25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriProtest la TMD Filiaşi. Angajaţii nu şi-au luat salariile de un an

Protest la TMD Filiaşi. Angajaţii nu şi-au luat salariile de un an

Administratorul special numit de patronat a murit acum două luni. De atunci, nu are nimeni drept de semnătură asupra conturilor, pentru a le da oamenilor salariile pe care le aşteaptă de un an. Disperaţi că nu au cu ce să mai trăiască, unii angajaţi ai TMD vor să intre în greva foamei.
Angajaţii de la fabrica de transformatoare, motoare şi diverse TMD Filiaşi au protestat ieri în curtea fabricii, faţă de situaţia disperată în care au ajuns. Ei nu şi-au luat banii de un an şi, deşi legea este de partea lor, iar firma este în insolvenţă, oamenii se află în imposibilitatea de a a-şi lua salariile, pentru că nu are nimeni drept de semnătură în bancă.

„Suntem 92 de angajaţi care nu am luat salariile de un an. Ultimii bani încasaţi au fost câte 200 de lei, plătiţi în decembrie 2013, dar erau pentru luna martie 2013. Vă daţi seama ce înseamnă asta? Din 2009, de când a intrat firma în insolvenţă, nu ni s-au plătit nici tichetele de masă, nici alte drepturi băneşti, aşa că s-a ajuns ca fiecare om să aibă de luat aproximativ 15.000 de lei de la firmă, dar noi nu primim nici un ban. Vă daţi seama cât de disperaţi sunt oamenii?“, a spus Ion Enache, liderul sindical de la TMD Filiaşi.

Prefectul va sesiza Ministerul Economiei

Sindicaliştii de la TMD au depus numeroase memorii la prefectură, la administratorul judiciar şi la alţii, pentru a le fi auzit „strigătul“. Ieri, la protestul de la Filiaşi s-a deplasat şi prefectul de Dolj, Marius Deca.
„Într-adevăr, sunt în urmă cu salariile de aproape un an, dar este o problemă a instanţei. Ei acuză că instanţa a dat un termen prea mare pentru a desemna o persoană care are drept de semnătură, după ce a decedat persoana care avea acest drept. Este o firmă privată… Eu voi informa Ministerul Economiei de situaţia de la TMD Filiaşi“, a declarat, pentru GdS, prefectul Deca. Dar ce i-a determinat pe angajaţii societăţii să protesteze acum? Oamenii sunt supăraţi pentru că după ce a decedat persoana care avea drept de semnătură asupra contului din care şi-ar fi încasat ei banii, nici până acum nu a fost desemnată altă persoană care să-i fi luat locul. Firma este în reorganizare judiciară.

Rovigo a cerut ridicarea drepturilor de administrare ale acţionarilor

După ce a intrat în insolvenţă, TMD a ales calea reorganizării, cu un plan de reorganizare aprobat şi avizat de instanţă. Primul lichidator judiciar nu s-a ţinut de treabă, apoi administratorul special a fost numit de acţionarul majoritar.
„Administratorul special pus de patronat a decedat acum două luni, dar nimeni nu i-a luat locul. Pe 14 martie, la Adunarea Generală a Acţionarilor, dar nu a fost cvorumul. Pe 17 martie, s-a reluat AGA, dar acţionarii italieni majoritari (BRACO Industrial) nu au trimis nici un reprezentant. Rovigo a cerut instanţei să ridice dreptul de administrare al acţionarilor“, a declarat liderul de sindicat, Ion Enache. Potrivit legii, SPRL Rovigo era obligată să desemneze un administrator judiciar, care să aibă drept de semnătură asupra conturilor şi să preia toate celelalte atribuţii ale decedatului, dar Tribunalul Dolj a dat termen pe 15 aprilie, fapt ce i-a nemulţumit pe angajaţi, aflaţi în imposibilitatea de a-şi lua salariile.
GdS a cerut un punct de vedere şi de la Rovigo SPRL (specialişti în reorganizare şi lichidare), legat de situaţia de la TMD. „Pentru rezolvarea problemelor legate de conservarea şi valorificarea bunurilor, precum şi a celor sociale cu care se confruntă TMD SA Filiaşi am solicitat judecătorului sindic de la Tribunalul Dolj ridicarea dreptului de administrare al debitoarei“, a declarat Cristian Stangaciu, manager de proiect în cadrul Rovigo SPRL.
Specialiştii în reorganizare şi lichidare susţin că se vor rezolva problemele de la TMD – deci şi pe cele salariale – după ce se va pronunţa instanţa. „Cauza a fost amânată pentru 15.04.2014, urmând ca, după pronunţarea instanţei, Rovigo SPRL să-şi exercite atributele legale vizând rezolvarea tuturor problemelor ale TMD SA“, a explicat reprezentantul Rovigo SPRL.

Jaful de la TMD

Sindicaliştii spun că, de la intrarea firmei în insolvenţă în 2009 şi până acum, acţionarul majoritar nu s-a mai prezentat la unitate. În conturile firmei din Filiaşi ar mai exista doar 40.000 de lei, dar societatea are numeroase creanţe de recuperat, pentru activitatea pe care a prestat-o până la sfârşitul anului 2013.
De doi ani, unitatea nu mai este racordată la curent electric, din cauză că furnizorul de energie a sistat furnizarea, în ciuda faptului că legea insolvenţei interzice încetarea contractelor de utilităţi la firmele intrate în insolvenţă.
„Am produs transformatoare şi, în lipsa energiei electrice, am lucrat cu un generator pe motorină. Am livrat transformatoarele către o firmă, care şi aceea se află în insolvenţă şi care a emis cecuri fără acoperire, astfel că nici de acolo nu s-au recuperat banii. A fost un jaf mare!“, a declarat Ion Enache.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Braco Industrial – firma care este acţionar majoritar la TMD Filiaşi – au bătut în retragere. Întrebaţi cum comentează faptul că Rovigo a cerut ridicarea dreptului de administrare al companiei şi cum se face că salariaţii nu-şi pot primi salariile, un domn care s-a prezentat drept Cătălin, a spus doar următorul lucru: „Nu avem nici o treabă noi cu aşa ceva“.

Ce spune legea

Atât Codul Muncii, la articolul 161, cât şi Legea nr. 85/2006, cunoscută drept Legea insolvenţei, stabilesc că drepturile salariale sunt prioritare pentru angajator, în faţa oricăror alte plăţi către creditori. În cazul unei firme aflate în insolvenţă şi care are un plan de reorganizare activ, rămâne prioritară plata salariilor din activitate sau din vânzarea activelor. „În prezent, legislaţia noastră conţine reglementări în materia protecţiei creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului. Se are în vedere plasarea privilegiată a creanţelor salariale în cadrul ordinii de priorităţi pentru plata creditorilor şi acoperirea creanţelor salariale din Fondul de garantare a creanţelor salariale“, potrivit avocatnet.ro.

Ce mai pot să facă angajaţii de la TMD

Mulţi dintre cei 92 de angajaţi de la TMD au vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Cum unii sunt încă departe de vârsta de pensionare, iar de la 1 ianuarie nu mai au activitate în fabrica de transformatoare, chiar dacă ei au mai mers la muncă, singura lor şansă este să fie trimişi în şomaj. „Doar şomajul ne-a mai rămas, doamnă! Unii suntem aici de când am ieşit de pe băncile şcolii“, a conchis liderul sindical Enache.

Unii angajaţi vor să intre în greva foamei

Din cauză că nu au ce să le mai pună copiilor pe masă, unii angajaţi ai TMD Filiaşi intenţionează să intre în greva foamei, până când li se rezolvă problema salariilor restante, spune liderul sindical. El a adăugat că printre cei hotărâţi să intre în greva foamei se numără şi un tânăr care are copilul pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS