27.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateReparaţie cu inundaţie la bloc

Reparaţie cu inundaţie la bloc

Le plouă în apartamente ca afară. Locuitorii a două blocuri din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, nr. 40, scările 2 şi 3, au avut o noapte şi o zi de coşmar din cauza precipitaţiilor. De cum a început să plouă sâmbătă după-amiază, apa a început să şiroiască prin tavan, apoi pe pereţii de la etajul al IV-lea până la parter, pe casa scării. Acest lucru se întâmplă după ce asociaţia de proprietari a luat hotărârea, în urmă cu o săptămână, să înceapă lucrările la acoperişul celor două blocuri. Numai că vremea le-a demonstrat că „este bine să-ţi faci iarna car şi vara sanie“, fiindcă lucrările ar fi putut fi demarate în vară şi nu în plină toamnă, când condiţiile meteo sunt imprevizibile.
Firma care se ocupă de lucrări a venit, a decopertat acoperişul  în urmă cu o săptămână, dar nu a mai apucat să demareze lucrările, prin urmare apa acumulată în urma ploilor a ajuns în locuinţe.

Apa de ploaie curge prin tavan

Cei mai afectaţi sunt proprietarii apartamentelor de la etajele superioare, care de sâmbătă stau cu apa în casă, cu ligheane şi oale şi fără curent electric de teama producerii unui scurtcircuit. Le cade tencuiala de pe tavan în cap, iar pereţii, mobila şi podeaua sunt îmbibate cu apă. „De duminică stau cu ligheanul în mijlocul camerei. Am scos covoarele. Şterg încontinuu apa de pe podea. Nu mai vorbesc de pereţi şi tavan. Stăm în situaţia asta cu copilul mic, ne este teamă să mai folosim becurile să nu luăm foc. Apa de pe acoperiş se scurge la noi în casă şi în apartamentele vecine. Suntem disperaţi. Noi tocmai ce am renovat. Nu am înţeles de ce cei de la asociaţie nu au făcut lucrările astea din vară, pentru că existau banii necesari. Au ţinut banii în conturi şi acum ne strică nouă casele“, se plânge Cristina Poenaru, proprietar în blocul 40, scara 3.
Toţi locatarii de la etajul IV sunt alarmaţi, nu au pus geană pe geană pentru că a trebuit să strângă cu ligheanul sau cu oala apa care le curge din tavan, să şteargă, să mute mobila în casă.
„Din hol şi până în dormitor îmi curge apă în casă, stau cu oala, cu cârpe să şterg întruna. Aici nu se pune problema de bani, avem bani din chiria de la sediul asociaţiei. Preşedintele în loc să găsească o firmă cu costuri mai mici, le-a spus ăstora pe care i-a adus să crească devizul de la 85 de milioane la peste 100 de milioane de lei. Ne strică toată casa. S-au urcat vecinii şi au găsit conductele de la pluvială astupate cu pietre de către muncitori. Cei de la firmă au venit şi au pus o folie… Păi unde se duce apa aia, nu tot la noi în casă?! Când era vremea bună, muncitorii jucau fotbal pe bloc“, a povestit Cristian, alt proprietar din blocul 40, scara 3.

De cinci ani le plouă
în casă

Nici la scara vecină situaţia nu este mai bună. Aici, de cinci ani proprietarii se roagă de cei de la asociaţie să demareze lucrările de reparaţii. Ei sunt mult mai afectaţi, le plouă în casă de ani buni şi s-au cârpit cum au putut. „Noi plătim fond de reparaţii de atâţia ani, lună de lună. De ce nu au făcut până acum reparaţii? Apă caldă nu avem, datorii avem 27 de miliarde de lei (vechi – n.r.), preşedintele de la asociaţie ne termină. Azi-noapte mi-au luat foc prizele din cauza infiltraţiilor de la ploaie. Am dat toată noaptea la apă. Acum, cei de la asociaţie nu pot fi găsiţi, preşedintele nu răspunde la telefon. Ce vom face în zilele următoare că se tot anunţă ploi, ne cade tavanul în cap?! În loc să găsească o firmă mai ieftină, ca să ne încadrăm în banii pe care îi avem, a găsit o firmă mult mai scumpă“, a spus revoltat un proprietar din blocul 40, scara 2. La fel de indignate sunt şi vecinele sale, Mariana Afrem şi Lucica Lilea, care de la uşă până în ultima cameră au înşirat tot felul de vase ca să strângă apa care picură din tavane.

Să-i despăgubească firma!

Preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“ spune că va obliga firma care reabilitează acoperişul celor două blocuri să-i despăgubească pe cei afectaţi. Destul de liniştit, acesta explică. „Nu s-a decopertat decât la scara 3, la 2 aşa plouă de mai mulţi ani. Am aşteptat să fac rost de bani. Ei au doar 86 de milioane, dar lucrările fac 103 milioane. Poate oamenii au dreptate, dar cine a ştiut că se întâmplă aşa?! Am înţeles că au venit cei de la firma Taiko, cei care fac lucrările, şi au pus acolo o prelată, să asigure lucrările“, a spus Pompiliu Cebuc, preşedintele asociaţiei de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS