Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a făcut praf o licitaţie publică de aproape 80.000 de lei pentru realizarea mai multor bannere, pliante, broşuri şi pixuri personalizate. Şefii învăţământului din Olt au făcut tot ce a fost posibil pentru a avantaja o firmă din Slatina, al cărei preţ este de trei, respectiv de două ori mai mare decât al firmelor care au fost descalificate.
În timp ce guvernanţii se plâng zilnic de lipsa banilor şi le cer directorilor instituţiilor publice să facă economie la buget, şefii ISJ Olt fac tot posibilul să dea gaură bugetului statului. Aceştia au descalificat două firme cu experienţă în tipărire pentru a atribui licitaţia unei societăţi din Slatina, al cărei preţ era de trei ori mai mare decât al uneia dintre firmele care nu au fost pe placul conducerii ISJ. Interesele şi trasul sforilor au păgubit statul cu aproape 20.000 de lei. Şi pentru că nu s-au jenat să joace tare în favoarea firmei din Slatina, cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean au făcut tot posibilul pentru a descalifica societăţile care aveau preţuri mult mai mici.
Câştigător tras de păr
Ce faci atunci când vrei ca o firmă agreată să câştige licitaţia pe care o organizezi? Nimic mai simplu. Inventezi motive şi descalifici celelalte firme. Iată care este povestea unei licitaţii despre care şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a spus că nu a fost evaluată corect.
La sfârşitul anului trecut, ISJ Olt a organizat o licitaţie pentru atribuirea contractului de servicii de publicitate în cadrul proiectului Moninsert-POSDRU. Procedura folosită a fost aceea de cerere de ofertă, dat fiind bugetul relativ mic de 57.983 de lei plus TVA. Cinci firme din toată ţara au depus oferte, pe care ISJ le-a deschis pe 17 decembrie 2010. Ce au citit în hârtii nu le-a căzut prea bine şefilor de la Olt. SC Treira SRL din Oradea şi SC Media Sud Europa SA din Bucureşti aveau preţuri cu mult sub cele ale singurei firme din Slatina, SC Sims SRL, care participase la procedură. Treira oferise un preţ de 12.417 lei plus TVA, iar Media Sud Europa – 21.778 lei plus TVA faţă de 39.600 de lei în cazul Sims. Aşa că au început să caute motive. Şi au găsit unele de-a dreptul puerile. De exemplu, pentru descalificarea celor două firme, ISJ a invocat faptul că nu au depus certificat de atestare fiscală în orginal, ci doar copie legalizată, că propunerea financiară nu a fost exprimată şi în euro, ci numai în lei, de parcă plata se făcea în euro. Alt motiv invocat de ISJ a fost acela că Media Sud Europa, de exemplu, a depus un certificat constatator referitor la obiectul său de activitate din codul CAEN „Tipărirea ziarelor“, şi nu pe cel de „Alte activităţi de tipărire“, deşi este evident că cele două activităţi sunt similare. Toate argumentele celor de ISJ au căzut în faţa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care a judecat plângerile celor două firme. Concluzia instituţiei statului a fost fără dubii: ISJ a făcut un abuz.
CNSC: A fost un abuz
Iată ce spune CNSC despre decizia ISJ Olt. „Nici unul dintre motivele expuse de autoritatea contractantă nu poate fi reţinut de consiliu pentru respingerea ofertei petentei. În privinţa certificatelor de atestare fiscală, autoritatea a ignorat forţa probantă a copiilor legalizate de notarul public. Procedând la respingerea ofertei s-a reţinut în mod greşit că societatea nu a depus un act original, ci o copie a acestuia (…)“, se arată în răspunsul CNSC.
De asemenea, Consiliul apreciază că motivul respingerii din cauza lipsei ofertei în euro este… un abuz. „Consiliul apreciază că respingerea ofertei (…) este rezultatul unui abuz de drept şi al greşitei interpretări a dispoziţiilor legale (…) Nu este nici legală şi nici firească respingerea unei oferte pentru o omisiune minoră, uşor de remediat, mai cu seamă că, în speţă, oferta petentei avea şi preţul cel mai scăzut“, mai spune CNSC, care a decis pe 6 ianuarie 2011 admiterea contestaţiilor celor două firme, anularea raportului procedurii şi reevalurea ofertelor depuse.
Planul de rezervă al ISJ
Credeţi că oficialii de la ISJ s-au speriat sau au înţeles ceva din ce spunea CNSC? Nu. Ei îşi ştiau planul de dinainte. Aşa că, văzând că nu le-a ieşit din prima încercare, au trecut la planul B. Le-au cerut firmelor clarificări referitoare la preţul ofertat, la stocurile de materie primă, modul de organizare, salariile angajaţilor şi costurile implicate de utilajele de lucru. Această cerere s-a formulat potrivit prevederilor OUG nr. 34/2006, care spune la articolul 202 că, în cazul în care preţul unei oferte este mai mic de 85% din valoarea estimată a contractului, autoritatea contractantă are obligaţia să ceară detalii înainte de a lua o decizie. Cele două firme s-au conformat, dar nici nu era greu de bănuit care avea să fie răspunsul ISJ Olt. Într-un răspuns trimis Treira şi Media Sud Europa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt le-a comunicat faptul că ofertele lor au fost inacceptabile. De exemplu, ISJ Olt a comunicat firmei Media Sud Europa că a depus în original până la data-limită de 17 ianuarie doar balanţele analitice de verificare, iar situaţia stocurilor de materii prime – pe 18 ianuarie. ISJ invocă faptul că societatea nu a depus nici un document justificativ eliberat de furnizori din care să rezulte preţul de achiziţie şi că nu face dovada existenţei acestei materii prime în gestiunea societăţii. Aceleaşi motive le-a servit ISJ Olt şi celor de la Treira. În concluzie, ISJ Olt a atribuit contractul cui credeţi… lui Sims SRL din Slatina, adică acolo unde trebuia să ajungă banii de la bun început, judecând după mersul licitaţiei.
Deci, să recapitulăm. Firmele cu cele mai bune oferte sunt descalificate de la licitaţie pe motive inventate, iar contractul este atribuit unei firme al cărei preţ a fost de trei ori mai mare decât al firmei Treira şi de două ori mai mare decât al firmei Media Sud Europa. Tot spre comparaţie, cele două societăţi au zeci de angajaţi specializaţi în domeniu, pe când firma pe care a scos-o câştigătoare ISJ Olt, Sims SRL, are, atenţie… un singur angajat, potrivit bilanţului de pe site-ul de internet al Ministerului Finanţelor. Îndârjirea ISJ Olt de strica o licitaţie din bani publici este demnă de o cauză mai bună, cum ar fi o vizită a procurorilor DNA.
Surprinşi de decizia
ISJ Olt
Reprezentanţii firmelor descalificate au declarat pentru GdS că motivele respingerii ofertelor nu sunt justificate. „Nu este posibil să ne ceară să avem stocuri de materie primă în condiţiile în care noi nu ştiam dacă vom câştiga sau nu acest contract“, au spus reprezentanţii firmei Media Sud Europa.
„Ce să facem? Să ne aprovizionăm şi să stăm cu marfa nevândută. Nu este normal să ceară salariile angajaţilor, deoarece acest lucru este un secret al firmei care ţine de strategia noastră. Modul în care se repetă figura cu ofertele mă face să cred că există interese. Am senzaţia că unii agenţi economici sunt favorizaţi, dar, vorba aceea, hoţul neprins este negustor cinstit“, a spus Sorin Radu, managerul firmei Treira.
„Nu este normal să descalifici două oferte care aduc economii la bugetul statului“, a mai spus Radu. Cele două firme vor depune contestaţii împotriva deciziei ISJ Olt. „Noi vom sesiza şi departamentul de audit intern al CNSC“, a spus managerul Treira.