Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 POSDRU/108/2.3/G/79455 „FPC eficient – Format, Performant, Calificat”
Proiectul POSDRU/2.3/G/79455 „FPC eficient – Format, Performant, Calificat” îşi propune să contribuie la dezvoltarea capitalului uman şi la creşterea competitivităţii economice, îmbunătăţind accesul şi crescând gradul de participare la programele de formare profesională continuă de calificare a angajaţilor din domeniul industriei textile şi a produselor textile, a pielăriei și încălţămintei din judeţul Dolj.
Necesitatea care a determinat iniţierea acestui proiect este legată de rata ridicată şi în creştere a şomajului din judeţul Dolj, precum şi de faptul că, în acest judeţ, la fel ca în multe altele, dezvoltarea economică depinde, într-o mare masură, de nivelul educaţiei, al cunoştinţelor şi mai ales al calificării. Deşi îmbunătăţirea şi menţinerea unui nivel adecvat al infrastructurii de bază este un element important în dezvoltarea socio-economică, formarea profesională reprezintă „motorul” unei dezvoltări armonioase şi eficiente. Astfel, prin creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale ale persoanelor încadrate în muncă în meseriile vizate de proiect, se va reduce rata somajului, se vor consolida locurile de muncă ale persoanelor din grupul ţintă, va creşte rata ocupabilităţii în judeţul Dolj, acesta aflându-se în luna august 2010 în rândul primelor 10 judeţe cu cea mai mare rată a somajului, respectiv 10,41% .
Conform statisticilor din Anuarul statistic al judeţului Dolj, 2008 şi Strategiei Consiliului Judeţean Dolj de dezvoltare economico-socială 2007-2013, IMM-urile în judeţul Dolj, deţin 44,8% din totalul numărului mediu de persoane angajate, restul fiind concentrat în întreprinderi cu peste 250 de angajaţi. Astfel, un număr relevant de persoane ocupate se remarcă în micro-întreprinderile din industria textilă, alimentară şi alte activităţi (peste 22% din total), cât şi la întreprinderile mari din sectorul textil. Astfel, în judeţ există un numar de 28 de firme care desfăşoară activităţi în domeniul industriei textile şi a produselor textile, a pielăriei şi încălţămintei (statistică de la Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia”), reprezentând peste 20% din totalul firmelor din judeţ în domeniul Industrie-Agricultura. Peste 70% dintre aceste firme au un numar de salariaţi cuprins între 5 şi 250 de persoane. De asemenea, numărul cel mai mare de locuri de muncă în judeţul Dolj este legat de aceste meserii, conform statisticii ANOFM pentru lunile august şi septembrie 2012.
Activităţile din cadrul proiectului nu se limitează la a califica un numar de persoane în anumite meserii, aceste activităţi sunt completate cu servicii de consiliere şi orientare profesională ce pot contribui la modificarea atitudinii generale privind educaţia, calificarea şi investirea în capitalul uman.
Valoarea adaugată este dată de abordarea multidisciplinara şi integrată a soluţiilor pentru pentru acces la FPC, de măsurile de creştere a gradului de învatare, de implicarea unor actori sociali diverşi, locali şi zonali, de utilizarea unor instrumente flexibile care să permita atingerea obiectivelor asumate.
Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta: SC Global Commercium Development SRL, Adresa: Str. Emanoil Porumbaru Nr. 79, Parter, Ap. 2, Sector 1, 011424, București, ROMÂNIA; Telefon: +40 31 805 24 00 – Fax: +40 31 805 24 01.
Pentru mai multe informaţii despre statutul, organizarea şi desfăşurarea proiectului FPC eficient – Format, Performant, Calificat – POSDRU/108/2.3/G/79455 – vizitaţi site-ul: http://www.globalcommercium.ro/_fpc-eficient/.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.3 „Acces şi participare la formare profesională continuă”