11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞcoală de vară dedicată educaţiei parentale

Şcoală de vară dedicată educaţiei parentale

Salvaţi Copiii România organizează în această săptămână, la Neptun, Şcoala de vară dedicată educaţiei parentale. Această acţiune face parte din proiectul „Towards positive healthy parenting in Romanian families/Părinţi competenţi, copii sănătoşi – Dezvoltare de servicii de parenting în România“ şi beneficiază de susţinerea financiară a Islandei, Liechtensteinului şi a Norvegiei.

În urma experienţei de peste douăzeci de ani în lucrul cu părinţii şi copiii, Salvaţi Copiii evidenţiază importanţa educării părinţilor, astfel încât aceştia să cunoască problemele copiilor. O analiză realizată de Centrul Naţional pentru Sănătate Mintală în 2009 arată că unul din trei preşcolari suferă de o boală mintală, iar unul din cinci elevi cu vârsta între 6-18 ani are diferite tulburări psihice.
De asemenea, neglijarea este forma de încălcare a drepturilor copilului cea mai des raportată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate în anul 2009 fiind de neglijare. Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate în 2009, 8.101 au fost de neglijare în familie, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emoţional şi 572 abuz sexual. În cadrul aceluiaşi studiu reiese faptul că peste 21% din totalul copiilor ajunşi în sistemul de protecţie socială sunt cazuri de neglijare şi abuz.  
La Şcoala de vară de la Neptun vor lua parte 70 de persoane, specialişti ai celor cinci Centre de Consiliere pentru Părinţi ale Salvaţi Copiii, precum şi alţi specialişti. Temele care vor fi dezbătute în cadrul şcolii de vară sunt: Principii de consiliere („parenting“) şi optimizarea relaţiei de cuplu; Consilierea şi psihoeducaţia părinţilor cu dificultăţi emoţionale (anxietate, depresie, perfecţionism); Consilierea şi psihoeducaţia părinţilor cu dificultăţi de gestionare a problemelor comportamentale şi emoţionale ale copiilor pe grupe de vârstă; Consilierea părinţilor pre şi post-divorţ: cum comunicăm cu copiii şi alte informaţii de interes; Identificarea primului episod psihotic sau tulburarea de tip borderline în adolescenţă. „Ideea de la care porneşte acest proiect este că relaţiile în familie, în general, şi relaţiile părinte-copil, în particular, au o influenţă globală asupra stării psihice, fizice şi sociale a copilului. De aceea, îmbunătăţirea acestor relaţii şi, implicit, a abilităţilor de părinte este benefică atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor şi este eficace în reducerea factorilor de risc familial care ar putea genera probleme de comportament la copii“, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
Centrele de Consiliere pentru Părinţi sunt servicii publice gratuite, dezvoltate la nivel comunitar, care îşi propun promovarea, dezvoltarea şi implementarea de servicii îmbunătăţite de parenting, pentru a asigura integrarea părinţilor într-un program de consiliere înainte ca dificultăţile din relaţia copil-părinte să îl plaseze într-o situaţie de risc. Centrele beneficiază de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenţi sociali, psihopedagogi, ce oferă servicii specializate într-un mediu prietenos, accesibil şi nestigmatizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS