25.5 C
Craiova
sâmbătă, 26 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCasa Memorială „Tudor Vladimirescu“ a început să crape

Casa Memorială „Tudor Vladimirescu“ a început să crape

Casa Memorială „Tudor Vladimirescu“ din comuna gorjeană Vladimir a început să crape. Peretele unei încăperi s-a fisurat pe o suprafaţă destul de întinsă. Locuinţa din lemn este declarată monument istoric şi se află în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu“ Gorj.
Angela Băcanu Vladimirescu, ghidul Casei Memoriale, a precizat că fisura s-a produs în ultimul timp. Aceasta a precizat că a anunţat conducerea Muzeului Judeţean de Istorie despre incident: „Nu ştiu din ce cauză s-a produs această fisură. Am observat că în timp s-a mărit“.
Aurel Băcanu Vladimirescu, primarul comunei Vladimir, a precizat că peretele Casei Memoriale a crăpat pentru că a observat o alunecare de teren: „Terenul din faţa Casei Memoriale a suferit unele modificări. A alunecat şi cred că din acest motiv s-a produs şi fisurarea peretelui. Sper că fenomenul nu va continua şi problema va fi remediată“.

Peretele fisurat va fi reparat

Conducerea Muzeului Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu“ Gorj cunoaşte problema apărută la Casa Memorială. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului, a spus că, în cel mai scurt timp, vor începe lucrările de reparaţii la peretele care s-a fisurat: „Se va reabilita peretele şi se va stabili cauza exactă a producerii fisurii. Casa este din lemn şi este mult mai rezistentă la eventualele mişcări ale pământului decât o construcţie din cărămidă“. Directorul muzeului a precizat că se vor face lucrări de reabilitare şi la poarta de intrare în incinta Casei Memoriale, pentru că şiţa este deteriorată şi trebuie înlocuită.

Inaugurată în 1932

Casa Memorială „Tudor Vladimirescu“ a fost inaugurată în 1932, fiind amenajată de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Aretia Tătărescu. Terenul şi locuinţa au fost vândute de către descendenţii lui Tudor Vladimirescu organizaţiei conduse de soţia primului-ministru de la vremea respectivă.
Casa ţărănească cu pridvor de lemn şi cu cele două cămăruţe amenajate specific începutului de secol XIX oferă vizitatorului obiecte şi documente legate de viaţa conducătorului revoluţionar de la 1821. Multe elemente au fost înlocuite pentru că s-au degradat, dar locuinţa a rămas la fel ca aceea în care s-a născut marele revoluţionar. Se mai păstrează şi acum doi stâlpi şi o grindă din vechea casă. De asemenea, uşile de la intrarea în casă, dar şi din odaie sunt foarte vechi şi se spune că sunt autentice.
În cele două odăi ale Casei Memoriale se găsesc diferite obiecte de mobilier vechi, specific caselor ţărăneşti. De asemenea, mai poate fi văzut un cuptor ingenios care era folosit atât la încălzit, precum şi la gătit. Într-un dulap frumos sculptat se găsesc toate caietele de impresii de la deschiderea Casei Memoriale. Pe pereţi se pot vedea fotografii şi planşe despre mişcarea revoluţionară condusă de domnul Tudor. Pe o masă cioplită cu barda, pe care ar fi scris Tudor Vladimirescu, se află un caiet de onoare în care vizitatorii sunt poftiţi să-şi scrie impresiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII