33.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalExercitiul de alarmare in caz de dezastre s-a dovedit... un dezastru

Exercitiul de alarmare in caz de dezastre s-a dovedit… un dezastru

Fortele de interventie au inceput actiunea cu un sfert de ora inaintea „cutremurului“ si cu o jumatate de ora inaintea „incendiului“


Parca toate dezastrele posibile si imposibile s-au petrecut ieri in Craiova. A avut loc un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, mai multe incendii, inclusiv la primarie si la Teatrul National, apoi, ca si cind n-ar fi fost de ajuns, s-a petrecut un accident chimic si un atac nuclear. Din fericire n-a fost decit o simulare, menita sa testeze eficienta formatiunilor care trebuie sa intervina in asemenea situatii. Din nefericire, intregul exercitiu a fost o brambureala de nedescris, al carei singur efect a fost nervozitatea locuitorilor municipiului, suparati de faptul ca mai multe artere centrale de circulatie au fost blocate de autoritati.


Exercitiu tinut sub tacere


Un exercitiu de o asemenea amploare ar fi fost firesc sa fie anuntat din timp de autoritati prin mass-media, pentru ca oamenii sa stie ce se intimpla, mai ales ca traficul trebuia inchis pe mai multe strazi din zona centrala a municipiului. Protectia Civila, aflata acum in subordinea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltenia“ al judetului Dolj, s-a limitat insa la plimbarea prin centrul Craiovei a unei masini dotate cu un megafon prin care se anunta desfasurarea unui exercitiu de alarmare, fara sa se furnizeze detalii. Despre blocarea circulatiei, nici un cuvintel.


Ca tot a venit vorba de inchiderea unor strazi, lucratorii Biroului Politiei Rutiere Craiova fusesera initial anuntati ca miercuri, intre orele 13.00-15.00, va trebui inchisa circulatia pe Calea Bucuresti si strada A.I. Cuza. Ieri-dimineata, exact in momentul in care politistii se pregateau sa devieze traficul, au aflat ca ora exercitiului fusese devansata si ca va trebui sa inchida circulatia pe Calea Bucuresti intre orele 14.00-15.00, iar pe A.I. Cuza intre orele 15.00-16.00. „Specialistii“ de la Protectia Civila si-au adus aminte abia in ultimul moment ca trebuie sa-i anunte si pe politisti.


Astfel de neconcordante au transformat exercitiul intr-o brambureala de nedescris.


Tabara de sinistrati in fata Prefecturii Dolj


Ieri-dimineata, la ora 9.00, conducerea Prefecturii Dolj si cea a municipalitatii craiovene au vizitat asa-numita „tabara de sinistrati“ organizata la picioarele calului lui Mihai Viteazul. Tabara de corturi cuprindea inclusiv o infirmerie si un punct de prim-ajutor amenajat de Crucea Rosie, citeva corturi pentru cazarea eventualilor sinistrati, ba chiar si cisterne cu apa potabila si cu solutii de decontaminare chimica. „Organizam astazi (ieri-n.r.) un exercitiu de alarmare publica a municipiului Craiova in caz de cutremur si urgenta externa pe amplasamentul Doljchim. De asemenea, incepind cu ora 14.00, in zona Teatrului National se va desfasura un exercitiu de alarmare, iar la cele doua sedii ale Primariei Craiova de pe strada A.I. Cuza se va simula, de la ora 15.00, un incendiu. Prin acest incendiu urmarim antrenarea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si a populatiei cu privire la modul de comportare in caz de cutremur, incendiu sau accident chimic“, a explicat in fata autoritatilor locale si judetene lt.col. Alexandru Pasarica, seful Serviciului de Protectie Civila din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltenia“ al judetului Dolj. Exercitiul de alarmare parea sa debuteze promitator, insa…


Cutremur, atac chimic si dezastru nuclear la Teatrul National


Daca treaba a mers bine la Doljchim, unde oamenii sint obisnuiti cu asemenea exercitii, nu acelasi lucru s-a petrecut in centrul Craiovei. La ora 14.00 trebuia sa inceapa exercitiul de la Teatrul National, privind interventia in caz de cutremur. Numai ca presupusul cutremur… a intirziat. Parca presimtind dezastrul, trupele pompierilor, ale politiei si jandarmeriei, impreuna cu echipajele de la Ambulanta si ceilalti factori implicati in acest exercitiu s-au pus pe treaba, in sunet de sirene, cu un sfert de ora inaintea „cutremurului“. Ca si cind vacarmul n-ar fi fost de ajuns, mai multe explozii de petarde au tulburat linistea locuitorilor din zona. Apoi, tot conform programului, a inceput sa se inalte un fum gros, provenind fie de la grenadele fumigene aprinse de militari pe Calea Bucuresti, fie de la cele citeva cauciucuri incendiate in fata teatrului.


Echipele de la Distrigaz si Electrica se agitau sa intrerupa curentul si gazele, pompierii au intrat in dispozitiv pentru a salva potentialele victime, specialisti de la Protectia Civila au imprejmuit zonele „contaminate“ chimic si nuclear, iar „victimele“ dezastrelor – toate avind fie miinile, fie picioarele bandajate – primeau primul ajutor din partea echipelor Crucii Rosii. Trei ambulante isi faceau si ele simtita prezenta prin sunetul sirenelor, gata de interventie. In tot acest vacarm, un tramvai – purtind fatidicul numar 013 – si-a continuat drumul nestingherit prin „zona calamitata“, in ciuda eforturilor politistilor de la Circulatie de a opri traficul.


„Hotii“ au gresit banca pe care trebuia s-o „sparga“


Brambureala a continuat cu asa-zisa simulare a unei spargeri date de doi hoti la sediul unei banci de pe Calea Bucuresti. In timp ce, la megafoane, reprezentantii Protectiei Civile anuntau ca jandarmii au intervenit pentru a-i prinde pe hotii care au „spart“ Banca Carpatica, echipele jandarmeriei au intervenit si i-au prins pe „hoti“, care insa „operau“ la… Romanian International Bank. Cind toata lumea aratase ce poate si ce nu poate, iar exercitiul era pe terminate, adica pe la 14.25, exact atunci a inceput sa sune si sirena care trebuia sa anunte… inceputul exercitiului. Pentru ca a sunat degeaba, la 14.30 a fost anuntata incheierea exercitiului, tot in sunet de sirena.


Primarul Solomon a fugit primul de „incendiu“


Exercitiul trebuia sa continue, la ora 15.00, cu simularea unui incendiu la cele doua sedii ale Primariei Municipiului Craiova. Pentru a facilita desfasurarea de forte a pompierilor militari craioveni, politistii de la Circulatie fusesera anuntati sa opreasca traficul pe strada A.I. Cuza la ora mentionata. Numai ca pompierii au intervenit cu o jumatate de ora mai devreme, fara sa-i anunte si pe politisti. O brambureala de nedescris a luat nastere in fata primariei, zeci de autoturisme incurcindu-i pe pompieri (sau invers!). Cu mari eforturi, spunind in gind vorbe „dulci“ la adresa organizatorilor exercitiului, politistii de la Rutiera au reusit sa descurce traficul.


Cind au fost anuntati ca a inceput „incendiul“, angajatii primariei au fost nevoiti sa-si paraseasca birourile pentru a nu-i incurca pe pompieri. Primul care a „sters-o“ a fost presedintele Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, nimeni altul decit… primarul Antonie Solomon: „Cind au anuntat astia exercitiul de incendiu, eu am fugit primul. Cuvintul de ordine a fost «Fugiti, ba!»“.


La final, primarul Solomon a tinut sa-i laude pe cei angrenati in desfasurarea acestei aplicatii, deplingind insa dotarile insuficiente: „Dotarea e precara, parca am fi in comuna medievala. Modul de organizare a fost bun, insa dotarea lasa de dorit. Eu, ca presedinte al acestui Comitet de Interventie, pot sa spun ca n-am acordat suficienta atentie acestui Inspectorat pentru Protectie Civila, insa daruirea oamenilor m-a marcat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU