Trei unităţi spitaliceşti din Gorj vor fi transformate în cămine de bătrâni sau vor fi comasate cu alte spitale. Pe cele două liste publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii au fost trecute spitalele din Bumbeşti-Jiu şi Rovinari, pentru a devenit cămine de bătrâni, şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ de la Dobriţa, pentru a fi comasat cu Spitalul de Urgenţă Gorj.
Reorganizarea sistemului de sănătate din Gorj propusă de minister a creat nemulţumiri la nivelul autorităţilor publice din judeţ. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost postată lista cu unităţile sanitare propuse pentru comasare şi proiectul de hotărâre de guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice care cuprinde şi lista unităţilor sanitare ce se vor reprofila în acest sens. În ceea ce priveşte judeţul Gorj, trei unităţi spitaliceşti vor fi afectate de intenţia ministerului de resort de a restructura şi reorganiza sistemul de sănătate. Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ de la Dobriţa, comuna Runcu, va deveni o secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Gorj. De asemenea, conform propunerilor, Spitalele Orăşeneşti Rovinari şi Bumbeşti-Jiu vor fi transformate în cămine pentru bătrâni.
Nemulţumiri ale primarilor
Vestea că vor rămâne fără spitale în localităţile pe care le conduc a creat nemulţumiri atât în rândul primarilor, cât şi în rândul reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, dar şi al Consiliului Judeţean Gorj. Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu, susţine că nu este posibil ca Spitalul Orăşenesc din Sadu să devină cămin pentru bătrâni, având în vedere faptul că unitatea spitalicească este una performantă şi nu înregistrează nici datorii la bugetul statului.
„Este o mare greşeală. Spitalul de la Bumbeşti-Jiu avea o adresabilitate foarte mare. Numai anul trecut s-au realizat investiţii de 2,5 milioane de lei, care au vizat reabilitarea spitalului, dotarea cu echipamente şi aparatură. Plus că Bumbeşti-Jiu este o localitate unde pot apărea frecvent probleme din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei. Avem o fabrică de muniţie, avem şantiere care amenajează hidroenergetic râul Jiu. Chiar mai multe şantiere. O parte sunt în munte, sunt în galerii. Este o mare pierdere pentru locuitorii din Bumbeşti-Jiu, dar şi pentru cei din satele învecinate“, a declarat Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu.
Prefectul va cere lămuriri
De asemenea, Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, a declarat că va face demersurile necesare pentru a-i convinge pe oficialii din Ministerul Sănătăţii că trebuie făcută mai întâi o analiză amplă a situaţiei spitalelor vizate.
„Eu spun că nu s-a făcut pe deplin o analiză sănătoasă, iar dacă s-a făcut nu este bine pentru noi. O să facem demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii să explicăm punctul nostru de vedere, să vedem de ce nu s-a ţinut cont de opinia noastră. Dacă s-a făcut o analiză obiectivă, vom fi de acord cu ea, dacă nu, vom face alte propuneri“, a menţionat prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, este de părere că nici unul dintre spitalele din Gorj nu trebuie restructurat întrucât toate sunt amplasate strategic în zona platformelor industriale şi în zonele turistice.
Spitalul TBC de la Dobriţa ar trebui să-şi păstreze destinaţia actuală, având în vedere că, în ultimii ani, în urma investiţiilor cu fonduri europene, a devenit una dintre cele mai moderne unităţi spitaliceşti de profil din Oltenia.