „scape“ de SC EUROCONFECTII SA Vinju Mare

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) – sucursala Regionala Sud Oltenia a organizat luni licitatia cu strigare pentru vinzarea pachetului de actiuni pe care il detinea la SC EUROCONFECTII SA Vinju Mare. Licitatia a fost adjudecata de Ion Dascalu, pretul intregului pachet de actiuni (808.285 de actiuni – n.r.) ridicindu-se la valoarea de 2.909.826.000 de lei. Desi la prima vedere aceasta actiune parea una de succes pentru APAPS, in realitate a iesit un mic „scandal“.

La licitatia cu strigare organizata luni la sediul Sucursalei Regionale Sud Oltenia a APAPS s-au inscris patru persoane fizice din Romania: Cristian Balan, Jan Roman, Iulian Cosmin Radutoiu, reprezentat de Trandafir Giuca, si Ion Dascalu, dintre acestia doar ultimii doi fiind acceptati ca ofertanti care au indeplinit criteriile stabilite de lege (Legea nr. 137/2002 – n.r.). APAPS a scos la vinzare pachetul majoritar de actiuni pe care il detinea la SC EUROCONFECTII SA Vinju Mare, societate al carei obiect de activitate este productia si comercializarea confectiilor textile. Cei doi participanti care nu au fost acceptati ca ofertanti, din cauza lipsei certificatelor care sa ateste ca nu inregistreaza datorii restante la bugetul de stat si la cel local si certificatul de cazier judiciar, in cazul lui Jan Roman, au contestat verbal modul de desfasurare a licitatiei, dar nu au depus nici o contestatie scrisa.

„Fericitul cistigator“

Cistigatorul licitatiei, Ion Dascalu, a oferit 3.600 de lei pe o actiune a SC EUROCONFECTII SA Vinju Mare, cu 600 de lei mai mult decit singurul sau contracandidat, care nu a plusat cind valoarea actiunii a ajuns la pretul de 3.000 de lei. Pentru a putea fi recunoscut ca proprietar al firmei, Ion Dascalu trebuie sa plateasca, in zece zile de la data licitatiei, diferenta sumei de la garantia pe care a platit-o si pina la pretul final, pentru a ramine la pretul adjudecat luni. Daca nu plateste in zece zile, Dascalu poate sa achite in maximum 30 de zile de la data semnarii contractului contravaloarea acestor actiuni, dar cu consolidarea in valuta a intregii sume.

Acuzatie de concurenta „inabusita“

Atit Cristian Balan, cit si Jan Roman sustin ca ar fi oferit mult mai mult pe aceasta societate si ca, de fapt, statul roman a fost prejudiciat in urma acestei licitatii. Jan Roman a sustinut ca ar fi oferit chiar si zece miliarde de lei pentru achizitionarea SC EUROCONFECTII SA Vinju Mare. Unul dintre motivele pentru care Cristian Balan dorea sa depuna contestatie era legat de faptul ca juristul care a facut parte din comisia de licitatie, Bogdan Grigore, ar fi si membru in Consiliul de Administratie al SC EUROCONFECTII SA.

„Vreau sa depun contestatie din doua motive, unul dintre acestea fiind faptul ca din comisie a facut parte o persoana care este inregistrata in prezent la Registrul Comertului ca fiind membru in Consiliul de Administratie al societatii care s-a vindut, ceea ce este ilegal“, a precizat Cristian Balan. Acesta a mai spus, ca s-a incercat o indreptare a acestei situatii: „Astazi, la fabrica s-a primit un fax, datat 20 noiembrie, cum ca domnul Bogdan Grigore isi da demisia. Au sesizat ei ca e o chestie, dar important este ca in prezent el figureaza la Registrul Comertului ca membru al Consiliului de Administratie al societatii“.

Taxa de participare la licitatie – o alta nemultumire

O alta nemultumire a celor doi… „exclusi“ de la licitatie este ca, desi nu au luat parte la aceasta, li se intirzie restituirea taxei de participare la licitatie, taxa care se ridica la valoarea aproximativa de 68 de milioane de lei. „Juristul lor, de la APAPS Bucuresti, spune ca n-ar trebui sa mi se dea inapoi acesti bani, desi eu n-am participat la licitatie. Este adevarat ca in Romania platesti inainte cind e sa-ti ia ei banii, dar cind trebuie sa iti dea… In rest, bani inainte, ca in anumite locuri!“, a marturisit Cristian Balan. Acesta este nemultumit si de faptul ca nu s-a pus nici o conditie in legatura cu „specializarea“ viitorilor proprietari ai societatii, fapt care denota lipsa de interes din partea statului, dupa parerea acestuia. „In mod normal, daca iti pasa de o societate, daca iti pasa de viitorul ei, pui niste conditii… ca persoanele care participa la privatizarea ei sa fie din domeniu. Dar acest lucru se intimpla cind nu intereseaza pe nimeni viitorul societatii sau al muncitorilor de acolo, care o duc destul de greu si au salarii de mizerie“, a concluzionat Balan.

APAPS se disculpa

Marin Nicoli, directorul APAPS – sucursala Regionala Sud Oltenia si presedintele comisiei de licitatie, a infirmat acuzatiile lui Cristian Balan referitoare la calitatea lui Bogdan Grigore de membru in Consiliul de Administratie al SC EUROCONFECTII SA, afirmind: „Nu este adevarat! Bogdan Grigore a fost mandatat sa preia societatea de la Ministerul de Interne si sa se ocupe de crearea societatii, fiind numit tot atunci si administrator al acesteia. Insa, Bogdan Grigore si-a dat demisia aproximativ acum o luna, inainte de inceperea procesului de privatizare (in jurul datei de 26 noiembrie – n.r.), fapt confirmat si de faxul primit luni de la directoarea societatii“. In legatura cu faptul ca a facut parte din comisia de licitatie, Marin Nicoli a mai precizat: „Bogdan Grigore este juristul nostru, al APAPS, si deci avea tot dreptul sa faca parte din aceasta comisie“. Desi au facut mare tam-tam, cei doi „exclusi“ de la licitatie nu au depus, pina luni seara, nici o contestatie scrisa, prin care sa-si exprime nemultumirea fata de procedura de organizare a licitatiei. „Pina acum, (luni seara, ora 18.00 – n.r.) nu au depus nici o contestatie. S-au invirtit, s-au sucit, dar nu au facut nimic. Au discutat cu avocatii, nu stiu ce au facut. Ba, mai mult, a depus hirtie (Balan), prin care solicita restituirea documentelor si a spus ca nu are obiectiuni in privinta procedurii de licitatie“, a declarat Nicoli. In ceea ce priveste taxele pe care APAPS trebuie sa le restituie celor doi, acestia vor primi, in cel mai scurt timp posibil, garantia de participare, insa taxa de licitatie o vor primi in contul de trezorerie, in cazul in care nu au datorii la bugetul de stat. Daca au datorii, acesti bani vor ramine la trezorerie si vor acoperi datoriile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS