Daewoo Automobile Craiova a scăpat definitiv de plata datoriei de 800 de milioane de euro către statul român. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, care a dat dreptate producătorului de automobile, a rămas irevocabilă şi definitivă, deoarece Autoritatea Naţională a Vămilor a jucat mână moartă în proces.
Războiul stat vs. stat s-a terminat odată cu vânzarea Daewoo către producătorul american de automobile Ford. Constrânşi de o clauză din contractul de privatizare care prevedea că înţelegerea cu americanii devine valabilă doar după soluţionarea problemei datoriei istorice de 800 de milioane de euro, şefii de la vamă au lăsat procesul să se stingă de la sine. Şi asta, deşi întreg scandalul datoriei a pornit de la un raport întocmit chiar de subordonaţii lor. Procesul a ajuns până la Curtea de Apel Bucureşti care, în iunie, a dat câştig de cauză Daewoo, anulând datoria cerută de Autoritatea Naţională a Vămilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Regională Vamală Craiova.
Cel care a reprezentat timp de doi ani interesele Daewoo, Ionel Blănculescu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Control pe vremea guvernului Năstase, a atacat dur deciziile Direcţiei Vamale Craiova prin care se constata existenţa datoriei. „Decizia e irevocabilă. Am demonstrat că această datorie a fost imaginară, a fost o datorie din mintea bolnavă a unui lucrător de vamă. Decizia a fost definitivă şi executorie în iunie, iar acum a devenit irevocabilă. (…) Nu mai este cale de întors. Din acest moment nu se mai poate vorbi de o datorie“, a spus Blănculescu, citat de NewsIn.
Vama Craiova spune că decizia s-a luat la Bucureşti
Directorul adjunct al Direcţiei Vamale Craiova, Adrian Scurtu, l-a contrazis pe Blănculescu, spunând că actele de control au fost bine întocmite. „Domnul Blăncluescu a spus multe de-a lungul timpului. Acolo au fost oameni mulţi şi capabili“, a replicat Scurtu. Acesta nu a putut preciza care a fost motivul pentru care Autoritatea Naţională a Vămilor nu a făcut recurs în timp util, negând că venirea Ford la Craiova ar avea vreo legătură cu lipsa de reacţie a statului. „Nu ştiam că decizia a rămas definitivă şi irevocabilă. Nu noi am hotărât în privinţa recursului. Procedura este ca Autoritatea să facă acţiunea în nume propriu sau să ne mandateze pe noi, ceea ce nu s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat după sentinţă nu ne mai interesează pe noi. Nu este prima sentinţă prin care se anulează munca depusă de noi“, a mai spus Scurtu.
Statul a renunţat din bun-simţ
Dacă reprezentanţii de la Vama Craiova nu ştiau că au pierdut definitiv procesul, purtătorul de cuvânt al Daewoo, Valeriu Gârlea, a spus că a aflat de acest lucru de aproximativ două săptămâni. „Statul nu a mai făcut recurs, deoarece, probabil, şi-a dat seama că era o pierdere de timp şi că nu avea nici o şansă să câştige. Cred că a existat o doză de bun-simţ. Sentinţa a fost dată în iunie, dar noi am primit-o redactată pe la jumătatea lunii septembrie, deoarece a fost vacanţă judecătorească. Vama putea să facă recurs în termen de 15 zile după aceea, dar nu a făcut“, a spus Gârlea.
Ce a anulat instanţa
Instanţa a anulat mai multe decizii referitoare la obligaţiile de plată accesorii aferente obligaţiilor fiscale din anul 2005 pentru sumele de 213.206.251 de lei, dobânzi, 7.057.862 de lei, penalităţi de întârziere, procesul-verbal nr. 28609/13 octombrie 2006 pentru sumele de 267.512.593 de lei taxe vamale, 936.617.841 de lei majorări de întârziere, 320.642.582 de lei TVA şi 1.120.136.331 de lei majorări de întârziere. De asemenea, instanţa a exonerat reclamanta de plata sumelor reţinute în sarcina sa.