33.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„Rabla“, împinsă să intre în treapta a doua

„Rabla“, împinsă să intre în treapta a doua

De astăzi, o persoană va putea achiziţiona oricâte autoturisme doreşte prin program. În a doua etapă s-au introdus şi autoutilitarele de până la 3,5 tone. Persoanele juridice ar putea intra în program de la 1 septembrie.

După ce prima etapă a programului a înregistrat un eşec fulminant, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat sâmbătă că „Rabla“ merge mai departe.
Acesta a prezentat obiectivele şi modificările aduse celei de-a doua etape, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută pe plaja din Mamaia. Astfel, partea a doua a programului, care începe astăzi, va cuprinde autoutilitare uşoare, de până la 3,5 tone, iar numărul de maşini care pot fi achiziţionate de o persoană nu mai este limitat la una singură, ci „pot fi achiziţionate oricâte se doreşte“.
„Aceste două modificări se vor produce după ce miercuri voi introduce în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă care să-mi permită să le fac şi bănuiesc că după 10-15 iunie intră în funcţiune a doua etapă, cu număr nelimitat de autoturisme şi cu autoutilitare uşoare. Ţinta noastră este să scoatem anul acesta 60.000 de rable de pe piaţă, indiferent cu ce mărci sunt înlocuite“, a declarat Nemirschi.
Ministrul mediului a mai precizat că şi persoanele juridice ar putea intra în programul „Rabla“, dar de la 1 septembrie.
„Având discuţii cu Consiliul Concurenţei, aici trebuie aplicată aşa-numita schemă de ajutor de minimis, adică de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face în nişte etape. Însă, el va fi fezabil şi va fi aplicat în a treia etapă. Adică de la 1 septembrie vor beneficia de autoturisme şi autoutilitare şi persoanele juridice, în aceleaşi condiţii“, a spus Nemirschi.

La persoanele juridice, schema va fi aplicată pentru trei ani

Acesta a precizat că la persoanele juridice schema va fi aplicată pentru trei ani, aceasta însemnând că va fi valabilă până în 2011. „Am alocat pentru acest program 60.000 de unităţi în trei ani, ceea ce înseamnă un efort financiar de subvenţie, pentru prima de casare, de 54 – 55 de milioane de euro pentru cei trei ani“, a afirmat ministrul mediului.
Numai 11.000 din cele 20.000 de maşini disponibile în prima fază a programului „Rabla“ din 2009 fuseseră vândute până la sfârşitul săptămânii trecute, cu şapte zile înainte de încheierea primei faze, conform unei statistici remise de Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Peste jumătate din cele 10.948 de maşini vândute conform statisticii AFM, respectiv 5.193, au fost produse de Dacia. Pe locul al doilea între opţiunile românilor prin programul „Rabla“ s-au situat mărcile Renault şi Nissan, care au vândut împreună 1.040 de vehicule. Cu 857 de maşini vândute, Skoda s-a situat pe locul al treilea în topul mărcilor ale căror modele au fost preferate de români în programul „Rabla“. Ford, Opel şi Hyundai au vândut fiecare puţin peste 600 de maşini. Pe de altă parte, nici un român care s-a înscris în programul „Rabla“ nu a cumpărat vreo maşină Audi. Firma Lada a reuşit să vândă o singură maşină, Honda – două, iar Mazda – doar şase unităţi.

Se ia în calcul varianta achiziţiei prin leasing

Nicolae Nemirschi a menţionat că există şi o variantă de achiziţie prin leasing a autoturismelor şi autoutilitarelor incluse în programul „Rabla“, „dar se pare că aici mai sunt nişte runde destul de grele cu Consiliul Concurenţei“. „Consiliul Concurenţei spune că nu poate intra în schema ajutorului de stat pentru că, practic, aici achiziţionează o persoană juridică, o firmă de leasing şi dă mai departe spre folosinţă unei persoane fizice. Dacă vom putea lămuri şi chestiunea asta, probabil că din toamnă va putea să intre şi leasingul în funcţiune. Dar asta rămâne de văzut“, a precizat Nemirschi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII