21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportLucescu se luptă cu englezii în Cupa UEFA

Lucescu se luptă cu englezii în Cupa UEFA

Şahtior va juca împotriva lui Tottenham în prima manşă a şaisprezecimilor, iar meciul se anunţă dificil pentru tehnicianul român al ucrainenilor, la fel de greu cum va fi şi pentru Mutu duelul cu Ajax Amsterdam.

Echipa lui Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk, va înfrunta în această seară, pe teren propriu, formaţia engleză Tottenham Hotspur, în prima manşă a 16-imilor Cupei UEFA. Tehnicianul român încearcă să obţină primul succes din carieră în faţa unei echipe din Albion, până acum toate confruntările sale cu formaţii din Albion încheindu-se fie la egalitate, fie cu înfrângeri. Lucescu a înfruntat echipe engleze în perioada în care a pregătit pe Internazionale Milano, Galatasaray şi Beşiktaş. În plus, tehnicianul român s-a întâlnit şi cu naţionala Angliei, de două ori, în 1986, când era selecţionerul României (0-0 pe teren propriu şi 1-1 în deplasare).  
Cele două combatante se vor afla pentru prima dată faţă în faţă. Ucrainenii de la Şahtior au mai jucat însă cu o formaţie engleză în istoria lor, în ediţia 2000/2001 a Ligii Campionilor, când au pierdut la Londra cu 3-2 în faţa lui Arsenal şi s-au impus apoi cu 3-0 pe teren propriu, în retur. Pentru Spurs este vorba de o premieră, ei nejucând până acum cu o echipă engleză.
Faţă de faza grupelor Cupei UEFA, Tottenham are alt antrenor, Harry Redknapp, care l-a înlocuit pe Juande Ramos. Englezii au şi jucători noi trecuţi pe lista UEFA în această iarnă: Cudicini, Chimbonda, Palacios, Dawkins, Mills şi Pekhart. În schimb, la Şahtior a fost achiziţionat doar Nery Castillo, dar a dispărut de pe lista UEFA brazilianul Brandao, cedat.

Mutu înfruntă pe Ajax

După ce a marcat trei goluri în meciul cu Genoa din Serie A, Mutu va încerca să înscrie în această seară şi în poarta lui Ajax Amsterdam, formaţie pe care Fiorentina o va înfrunta pe stadionul „Artemio Franchi“. Gruparea „viola“ va avea în faţă o echipă pregătită de un antrenor care cunoaşte bine fotbalul italian, Marco Van Basten, presa din Peninsulă scriind că batavul a studiat mult jocul Fiorentinei în ultimul timp.
Echipa italiană a întâlnit de patru ori o formaţie olandeză în cupele europene, de fiecare dată cu Cesare Prandelli pe bancă. Pe teren propriu, Fiorentina nu a pierdut niciodată, dar nu a obţinut decât o victorie, iar trei meciuri s-au încheiat la egalitate.
Chiar anul trecut, italienii au eliminat pe Groningen, după loviturile de departajare, şi pe PSV Eindhoven în faza sferturilor de finală, în faţa cărora s-au impus cu 2-0 în deplasare, după un 1-1 pe teren propriu. Jucătorii Bruno Silva şi Rasmus Lindgren, care în 2008 erau sub contract cu Groningen, se află acum în lotul lui Ajax şi vor înfrunta din nou Fiorentina.
La gazde revine mijlocaşul Felipe Melo, care a lipsit la ultimul meci din campionat, iar Cesare Prandelli va folosi din nou sistemul 4-3-1-2, cu Mutu şi Gilardino în atac.

Miliardarii de la City joacă la Copenhaga

Manchester City, clubul cu cel mai mare buget pentru transferuri din Europa, visează în acest an la câştigarea Cupei UEFA, iar primul obstacol spre cucerirea acestui trofeu va fi la Copenhaga. De pe „Parken Stadium“, au plecat în trecut cu mâna goală două echipe engleze mai puternice decât City, Chelsea Londra, pe care danezii au învins-o cu 1-0 în 1998 (în Cupa UEFA), şi Manchester United, care a pierdut cu acelaşi scor în 2006 (în Liga Campionilor).
Antrenorul formaţiei FC Copenhaga, Stale Solbakken, s-a legat înainte de meci de politica de transferuri a lui Manchester City şi a spus despre această grupare că este o distrugătoare a fotbalului din cauza sumelor pe care este dispusă să le ofere pentru achiziţionarea de fotbalişti noi.
„Sumele care au fost menţionate sunt incredibile. Aceşti bani vor lua parte la distrugerea fotbalului. Se va forma o distanţă mentală prea mare între ceea ce numim realitate şi Manchester City“, a afirmat Solbakken.
Formaţia din Premier League a fost dispusă să ofere cea mai mare sumă de transfer din istorie pe brazilianul Kaka, dar jucătorul a rămas în cele din urmă la AC Milan.
Cel mai greu lucru pentru City este că ei, prin tradiţie, nu sunt un club mare. Indiferent de sumele investite, ei nu vor face o diferenţă în acest sens. L-au adus pe Wayne Bridge, deşi el nu este cu mult mai bun decât ceea ce aveau deja în lot, iar acest lucru demonstrează cât de greu este să aduci jucători de valoare, deşi ai foarte mulţi bani“, a mai spus Solbakken.
Pe lângă partidele Fiorentina – Ajax, Şahtior – Tottenham şi FC Copenhaga – Manchester City, în această seară se vor mai juca meciurile Marseille – Twente şi Lech Poznan – Udinese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS