29.6 C
Craiova
joi, 24 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalTrotuare, căutăm craioveni să ne cureţe!

Trotuare, căutăm craioveni să ne cureţe!

http://www.youtube.com/watch?v=-ljDnkSYPW4

\n

La trei zile după ce ninsoarea s-a aşternut peste Craiova, oamenii au ieşit din case pentru a merge la serviciu şi a-şi continua viaţa. În vreme ce unii se declară mulţumiţi de deszăpezire şi spun că mai bine nu s-ar fi putut din cauza vremii, alţii se plâng că trebuie să împartă carosabilul cu maşinile pentru că unii craioveni nu şi-au curăţat trotuarul din faţa casei. Tocmai din această cauză, începând de marţi, Poliţia Locală îi va amenda pe cei care nu îşi curăţă trotuarul, în special pe firme. 

În Valea Roşie, în zona pieţei, oamenii îşi văd de treabă. Se pregătesc să plece la serviciu sau să meargă la piaţă, la cumpărături. Mulţi dintre ei s-au simţit nebăgaţi în seamă în aceste zile, iar nemulţumirea lor se leagă în special de străduţele dintre blocuri. „Nu cred că s-au descurcat autorităţile, ia uite câtă zăpadă e! Să bage toate maşinile pe care le au la primărie, să descongestioneze tot cartierul, că şi noi suntem plătitori de taxe. Locuiesc la bloc, am ieşit şi să ştiţi că şi vecinii au ieşit să deszăpezească“, ne povesteşte o femeie care locuieşte în zonă. Un bărbat consideră că autorităţile s-au descurcat bine, cu mici amendamente: „A fost foarte bine. Am înotat şi prin zăpadă, am dat-o şi pe lângă gard, dar a mers. Plugurile au mers, zăpada au pus-o pe partea cealaltă şi maşinile nu mai ies… Oricum, e bine. Cu viscolul ăsta, nu se putea mai bine“, crede cetăţeanul.

„Riscăm să fim accidentaţi“

Problemele cele mai mari sunt, însă, trotuarele şi mormanele de zăpadă care au rămas în urma curăţării străzilor. Un domn consideră că este periculos ca pietonii să meargă pe carosabil, laolaltă cu maşinile. „După cum vedeţi, suntem nevoiţi să circulăm odată cu maşinile, pe şosea. Riscăm să fim accidentaţi. Eu am deszăpezit chiar ieri, am desfăcut intrarea la bloc. Mai mult, ce pot să fac?! Nu o să ies cu lopata şi aici“, spune bărbatul, arătând către o porţiune de drum necurăţată, pe unde sunt nevoiţi să circule atât pietonii, cât şi maşinile. „Pe străduţele dintre blocuri nu s-a intrat. Deci nu s-a făcut mare lucru în ceea ce priveşte deszăpezirea. Şi am impresia că bani s-au dat, primăria a alocat fonduri“, continuă bărbatul.
Ce-i drept, în acea zonă, pe străduţele dintre blocuri se circulă greu, cei mai nemulţumiţi fiind taximetriştii: „Nu se vede? Sunt decât străzile principale şi restul nimic. Zăpada asta cine o ia? Noi nu avem cum, că am lua-o. Şi mai ninge iar de miercuri. Printre blocuri, nu mai spun… Cine intră printre blocuri, aţi fost printre blocuri să filmaţi?“, ne spune un taximetrist.
Printre taxiurile parcate şi maşinile de pe şosea îşi face loc o mamă, de mână cu băieţelul ei. Spune că situaţia e complicată din cauza vremii şi că nu se simte în siguranţă mergând pe lângă maşini, dar nu se poate face nimic. „Dacă ninge mereu, e cam complicat. Nu mă simt în siguranţă, dar cine să ia zăpada în porţiunea asta? Că locatari nu sunt pe aici, nu are cine, iar primăria nu cred că poate să scoată atâta lume încât să cureţe şi trotuarele“, explică femeia.

