33.4 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalSpitalul Judeţean Craiova, off-line până la sfârşitul anului

Spitalul Judeţean Craiova, off-line până la sfârşitul anului

Din cauza lipsei de calculatoare şi a unui server capabil să prindă în reţea toate cabinetele, la cea mai mare unitate medicală din Oltenia prescrierea reţetelor în format electronic se va face în următoarele şase luni doar off-line, prin raportare lunară la CAS Dolj

Implementarea de la 1 iulie a reţetei electronice va obliga toţi medicii prescriptori, fie că este vorba de medicii de familie sau de cei din spitale sau policlinici, să înceapă să lucreze cu noul sistem. Asta, chiar dacă până la sfârşitul anului va exista o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea clasică, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea electronică, varianta on-line. Trecerea la reţeta electronică se anunţă dificilă în Dolj, fiecare parte implicată invocând diverse motive care le pot îngreuna activitatea.
Dacă farmaciile dau vina pe semnalul fluctuant din mediul rural, pe faptul că nu se poate instala peste tot serviciu de internet şi pe frecventele probleme cu reţeaua electrică întâlnite în mai multe comune din judeţ (care ar afecta implicit conectarea la internet), iar medicii de familie vor să ştie exact din ce fonduri trebuie să se facă dotarea tehnică a cabinetelor, spitalele par să aibă cele mai mari probleme. Unele unităţi medicale anunţă că nu dispun de dotarea tehnică (calculatoare şi reţea) necesară implementării prescripţiei electronice şi nici nu au posibilitatea de a face achiziţii, pentru că legea nu le permite, iar altele, în special spitalele din afara Craiovei, susţin că la prescrierea reţetei se vor lovi de conexiunea fluctuantă la internet.

„Nu avem calculatoare şi nici nu putem achiziţiona“

În Dolj, cele mai multe reţete eliberate în sistem ambulatoriu se regăsesc la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. Aici, zilnic sute de persoane stau la uşile cabinetelor din Policlinică pentru reţete, iar situaţia nu se va schimba nici după 1 iulie, data introducerii sistemului electronic de prescriere. Motivul: calculatoarele insuficiente pentru ca spitalul să funcţioneze în sistem on-line, lipsa unui server performant şi imposibilitatea unităţii medicale de a face achiziţii. Ca atare, până la finalul perioadei de acomodare (31 decembrie 2012), spitalul va putea prescrie reţete doar în sistem off-line, prin raportare lunară la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj.
„De la 1 iulie o să folosim doar raportarea off-line şi abia de la anul să sperăm că vom funcţiona on-line. Asta presupune că de acum înainte tot ce înseamnă reţetă prescrisă la nivel de spital va trebui raportată până la sfârşitul lunii la Casa de Asigurări. Altă posibilitate nu există în acest moment. Când va începe să funcţioneze doar prescripţia electronică, va trebui să avem calculatoare la toate cabinetele, şi asta poate să reprezinte o problemă. Şi acum avem calculatoare, dar nu pentru această activitate“, a precizat conf. dr. Florin Petrescu, managerul SJU Craiova.
Acesta a mai menţionat că pentru implementarea sistemului electronic este nevoie de mai multe calculatoare, dar spitalul nu le poate cumpăra, pentru că legea nu-i permite astfel de achiziţii. „Este clar că ne trebuie mai multe calculatoare, dar nu avem posibilitatea legală de a le cumpăra. Până acum am primit calculatoare din donaţii şi sponsorizări, dar nu este suficient, pentru că spitalul are multe servicii şi cabinete. Este bine că nu ni se cere acum să prescriem on-line şi că există acest interval de timp de şase luni în care ne putem organiza activitatea“, a adăugat dr. Florin Petrescu. „Ar fi bine să avem şi un server separat, pentru că este greu să intri în sistemul Hipocrate al spitalului. Ideal ar fi să găsim un server care să prindă în reţea acele calculatoare, iar raportarea să se facă on-line“, a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS