36.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate62% din apă se pierde pe conductă

62% din apă se pierde pe conductă

Gorjenii plătesc şi apa pe care nu o consumă. Potrivit conducerii Aparegio Gorj care furnizează servicii de alimentare cu apă şi canalizare în cinci oraşe din judeţ şi în câteva comune, în prezent, 62% din apa captată de la surse se pierde în drumul spre consumator. Cauzele pierderilor uriaşe de apă sunt multiple şi au în primul rând legătură cu reţeaua de transport învechită. De asemenea, o parte a apei se pierde în staţiile de tratatare. Aparegio derulează în prezent un proiect de modernizare a sistemului de apă şi canalizare din Târgu Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Ţicleni şi Târgu-Cărbuneşti. Finanţarea este asigurată din fonduri europene şi are o valoare de 90 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani sunt asiguraţi de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Cofinanţările sunt asigurate de guvern, autorităţile locale şi Aparegio care a accesat în acest sens un credit de şapte milioane de lei. În proiect a fost prevăzută reabilitarea a şapte surse de apă, a 117 kilometri de reţele de apă, construcţia sau modernizarea a nouă staţii de tratare, realizarea de staţii de pompare, hidrofor şi modernizarea a 60 de kilometri de canalizare.

Prea puţin pentru
a reduce pierderile

Proiectul de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din cele cinci localităţi este în curs de finalizare. Prin programul respectiv nu este însă asigurată decât reabilitarea unei treimi din reţele. La finalizarea investiţiei, Aparegio şi-a propus să reducă pierderile de la 62% cât sunt în prezent, la 45%.
„Idealul peste tot este de a avea pierderi de numai 25%. Este destul de greu de atins. După studiile care au fost făcute pierderile de apă se situează în prezent la 62%. După derularea programului de investiţii cu fonduri europene ţintim un procent de 45% la pierderi. Mai dorim să accesăm fonduri europene până în 2020, să continuăm modernizarea reţelei de apă şi de canalizare şi coborâm cât mai mult spre 25%. Reţelele sunt vechi, se mai pierde şi în staţii, apoi mai este şi risipa foarte mare la cetăţeni. Mai sunt şi furturile de apă. Sunt multe cauze. Toţi suportăm aceste pierderi“, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio.

6,2 lei metrul
cub de apă

În prezent, beneficiarii Aparegio plătesc 6,2 lei pentru un metru cub de apă furnizată, canalizată şi epurată. Singurul oraş unde preţul nu a fost modificat încă este Motru, unde cetăţenii plătesc 4,9 lei pe metrul cub de apă. Ion Popescu a precizat că în maximum două luni preţul apei la Motru va fi tot de 6,2 lei, conform înţelegerilor cu autorităţile locale, încheiate înainte de implementarea programului de modernizare cu fonduri europene. Aparegio şi-a asumat prin proiectul respectiv să mărească progresiv preţul la apă, până la valoarea de 6,2 lei. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la investiţii şi pentru a asigura viabilitatea proiectului.
În acelaşi timp, Aparegio are de recuperat de la beneficiarii săi suma de 14 milioane de lei. Numai de la clienţii din Târgu Jiu debitele de încasat sunt de şase milioane de le (patru milioane de lei de la asociaţiile de proprietari şi diferenţa de la instituţii şi agenţi economici). Directorul Ion Popescu a declarat că din această primăvară va fi reluat programul de debranşare a datornicilor.
„Datoriile nu sunt mai mari de trei ani, pentru că s-ar prescrie. Omul s-a obişnuit să fie debranşat de la gaze, de la energie electrică. I se pare normal, dar de la apă nu, că vine din cer. Cele mai vechi datorii de la asociaţiile de proprietari din Târgu Jiu sunt din mai-iunie 2013. Mai avem de recuperat de la Avicola, Mirfo, mai sunt firmele în insolvenţă sau faliment. O risipă mare şi pierderi se înregistrează la case, unde continuăm să contorizăm. Lumea s-a obişnuit ca iarna să ţin în curte robinetul deschis să nu îngheţe apa. Unii s-au trezit cu datorii de mii de lei. Avem probleme la măsurarea consumului în zonele Kogălniceanu, Meteor. Am mers şi cu poliţia“, a mai spus Ion Popescu.
Şeful Aparegio a precizat că a apărut o problemă de avize de la Mediu la staţia de epurare de la Târgu Jiu, realizată în proporţie de 95% şi cea mai mare din judeţ. Sunt necesare investiţii pe mediu prin care să fie eliminat mirosul neplăcut al mâlurilor care vor rezulta din procesul de epurare a apei. Fără investiţiile respective staţia nu va primi avizul de funcţionare. Conform proiecului, staţia ar fi trebuit să fie deja finalizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS