Programul „Prima Casă“ nu a ajutat până acum nici un tânăr din Slatina. Veniturile oltenilor sunt mici, iar băncile nu acordă prea uşor credite.
Tinerii din Olt care au salarii modeste nu au nici o şansă să îşi cumpere locuinţe prin programul „Prima Casă“. O familie fără copii, care câştigă lunar 2.000 de lei, nu poate decât să viseze la un credit, dacă are deja un împrumut la bancă. Până acum, agenţiile imobiliare din Slatina nu au reuşit să vândă nici o locuinţă prin acest program.
Avansul, marea problemă
Am mers ieri la câteva bănci din oraş, pentru a afla condiţiile de acordare a împrumutului pentru locuinţe. Am primit detalii despre „Prima Casă“ de la BCR, Banca Transilvania şi Pireus Bank. „La un venit net de 2.000 de lei de familie, cu o vechime mai mică de un an la ultimul loc de muncă, nu poţi primi bani pentru programul Prima Casă“, a spus Liliana Popa, angajată a BCR Slatina.
Practic, un credit făcut anterior pentru achitarea avansului de 5% din valoarea locuinţei nu le permite tinerilor cu venituri medii să mai primească un împrumut pentru „Prima Casă“. „La venitul net de 1.400 de lei al unei familii fără copii, suma acordată este de 20.000 de euro, cu o rată lunară de 107 euro. Acest credit este pe o perioadă de 30 de ani, iar rata lunară nu este fixă. Odată la trei luni, rata se recalculează, putând să crească sau să se micşoreze“, a spus angajata Pireus Bank.
„Acest program nu este pentru cei cu salarii mici“
Tinerii care îşi puneau speranţele în acest program sunt foarte dezamăgiţi. „I-am pus pe părinţi să facă un credit pentru a plăti avansul, iar acum ne-au respins dosarul la o bancă şi l-am adus la alta. Aici ne-au spus că ne pot da 18.000 de euro, dar ne e teamă că până la final tot o să ne respingă şi aici. Acest program nu este pentru cei care lucrează în oraşe mici, pe salarii mici“, a spus Iulian, de 28 de ani, care s-a înscris la „Prima Casă“.
Nu s-a vândut nimic
Agenţiile imobiliare nu au vândut nici o casă prin acest program. „Oamenii nu au siguranţa locului de muncă, au deja credite şi, în condiţiile acestea, este foarte greu să mai obţii bani de la bancă“, a spus Elena Călin, reprezentanta agenţiei imobiliare Ritz. Zvonurile de pe piaţa imobiliară potrivit cărora preţurile locuinţelor vor creşte odată cu „Prima Casă“ s-au dovedit nejustificate în Slatina. „Preţurile locuinţelor au rămas aceleaşi. Cei care vor cu adevărat să vândă trebuie să uite preţurile apartamentelor din anii trecuţi“, a spus Cătălin Neaga, reprezentant al agenţiei Imobiliar Consloc.
În Slatina, garsonierele costă între 70.000 şi 80.000 de lei, apartamentele cu două camere sunt chiar şi 120.000 de lei, iar cele cu trei camere costă între 150.000 şi 160.000 de lei. Chiar dacă preţurile au scăzut aproape la jumătate în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, vânzările s-au diminuat considerabil, spun agenţii imobiliari.