14.4 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de diplome ULIM, neechivalate de Ministerul Educaţiei

Zeci de diplome ULIM, neechivalate de Ministerul Educaţiei

Zeci de diplome eliberate pentru cetăţeni români de Universitatea Liberă Internaţională „Moldova“ (ULIM) nu au fost încă echivalate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, fiind folosite fără avizul legal.

Zeci de cetăţeni români folosesc, fără avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, diplome de studii, master sau doctor, emise de Universitatea Liberă Internaţională „Moldova“. Potrivit secretarului general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Adrian Gorun, instituţia a demarat o anchetă pentru a stabili numărul celor care se află în această situaţie şi care au nevoie de echivalarea actelor de studii respective. Nu se ştie exact câte persoane au obţinut diplome de la Universitatea Liberă Internaţională „Moldova“ din Chişinău, doar 70 de cetăţeni prezentându-se la comisia naţională de specialitate din cadrul ministerului, cu atribuţii în echivalarea unor astfel de acte. Între aceştia se află preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, verişorul acestuia, judecătorul Romulus Morega, şi consilierul local Emanoil Popescu. 

Nu mai sunt doctori 

După cum a precizat Adrian Gorun, Ministerul Educaţiei le-a respins, respectiv anulat, în cazul lui Morega, celor trei echivalarea diplomelor de doctor. În cazul lui Dan Ilie Morega, urmează să fie făcută şi o sesizare la organele de cercetare penală. „Procedura legală este să fie echivalate aceste diplome, însă de la intrarea României în Uniunea Europeană nu mai este valabil protocolul încheiat în domeniul educaţiei între Republica Moldova şi România. Au existat şi contacte la nivelul Ministerelor Educaţiei şi de Externe, între cele două ţări. În ceea ce priveşte diploma de doctor habilitat a lui Dan Ilie Morega, au fost descoperite nişte falsuri grosolane şi a şi fost făcută o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului I. Anchetatorii urmează să stabilească exact ceea ce s-a întâmplat în momentul în care a fost obţinut acest titlu de doctor habilitat. Comisia de doctorat a discutat dosarul pe 28.11.2001, iar dosarul apare ca depus pe 3.12.2001. Nu ştiu ce se întâmplă cu cei care nu şi-au echivalat până în prezent diplomele, îşi asumă folosirea acestora. Pot să spun că sunt foarte mulţi judecători şi procurori, chiar şi oameni de afaceri“, a afirmat Adrian Gorun, secretarul general al MECT.

Indicii pentru comisia de anchetă 

Cel care reprezintă în România Universitatea Liberă Internaţională „Moldova“ este Dan Ilie Morega. Sediul ULIM se află în clădirea CITEX din Târgu Jiu. „Centrul teritorial în România este la Târgu Jiu şi nu ştie nimeni cum se emit chitanţe, modalitatea în care se virează banii pe taxele de studii. Finanţele vor face lumină în acest caz. Nu ştim dacă avem de-a face cu o filieră de spălare de diplome pe relaţia Chişinău-România. Am purtat deja o discuţie cu ministrul educaţiei din Republica Moldova pentru lămurirea situaţiei şi voi mai avea o convorbire în această săptămână. Rezultatele anchetei ministeriale le vom înainta oricum organelor de anchetă. Au fost presiuni chiar din partea unor parlamentari pentru echivalarea unor diplome emise de ULIM“, a mai afirmat secretarul general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

La un pas de excludere din UCB

Dan Ilie Morega a rămas în prezent numai cu o diplomă de doctor în economie obţinută la Academia de cadre a PCR „Ştefan Gheorghiu“. Recent, o comisie de verificare din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“, unde Dan Ilie Morega este profesor, a constatat că titularul cursului de management al Facultăţii de Ştiinţe Economice este în situaţia de a nu mai putea preda nici o disciplină. Membrii comisiei au stabilit că diploma de doctor de la „Ştefan Gheorghiu“ nu este compatibilă cu programa Facultăţii de Ştiinţe Economice. „Ministerul a primit rezultatul anchetei UCB, în ceea ce priveşte situaţia lui Dan Ilie Morega. Acesta va fi analizat şi se va dispune în consecinţă. Cert este că la Universitatea din Târgu Jiu nu are cum să mai predea. Senatul nu va lua o decizie acum, pentru că nu are rost, fiind vacanţă. În toamnă se va discuta rezolvarea acestei probleme“, a mai spus Adrian Gorun, care este şi rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. La rândul său, Dan Ilie Morega a declarat că dacă va fi dat afară de la Universitate, îl va acţiona în instanţă pe Adrian Gorun şi îi va lua vila, drept despăgubiri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS