34.5 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateContractul-bombă îi explodează în faţă primarului Slatinei

Contractul-bombă îi explodează în faţă primarului Slatinei

Megacontractul prin care Primăria Slatina cheltuieşte aproape 200 de milioane de euro în următorii 30 de ani pe întreţinerea spaţiului verde din oraş devine tot mai dubios. Deşi firma care a câştigat licitaţia va primi un sac de bani publici în plină criză financiară, primarul Darius Vâlcov îi mai dă o mână de ajutor şi îi oferă gratis forţă de muncă.

Afacerea spaţiilor verzi pusă la cale de primarul Slatinei umple buzunarele firmei SC Rupiah SRL, societate care pare să fi găsit un paradis financiar în ograda lui Darius Vâlcov. Edilul-şef contribuie substanţial la bunăstarea acţionarilor firmei nu numai prin cele 200 de milioane de euro pe care primăria le va vărsa în conturile societăţii, ci şi prin deciziile ulterioare pe care a început să le ia. Printr-o dispoziţie de la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, municipalitatea a dispus ca persoanele care beneficiază de ajutorul social oferit de stat să lucreze pentru Rupiah SRL. Dispoziţia nu este semnată de primarul Darius Vâlcov, ci de vicele Dan Bălăşescu. Aşa cum veţi vedea în continuare, Vâlcov se fereşte să-şi asocieze numele cu acest contract, din motive numai de el ştiute. „Se aprobă planul de lucrări de interes local ce se vor desfăşura în luna noiembrie 2010 cu beneficiarii ajutorului social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Rupiah SRL va lua măsuri de executare a prevederilor prezentei dispoziţii“, se arată în documentul semnat pentru primar de Dan Bălăşescu. Concret, amărâţii care primesc venitul minim garantat trebuie să presteze anumite activităţi în folosul comunităţii, cum ar fi strângerea gunoaielor sau îngrijirea spaţiului verde. De această dată, sub masca interesului local, primăria îi face un favor firmei Rupiah, căreia îi furnizează forţă de muncă plătită de fapt de guvern, deşi prin contractul semnat, societatea se angajează să preia salariaţii care se ocupau cu activitatea de curăţare a spaţiului verde înainte de externalizare. Asta înseamnă că Rupiah, cu ajutorul primăriei, va încasa degeaba bani din bugetul local, pentru că nu va plăti pe nimeni pentru munca prestată. Este vorba despre curăţenia de la stadionul „1 Mai“ din oraş, unde beneficiarii venitului minim garantat trebuie să măture aleile, să grebleze iarba şi să o adune, să golească toate coşurile de gunoi sau să sape cu cazmaua rondurile de flori din jurul stadionului. Toate aceste activităţi ar fi trebuit efectuate de Rupiah conform contractului de externalizare. Surpriză, însă. Rupiah va executa aceste lucrări, dar nu cu oamenii angajaţi de ea. 

Ce scrie la contract

Prin contractul de concesionare a serviciului de administrare a domeniului public, Rupiah trebuie să întreţină, să dezvolte şi să amenajeze toate spaţiile verzi din oraş. În schimbul banilor primiţi de la primărie pentru activitatea depusă, societatea comercială trebuia să preia 94 de persoane de la primărie care asigurau administrarea şi întreţinerea bunurilor care fac parte din contract şi să angajeze încă cinci persoane. Personalul preluat trebuia menţinut şi plătit de firmă pe toată durata contractului de 30 de ani. În plus, Rupiah era obligată prin contract să finanţeze pregătirea şi perfecţionarea salariaţilor. Întrebat de GdS dacă primăria îşi permite să plătească o sumă atât de mare pentru îngrijirea spaţiilor verzi, primarul Darius Vâlcov spunea acum o lună că instituţia va face economii substanţiale prin preluarea personalului de către Rupiah şi că angajaţii vor lucra mai cu spor la patron. O lună a trecut de atunci şi, în loc de perfecţionare, firma câştigătoare a contractului a primit gratis forţă de muncă. Acum două sunt variantele: ori Rupiah nu face faţă activităţii de administrare a celor 50 de hectare de spaţiu verde din Slatina şi are nevoie de ajutor suplimentar, ori angajaţii pe care i-a preluat nu vor fi plătiţi, deoarece muncesc în locul lor cei de la ajutorul social, plătiţi, de fapt, de guvern. Conform contractului, primăria are dreptul de a rezilia unilateral contractul de concesiune dacă firma Rupiah va diminua pe durata contractului personalul angajat şi preluat.

Vâlcov se fereşte de contractele dubioase

Altă ciudăţenie a megacontractului de îngrijire a spaţiilor verzi este lipsa semnăturii primarului pe documentele prin care s-a parafat înţelegerea. Darius Vâlcov a evitat să semneze contractul de aproape 200 de milioane de euro din 25 august 2010, punându-l ca semnatar pe viceprimarul Dan Bălăşescu. În schimb, Vâlcov a parafat un contract semnat în aceeaşi zi de 25 august, dar cu o valoare de doar două milioane de euro. Este vorba de contractul prin care primăria a concesionat serviciul de salubrizare privind dezinsecţia, dezinfecţia, deratizarea şi tratamentul fitosanitar din Slatina, licitaţie la care, în mod suspect, a participat o singură firmă, care, evident a şi câştigat-o. GdS a încercat să afle de la primarul Slatinei de ce din două contracte semnate în aceeaşi zi a ales să-şi pună semnătura pe cel care era de o sută de ori mai mic din punctul de vedere al sumei ce urma să fie cheltuită din bani publici. La telefonul mobil al primarului a răspuns însă şoferul său personal, Marian, transformat în secretară. „Domnul primar este în şedinţă“, a răspuns şoferul, după care telefonul a sunat în gol. Mult mai comunicativ, fie şi dintr-un motiv foarte simplu (răspunde direct de derularea contractului – n.r.), viceprimarul Dan Bălăşescu a declarat că în privinţa semnăturilor pe contracte aşa a fost să fie. „Pur şi simplu, am semnat eu. Este atribuţia mea de viceprimar. Nu este nimic ciudat atâta timp cât eşti de bună credinţă, mai ales că nu mă ocup eu de contract“, a spus Bălăşescu. Întrebat cum se face că primăria oferă gratis forţă de muncă firmei plătite gras din bani publici, Bălăşescu a răspuns scurt: „Nu mă ocup eu de aşa ceva. Nu comentez aşa ceva“. Şi, totuşi, el este cel care a semnat dispoziţia prin care beneficiarii ajutorului social vor lucra pentru Rupiah.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII