Ministerul de Interne aprinde disputa pe graniţe între Craiova şi localităţile limitrofe. O notă care cerea prezentarea suprafeţelor în divergenţă le-a reamintit primarilor de comune din jurul Băniei că sunt în pericol să rămână fără hălci importante de pământ.
Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea să modifice Legea 2/1968 privind împărţirea teritorial-administrativă deoarece nu mai corespunde realităţilor din teren. Cum în cazul Craiovei, Planul Urbanistic General se suprapune cu cele ale localităţilor învecinate, iar primăria a investit masiv în reţele de utilităţi aflate pe teritoriul celorlalte comune, Prefectura Dolj a chemat autorităţile locale la aceeaşi masă pentru a se pune de acord. Fără rezultat, aşa cum era de aşteptat. „Craiova vrea să ne ia 640 de hectare de teren. Asta înseamnă mai mult de jumătate din Preajba şi toată zona Selgros. Noi am semnat protocolul prin care suntem de acord cu actuala delimitare teritorială. Cei de la Craiova nu au dorit să semneze. Noi am depus deja proiecte pentru introducerea apei curente, a canalizării, pentru gaze şi pentru staţia de epurare. La unele dintre proiecte ne-au ajutat şi cei de la Ford“, a spus primarul comunei Malu Mare, Alexandru Dicu. În replică, reprezentanţii Primăriei Craiova spun că ei nu au avut nici o iniţiativă de a lua pământul de la Malu Mare, dar că este normal ca oraşul să se extindă. „MAI a trimis o notă pentru stabilirea zonelor de divergenţă. Nu noi am cerut asta, nu vrea nimeni să le ia terenurile, dar legea asta (Legea 2 din 1968 – n.r.) se referă la împărţirea teritorială a Republicii Socialiste România. Or, eu nu cred că RSR mai există. Primarii vorbesc de parcă Mircea cel Bătrân le-a lăsat lor terenurile, cu limbă de moarte. Moda asta de a sta cu cuţitul la brâu are aşa un aer de feudalism“, a spus unul dintre factorii de decizie din Primăria Craiova.
Prefectul Georgescu: E o chestie de bun-simţ
Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a declarat că extinderea Craiovei este un proces normal şi că legea trebuie schimbată. „Conform bunului-simţ, Craiova trebuie să se extindă. Toţi se iau după istorie, după o lege de acum 40 de ani, care nici măcar nu a fost însoţită de documente. Primarii comunelor vor să fie proprietari, de fapt, pe suprafeţele unde sunt reţele de utilităţi. Ei trebuie să înţeleagă că decizia trebuie să fie una bună pentru toată lumea, nu în funcţie de interesele locale. Nu o să fie interesul comunei Malu Mare mai mare decât al Craiovei“, a declarat Georgescu. Prefectul a precizat că astfel de probleme sunt nu numai la nivelul Craiovei, ci şi între judeţe. „De exemplu, judeţul Olt vrea să ia o pădure din Dolj şi vom ajunge în situaţia în care casele sunt în Dolj, iar terenul din spatele lor e în Olt. E o întreagă nebunie“.