20.3 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalSunt politist comunitar, dar ma tratez

Sunt politist comunitar, dar ma tratez

Modul in care politistii comunitari „isi fac treaba“ a atras din nou atentia municipalitatii craiovene care vrea urgent schimbari majore. In schimbul unui buget de circa 90 de miliarde de lei, asigurat din banii publici, primaria doreste eficienta maxima.


Desi au fost de acord sa aloce o suma de 90 de miliarde de lei Politiei Comunitare, pentru anul 2006, reprezentantii Primariei Craiova nu sunt deloc multumiti de activitatea acesteia. Sustinând ca agentii nu fac mai nimic, municipalitatea solicita imperativ schimbari majore. In timp ce viceprimarul Gheorghe Nedelescu admite ca ar fi loc de mai bine, edilul-sef Antonie Solomon este mai transant, sustinând ca modul de lucru al politistilor comunitari este un adevarat dezastru. Ca exista anumite deficiente confirma si Comisia Locala de Ordine Publica, aceasta recunoscând, in raportul intocmit pentru aceasta luna, ca au fost identificate o serie de neajunsuri in cadrul institutiei amintite. Pentru a incerca sa corecteze ineficienta de care au dat dovada, politistii comunitari isi propun pentru acest an sa isi „ridice calitatea pregatirii de specialitate“. Modul in care acestia au actionat, in cursul anului 2005, va fi adus in atentia membrilor Consiliului Local Craiova, in sedinta din 27 februarie.


Politistii comunitari nu ofera siguranta nici primarului


„Plimbarile in cuplu“ ale politistilor comunitari sunt problema care ii deranjeaza cel mai mult pe alesii locali. Intrigat de modul in care isi fac treaba, Solomon intentioneaza sa nu mai accepte patrulele mixte. „Mai vad uneori câte o patrula de acest gen, iar agentii respectivi mai au un pic si se iau in brate pe strada. Ar trebui sa impuna si ei un pic de respect in fata cetatenilor“, a declarat primarul.


In schimb, Constantin Petrescu, seful Politiei Comunitare, sustine ca existenta patrulelor mixte se justifica, din moment ce exista si personal feminin. Daca insa executivul primariei va decide desfiintarea lor, politistele nu vor mai actiona in departamentul de ordine publica.


Chiar daca ar reusi sa renunte la patrulele mixte, Politia Comunitara are o problema mai mare, din moment ce nici primarul Solomon nu se simte in siguranta in preajma lor. Modul in care actioneaza, dar si seriozitatea lor sunt puse la indoiala chiar si de acesta.


Totusi, edilul-sef sustine ca buna functionare a Politiei Comunitare este una dintre prioritatile orasului. „Chiar daca acum schioapata, noi speram sa se achite de sarcinile zilnice si sa faca treaba buna, ca doar de-aia am fost de acord sa le dam atâtia bani. Agentii nu trebuie sa isi faca griji ca vor ramâne fara un loc de munca, dar, in schimb, vrem si noi sa isi faca treaba ca la carte“, a subliniat edilul-sef. Nici viceprimarul Gheorghe Nedelescu nu a trecut cu vederea prospera activitate a politistilor, afirmând insa ca „de anul acesta sper sa fi inteles sa isi ia in serios activitatea. Noi am facut eforturi pentru a le asigura o buna desfasurare a activitatii, iar ei ar trebui sa ne rasplateasca“.


Conducerea Politiei Comunitare promite schimbari majore


Pentru a nu mai fi luata in vizorul municipalitatii, conducerea Politiei Comunitare intentioneaza sa faca schimbari majore. Cel putin asa promite Constantin Petrescu, care sustine ca printre noutati se numara si infiintarea unui dispozitiv care sa actioneze pe timpul noptii la Ordinea Publica. Alta modificare care urmeaza sa fie facuta se refera la atitudinea agentilor in raport cu cei pe care ar trebui sa ii protejeze.


„Au fost unele situatii când agentii erau in patrula si, desi au observat ca lânga ei este incalcata legea, au preferat sa nu actioneze. In aceasta situatie au fost sanctionati, pentru a fi invatati ce trebuie sa faca. Alta modificare pe care incercam sa o aducem ar fi scurtarea timpului de interventie in cazul in care politistii comunitari sunt sesizati de cetateni“, a continuat Petrescu.


Din cauza pregatirii profesionale slabe, dar si a atitudinii, in anul 2005 au fost adusi in fata comisiei de disciplina 13 agenti, dintre care pentru sase s-a decis diminuarea salariului cu 5 pâna la 20%, iar unul a fost concediat, motivul fiind consumul repetat de bauturi alcoolice in timpul serviciului. Tot in anul 2005, 17 politisti au decis ca e timpul sa renunte la aceasta meserie si au hotarât sa plece, in timp ce doi dintre ei s-au pensionat.


In ceea ce priveste actiunile proprii efectuate, acestea au ajuns la 105, in timp ce numarul amenzilor a fost de 4.283, valoarea lor fiind de aproximativ sase miliarde de lei.


Potrivit raportului intocmit de Comisia de Ordine Publica, amenzile sunt insa insignifiante in raport cu actele de tulburare a ordinii si linistii publice produse in Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII