Criza prin care trece sistemul sanitar romanesc este resimtita si la Spitalul Municipal Calafat. Aici are insa efecte de-a dreptul bizare, cum ar fi imposibilitatea achizitionarii prin sistemul de licitatie electronica – obligatoriu pentru toate institutiile sanitare – a unor medicamente banale, din cauza ca acestea sint prea… ieftine.
Spitalul Municipal Calafat a trecut, la rindul sau, prin procesul de reorganizare initiat de Ministerul Sanatatii si Familiei la nivel national. Pe plan local, un lucru bun ar fi faptul ca Sectiile de Neurologie si Fizioterapie au fost mutate in corpul nou al spitalului, din cladirile vechi si improprii unei activitati de acest gen la inceput de secol XXI. Partea rea ar fi insa ca s-au desfiintat doua sectii importante ale spitalului – Dermatologie si Psihiatrie – fiecare cu cite zece paturi, in ciuda faptului ca lucrau in permanenta la capacitate maxima. Asa ca bolnavii au fost nevoiti sa ia calea Craiovei pentru a se trata.
Contraceptive gratuite pentru femeile de la tara
Medicii au observat cu surprindere, dar si cu bucurie, ca numarul avorturilor a scazut foarte mult de un an incoace. „Spre bucuria noastra, nu se mai fac chiuretaje. Asta mai ales datorita cabinetului de planing familial foarte bine pus la punct, unde cele doua doctorite le explica femeilor tot ce este necesar. Foarte multe femei vin aici, atit din Calafat, cit si din comunele din jur, pentru a primi sfaturi. Celor din mediul rural le sint acordate gratuit contraceptive, iar cele din Calafat primesc contraceptive contra cost. Preturile sint oricum modice – cam 30.000 o folie de contraceptive pentru o luna. Activitatea acestui cabinet a eliminat aproape integral chiuretajele, femeile putind sa ramina gravide nu atunci cind se intimpla, ci doar in momentul in care doresc ele. Iar numarul de nasteri pot sa spun ca nu a scazut“, a mentionat dr. Cicerone Radulescu, seful Maternitatii din Spitalul Municipal Calafat.
Dilema finantarii diferentiate: „Craiovencele nasc cumva altfel decit calafatencele?“
Subfinantarea sistemului sanitar romanesc naste la Spitalul din Calafat intrebari la care este greu de raspuns. Seful Maternitatii nu prea intelege cum vine cu finantarea asta, punind o intrebare destul de simpla: „De ce pentru o zi de spitalizare intr-un spital craiovean se aloca suma de 1.000.000 de lei, pe cind pentru noi se acorda doar 250.000? Craiovencele nasc cumva altfel decit calafatencele? Mie mi se pare o aberatie aceasta discriminare financiara. Mi s-ar parea firesc sa ni se acorde si noua o suma mai mare, pentru ca altfel le-am trata pe gravide si mamici cu cite un milion pe zi“.
O alta nedumerire a medicului calafatean tine de asa-zisa asigurare medicala, care, in viziunea sa, este asigurare numai cu numele: „Ce fel de asigurare medicala este asta, daca nu este completa. Unui bolnav ar fi normal ca, din moment ce este asigurat, sa-i fie suportata de Casa de Asigurari de Sanatate contravaloarea tuturor investigatiilor medicale, ceea ce nu se intimpla. Mi se pare prost croit sistemul asigurarilor de sanatate pentru ca, pina si o masina, daca e asigurata CASCO, va fi reparata integral pe banii firmei de asigurari. Ori, poate, masinile merita sa aiba un alt «tratament» decit oamenii?“
N-avem, pentru ca e prea… ieftin
Spitalul din Calafat se confrunta cu o situatie cel putin paradoxala: dificultati la procurarea medicamentelor… ieftine. Pare ciudat, insa asta e realitatea, iar cauza tine de mult-laudatul sistem al licitatiilor electronice. „De cind s-a introdus sistemul licitatiilor electronice, spitalul se confrunta cu o acuta lipsa de Oxitocin. Iar asta nu din vina conducerii unitatii sanitare, care face tot posibilul pentru ca treaba sa mearga bine la Calafat, ci din cauza firmelor care nu se prea inghesuie sa vinda Oxitocin, tocmai pentru ca este foarte ieftin – cam 2.000 de lei fiola. Ori, daca n-am Oxitocin, moare mama la nastere, pentru ca este un medicament vital pentru contractiile uterine“.
Neputindu-l procura prin licitatii electronice, medicii ajung deseori sa-si cumpere singuri din farmacii fiolele necesare de Oxitocin, pentru a-l avea la indemina cind va fi nevoie.
Cit despre medicamentele performante, dar si scumpe, nici nu poate fi vorba, pentru ca, daca nici cele ieftine nu se gasesc, atunci…