http://www.youtube.com/watch?v=9d06Q3mayvQ
Facultatea de Mecanică a intrat într-un amplu proiect de reabilitare, extindere şi modernizare. Primul pas în acest sens a fost făcut ieri prin semnarea contractului de finanţare între conducerea Universităţii din Craiova, ca beneficiar al lucrărilor, şi conducerea Agenţiei de DezvoltareRegională Sud-Vest Oltenia, care va asigura suma nerambursabilă de opt milioane de euro.
Modernizarea Facultăţii de Mecanică este al doilea proiect major al Universităţii din Craiova de dezvoltare a infrastructurii, pe fonduri europene, după cel al Facultăţii de Drept, care va presupune inclusiv ridicarea unor noi construcţii, astfel încât să se ofere mai multe spaţii pentru educaţie şi cercetare. Lucrările vor presupune reabilitarea, modernizarea şi extinderea corpului central al facultăţii cu o clădire, care să cuprindă un amfiteatru, dar şi a căminului 8, de care se va lega şi o nouă construcţie destinată cercetării. „Este vorba de un nou corp de clădire care va cuprinde un amfiteatru, dar şi de redarea unor spaţii pentru învăţământ prin mutarea decanatului şi a administraţiei facultăţii într-o clădire reabilitată, fosta grădiniţă situată la semafoarele de la Institut. De asemenea, este vorba de infrastructură de cercetare pentru studenţi şi cadrele didactice. Vom avea o clădire cu laboratoare pe o suprafaţă de 4.600 mp şi sperăm să aibă şi echipamentele cele mai noi posibile pentru a face cercetare performantă. Şi, nu în ultimul rând, va fi şi infrastructură de cazare prin reabilitarea Căminului 8, rămând ca în campusul de la Mecanică să mai avem de reabilitat doar Căminul 9, care, în prezent, este dezafectat“, a precizat prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.
24 de luni – termen de implementare
Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, „valoarea finanţării nerambursabile pentru Facultatea de Mecanică este de aproximativ opt milioane de euro, la care contribuţia Universităţii din Craiova este 7,5% din valoarea totală eligibilă, ceea ce înseamnă 650.000 de euro“. Proiectul este însă complex pentru că presupune intervenţia pe mai multe corpuri de clădire ale facultăţii, având ca timp de implementare 24 de luni. În planul de investiţii sunt prevăzute şi modernizarea aleilor, a spaţiilor verzi, precum şi terenuri pentru tenis, baschet, handbal şi minifotbal. De asemenea, pentru dotarea clădirilor s-au prevăzut echipamente IT şi echipamente pentru laboratoarele de motoare cu ardere internă, pentru studiul materialelor şi prototipare virtuale şi mecatronică. Lucrările vor demara după ce se va organiza licitaţia.