31.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTaxă de 250 de lei pentru adopţia la distanţă a câinilor

Taxă de 250 de lei pentru adopţia la distanţă a câinilor

Consiliul Local Craiova va avea pe masă, în şedinţa de mâine, proiectul de hotărâre care stabileşte tariful pentru adopţia la distanţă a câinilor din adăpostul canin, o altă soluţie care le scapă pe aceste animale de la moartea care va veni, inevitabil, de la 1 martie. Taxa se ridică la 8,48 lei pe zi pentru un câine şi ajunge la 250 de lei pe lună, o sumă dublă faţă de taxa din Ploieşti, spre exemplu, şi triplă faţă de taxa din Bucureşti, care este de 77 de lei pe lună pentru un câine.

Un iubitor de animale care ştie cât de importantă este adopţia la distanţă a unui câine, pentru a-l salva de la moarte, trebuie să plătească 254,4 lei pe lună. Conform raportului întocmit de SC Salubritate Craiova SRL, ataşat la proiectul de hotărâre de consiliu, tariful pentru adopţia la distanţă este egal cu tariful de cazare pentru un câine în adăpostul de la Breasta şi a ajuns la 8,48 lei.

Taxa mare, datorată personalului

Conform reprezentanţilor Serviciului de Ecarisaj, taxele au fost mărite odată cu angajarea unor persoane care să asigure permanenţa la adăpost. „Astea sunt cheltuielile vizavi de staţionarea pe zi a unui câine. Noi avem adăpostul canin, care este construit nou, astea sunt cheltuielile cu personalul, trebuie să asigurăm zi de zi, conform legislaţiei, supravegherea continuă pentru ei. Trebuie să stăm cu personalul 24 de ore din 24 şi să asigurăm îngrijitor în permanenţă“, a spus directorul adjunct al Salubrităţii, Sorin Ciobanu. Acesta a specificat că oamenii pot începe să adopte la distanţă începând cu data aprobării hotărârii de către consiliul local.

„Preţul este foarte ridicat“

Nu se ştie câţi oameni, chiar dacă au suflet bun, îşi vor putea permite să adopte la distanţă un câine şi să-l salveze de la eutanasiere. „Preţul este foarte ridicat. Până acum au avut alt tarif. Asta înseamnă că au ridicat costurile de întreţinere a unui câine din adăpost, nu neapărat pentru cei cu adopţie la distanţă, ci pentru toţi. Să se ştie foarte clar că, pe lângă acest tarif de 8,48 lei pe zi pentru un câine, proprietarul, adoptatorul la distanţă trebuie să achite costurile tratamentelor medicale şi, în caz că este nevoie ale intervenţiilor chirurgicale şi aşa mai departe. Mie mi se pare foarte mult“, consideră Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“. Aceasta a specificat că, pe lângă asigurarea unui spaţiu separat câinilor adoptaţi la distanţă, cei care se ocupă de activitatea de ecarisaj „trebuie să aibă o pagină on-line, unde să actualizeze mereu pozele animăluţelor şi să publice fişa adoptatorului şi aşa mai departe“.

În Ploieşti, taxa este la jumătate. În Bucureşti – de trei ori mai mică

În Ploieşti, taxa a fost stabilită la 125 de lei pe lună pentru un câine. „În taxă sunt incluse cheltuielile de întreţinere a câinelui. Câinele adoptat la distanţă va beneficia, în acest preţ, de cazare într-o boxă individuală, de hrană şi de medicamente“, a declarat Laura Moagher, directorul Parcului Memorial „Constantin Stere“ din Ploieşti, citat de site-ul observatorulph.ro
Autorităţile din Brăila au aplicat o taxă şi mai mică pentru adopţia la distanţă. Aşa cum se arată pe site-ul instituţiei, taxa lunară pentru adopţia la distanţă a fost stabilită la 94,71 lei. „Tariful pentru îngrijirea câinilor la distanţă este în jur de 100 de lei pe lună. S-a ajuns la această sumă în urma unui calcul amănunţit. Legea îmi spune că trebuie să hrănesc câinii mari măcar de două ori pe zi, iar câinii mici de trei ori pe zi. Trebuie să aibă paie, să nu fie ud pe jos, să aibă suficientă apă, să aibă curăţenie. Când încep să adun mâncarea şi îngrijirea, suma ajunge aici“, a declarat primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, citat de Portalul Naţional de Administraţie Publică.  
Mai mult decât atât, Primăria Sectorului 2 Bucureşti practică o taxă lunară de 77 de lei. Conform Agerpres, din aceşti 77 de lei se asigură „cazarea, întreținerea și asistența sanitar-veterinară de specialitate. Nu există limită pentru numărul de câini adoptați la distanță, cu condiția ca persoana care i-a luat în grijă să plătească trimestrial contravaloarea întreținerii lor“.

Câinii, adoptaţi la distanţă începând cu a opta zi de staţionare

Conform legii, adopţia la distanţă se poate realiza de persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, începând cu a opta zi de staţionare a câinilor fără stăpân în adăpostul public. Declaraţia-angajament poate fi completată şi în format electronic, iar câinii adoptaţi astfel trebuie relocaţi în alte cuşti. După aceasta, împuternicitul primarului trebuie să prelungească termenul de adăpostire al câinilor pe durata respectării de către adoptator a obligaţiilor sale. Stăpânul de la distanţă trebuie să achite, lunar, în avans, o sumă de bani care include hrana uscată, medicamentele de uz veterinar, costuri de personal, utilităţi şi materiale. Adopţia la distanţă încetează dacă adoptatorul nu respectă, pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare consecutive, obligaţiile asumate prin declaraţia de adopţie la distanţă sau dacă acesta nu comunică decizia de a trata câinele şi de a suporta cheltuielile aferente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS