Începând de anul viitor, şomerii din Dolj, Giurgiu şi Sibiu vor fi calificaţi în domeniile în care există deficit de forţă de muncă. În prezent, se lucrează deja la identificarea acestor calificări.
În timp ce mulţi şomeri sunt nemulţumiţi de faptul că nu-şi găsesc un loc de muncă în conformitate cu pregătirea lor, angajatorii din anumite domenii reuşesc cu greu să-şi găsească angajaţi potriviţi pentru posturile libere din firmă. Pentru a armoniza cererea şi oferta, anul viitor, sute de şomeri vor fi calificaţi în domeniile în care se va stabili că există deficit de forţă de muncă având calificare. „În prezent, în România există aproximativ 3.800 de ocupaţii, însă doar jumătate dintre ele mai sunt de actualitate. Este extrem de important să vedem ce cerinţe au angajatorii şi să convingem şcolile de arte şi meserii (SAM) să nu mai califice elevii în meserii care nu se mai cer pe piaţa muncii“, a declarat Andreea Mihaela Niţă, preşedintele Asociaţiei de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, la conferinţa de promovare a proiectului „CALISIG – Calificare pentru o slujbă mai bună“, organizată joi la Craiova.
În prezent, se lucrează la realizarea unui studiu sociologic în vederea identificării calificărilor deficitare de pe piaţa muncii. Rezultatele acestui studiu vor fi comunicate în luna decembrie, urmând ca, din ianuarie 2011, 840 de persoane (560 din Dolj, 140 din Sibiu şi 140 din Giurgiu) aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri, şomeri de lungă durată, şomeri tineri, şomeri peste 50 de ani), care nu deţin calificări adecvate sau nu au calificări deloc, să înceapă cursurile gratuite pentru a învăţa o meserie pentru care există locuri de muncă vacante.
„Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) întocmesc anual un plan de formare profesională, care nu se face în urma unui studiu, ci în baza unor chestionare cu privire la dorinţele şomerilor şi cerinţele angajatorilor. Prin acest studiu încercăm să identificăm meseriile care sunt necesare angajatorilor“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al AJOFM Dolj, managerul proiectului „CALISIG – Calificare pentru o slujbă sigură“, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
„Şomerii trebuie să fie cât mai calificaţi, astfel încât să-şi găsească o slujbă“
Obiectivul general al proiectului ce se derulează în perioada 1.07.2010 – 1.03.2012, de către AJOFM Dolj în parteneriat cu AJOFM Sibiu, AJOFM Giurgiu şi ACCES Oltenia, este facilitarea accesului la servicii de formare profesională adaptate nevoilor pieţei muncii din actualul context financiar şi economic, prin dobândirea, actualizarea sau schimbarea calificărilor, respectiv iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare. În plus, proiectul îşi propune diminuarea deficitului de calificări, plasarea pe piaţa muncii a minimum 10% din cei 840 de cursanţi, precum şi creşterea participării persoanelor inactive la formarea profesională adaptată nevoilor actuale.
„În centrul obiectivelor principale ale acestui proiect se află persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Acestea trebuie să fie cât mai calificate, astfel încât să-şi găsească o slujbă sigură“, a precizat Ioan Hambăşan, directorul executiv al AJOFM Sibiu.
Domeniul confecţiilor este cel mai deficitar
În conformitate cu oferta de posturi vacante puse la dispoziţia celor interesaţi de angajatori, în topul celor mai căutate calificări sunt cele din industria textilă.
„Cele mai multe oferte de locuri de muncă sunt pentru confecţioneri. Am făcut public acest lucru, dar nu sunt doritori. Anul acesta am organizat, la cererea angajatorilor, chiar şi o Bursă a locurilor de muncă în domeniul confecţiilor. Poate că şomerii au devenit mai pretenţioşi şi oferta acestor angajatori nu mai este atractivă“, a precizat Aurora Tiribeja. Afirmaţia a fost susţinută şi de reprezentanţii altor agenţii din ţară.
„Cele mai ofertate sunt confecţiile. Referitor la programa de calificare, noi am introdus o calificare nouă (operator maşini cu comandă numerică), pentru că foarte multe firme caută aşa ceva şi este un necesar mare în acest domeniu. Şomerii fac şcolarizare la angajatori, urmând ca aproximativ 90% dintre ei să şi obţină un loc de muncă“, a spus Ioan Hambăşan.
„Într-un top al locurilor de muncă vacante, cele din domeniul naval sunt pe primul loc şi sunt urmate de cele din domeniul confecţiilor, pe locul al treilea fiind cele din industria alimentară“, a spus Maria Ghiţă, şef birou AJOFM Giurgiu, coordonator de proiect.