„Unii au ieşit, dar alţii nu. Depinde cum înţeleg…“

Despre responsabilitatea fiecăruia de a-şi deszăpezi trotuarul ne vorbesc mai mulţi craioveni. „Nu a ieşit nimeni, fiecare a ieşit unde a avut maşina parcată. Fiecare ar trebui să iasă să-şi dea în faţa lui cel puţin. Eu ştiu că aşa era odată“, ne spune o bătrână care locuieşte într-unul dintre blocurile din spatele pieţei din Valea Roşie. În această zonă sunt şi case, iar unii oameni dovedesc că au înţeles că fiecare trebuie să contribuie la curăţenie. „Eu am ieşit de m-am săturat, nu vedeţi, e lună aici! Vecinul de vizavi nu a ieşit, nu locuieşte nimeni în casă… Ce să facem?“, se întreabă un craiovean.
La colţul străzii lui, întâlnim o doamnă care se chinuieşte să meargă pe trotuar. „Pe stradă s-a făcut, dar pe trotuare e foarte greu. Au dat cu utilajele, dar fiind prea multă zăpadă şi strada îngustă, vă daţi seama că nu se poate face faţă. Am dat-o şi eu, dar la cât a nins… Au intrat utilajele, au dat zăpada, dar s-a strâns încontinuu. Sunt mulţumită pentru că s-au luptat foarte mult cu nămeţii şi cu toată zăpada care a fost, cu vântul“, ne spune femeia.
În cartierul George Enescu, mai mulţi bărbaţi au ieşit să cureţe zăpada din faţa caselor lor. Tot fac asta de vineri seară, pentru că aşa e corect. „Trebuie făcut curat în faţa casei. Unii au ieşit, dar alţii nu. Depinde cum înţeleg…“, ne-a spus unul dintre bărbaţi, care, în ciuda vârstei, nu s-a dat în lături de la treabă. Totuşi, la două case de el, vecinul şi-a făcut, prin stratul de zăpadă, doar o cale de acces îngustă către poartă. Pe întreaga lungime a gardului însă, zăpada e neatinsă, iar oamenii se mută de pe trotuar pe carosabil pentru a nu se afunda în zăpadă.

„Pe unde nu sunt magazine, nu se dă nimic“

Trotuarele care au rămas nedeszăpezite sunt o problemă şi în cartierul craiovean Brestei, unde intri în zăpadă până la genunchi dacă vrei să mergi regulamentar, pe trotuar. Asta li se întâmplă şi oamenilor care aşteaptă autobuzul în această zonă. „Pe trotuare nu ai pe unde să mergi. Pe unde nu sunt magazine, nu se dă nimic. E şi vina oamenilor, şi sunt şi locuri unde sunt case foarte rare…“, consideră un domn. Colega sa de drum e de părere că au fost ignorate şi unele staţii de autobuz. „Să dea zăpada măcar în staţia de autobuz, să putem să urcăm şi noi. Coborâm de pe trotuar direct în zăpadă, ca să ne urcăm în autobuz!“, spune femeia.

Aproximativ 2.000 de tone de zăpadă, duse în afara oraşului

Primăria a informat ieri, printr-un comunicat de presă, că în ziua de duminică au intervenit 88 de utilaje în Craiova şi au fost utilizate 300 de tone de material antiderapant şi cinci tone de clorură de calciu. 155 de angajaţi ai instituţiilor din subordinea primăriei au participat la activitatea de deszăpezire, iar 1.180 de tone de zăpadă au fost duse la punctele de descărcare autorizate din Mofleni. În ceea ce priveşte seara de duminică şi noaptea de duminică spre luni, 68 de utilaje au curăţat drumurile, fiind folosite 340 de tone de material antiderapant şi 6,5 tone de clorură de calciu. La activitatea de curăţare a străzilor au participat 128 de persoane din cadrul instituţiilor amintite mai sus, iar 640 de tone de zăpadă au fost transportate în afara oraşului. Conform unor surse din cadrul primăriei, pentru moment prioritatea este curăţarea întregii cantităţi de zăpadă de pe marginea străzii Calea Bucureşti, una dintre cele mai importante artere de circulaţie din Craiova.

Poliţia Locală începe să-i amendeze pe cei care nu-şi fac datoria

În cadrul unei videoconferinţe susţinute la Prefectura Dolj, primarul Craiovei a menţionat că Poliţia Locală va începe să dea amenzi celor care nu-şi curăţă trotuarele din faţa imobilelor, în special firmelor. Conducerea Poliţiei Locale a informat că amendarea va începe de astăzi. Conform comunicatului de presă emis de primărie, municipalitatea a reamintit, ca şi zilele trecute, că şoferii sunt rugaţi să parcheze regulamentar pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină pe toate străzile din municipiu. În caz contrar, maşinile vor fi ridicate şi se vor aplica sancţiuni. De asemenea, autoritatea locală reaminteşte că cetăţenii şi firmele au datoria imediată de a-şi curăţa trotuarul din faţa imobilelor şi a curţilor de zăpadă şi gheaţă, dar şi să înlăture ţurţurii. În caz contrar, ei riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei (persoanele fizice) şi 1.000 şi 2.500 de lei (persoanele juridice).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS