Vineri a fost inaugurat la Craiova cel de-al 18-lea magazin Dedeman din ţară. Deşi programată la 8.00, deschiderea a avut loc cu aproximativ o jumătate de oră mai devreme. Motivul? Numeroşii clienţi veniţi pe Calea Caracal nr. 258 nu au mai avut răbdare să aştepte: ofertele erau mai convingătoare decât orice program bătut în cuie.
Am crezut că suntem primii. La opt fără douăzeci şi cinci, însă, câteva sute de persoane se încălzesc unele de altele, strânse ciorchine la intrarea portocaliu-albastră. Aşteaptă cu înfrigurare ca oamenii „casei“ de după geam, sobri, în costume şi uniforme de securitate, să deschidă uşile masive. Baloanele fluturând deasupra îi conving că într-adevăr magazinul se inaugurează. Pliantele împărţite de câteva dudui drăguţe le dau emoţii: bine, bine, intră primii. Dar totuşi, ce să cumpere mai întâi? Oferte sunt, slavă Domnului, destule! Dar dacă renunţă la priorităţi atraşi de alte articole?!
„Îmi trebuie mobilă pentru apartament. Abia mi l-am cumpărat şi vreau să mă mut în el înainte de Paşte. Abia aşteptam să se deschidă magazinul, am văzut ofertele, aşa încât cumpăr de aici tot ce pot“, împinge Mircea ferm un căruţ spre intrare. „Mi-am luat însă şi o sumă suplimentară, în caz de cheltuieli neprevăzute“, zâmbeşte tânărul. Ceva mai în urmă, Gheorghiţa Paraschiva se caută în buzunarele vestei de lână.
„Aci am buletinu’… mi-o trebui, mumă, mai ştii?!… Aci luai cardu’ fetii… nu mi-or ajunge banii. Şi dincoace pensioara… Eh, tot e bine, acu’ să văd ce găsăsc! Venii, mumă, tomnai de la Leu, nici n-am închis ochii azi-noapte de emoţie. Mi-au zis copiii: du-te, mamă, la magazinul cel nou, că iei ce-ţi trebuie şi scapi ieftin. Acu’, mie îmi trebuie să lucrez în grădină, nişte unelte, nişte pomişori să-i pun în curte. Deh, mamă, aşa e la ţară: munceşti, ai; nu, ia şi rabdă!“.
Alegerea perfectă
Nu se face opt fără douăzeci şi uşa se deschide larg. Nu se taie nici o panglică, nu se ţin cuvântări, nu se ciocneşte nici o cupă cu şampanie. Inaugurarea este a clienţilor. Uimitor, nimeni nu se îmbulzeşte, nimeni nu aleargă, nimeni nu se enervează. Concentraţi bine pe scopul pentru care au venit, clienţii se orientează cuminţi după indicatoarele de raioane, îndreptându-se fiecare în direcţia dorită. Un mic impas, chiar de la început, cum trec de bariera de la intrare: oferte excelente la flori, butaşi de trandafiri şi pomi de grădină – de la cinci la 15 lei bucata. Femeile nu rezistă. Se opresc la lădiţe, îşi aleg câte cinci, şapte, nouă legături, le înghesuie în cărucioarele soţilor ce zâmbesc îngăduitori şi pornesc mai departe. Satisfăcute. De-acum, promit să nu mai reziste nici unei tentaţii!
Bărbaţii dau s-o ia în stânga. Ferme, surâzând drăgălaş, soţiile îi conving că dreapta e mai norocoasă. Şi ajung cât ai clipi la raionul de perdele, draperii, lenjerii. Culori proaspete, de primăvară, materiale vaporoase, moi, fine, preţuri dintre cele mai accesibile. 29, 89, 99, 109, 169 de lei, sume prea mici pentru cât de bine va aranja articolul cumpărat un colţişor important din casă. Entuziasmate, doamnele cer câte o părere – aparent doar, ştiu ele mai bine ce trebuie cumpărat.
Câţiva metri mai departe, ofertele la mobilă strâng zeci de clienţi.
„Ce zici, îl luăm?“. „Da, iubito, e perfect, merge de minune cu restul. Trebuie să luăm şi saltea“. „Da. Şi nişte veioze pentru noptiere“. „Covor?“. „Evident. Am văzut că au oferte bune. Poate luăm două mai mici şi o traversă“. „În regulă!… Te iubesc“, zâmbesc unul la altul Costinela şi Marian Bratu, proaspăt căsătoriţi şi aflaţi la prima lor achiziţie serioasă: dormitorul. Aleg Figo, la nici 600 de lei.
Paradisul bărbaţilor
Mobilier de terasă, ghivece şi ornamente de grădină, leagăne, corturi, tobogane şi căsuţe din plastic pentru copii, hamace şi cuptoare pentru barbecue, pitici la 32, 73 de lei şi o Albă ca Zăpada, tot din ceramică, la aproape 60. Un raion special pentru cei care iubesc să adoarmă la umbra unei sălcii, să-şi cheme prietenii la iarbă verde sau să-şi crească prichindeii în aer curat. Urmăm mulţimea şi… o prindem din urmă pe tanti Gheorghiţa Paraschiva, cunoştinţa noastră bună de la intrare. „Caut, mumă, un cireş, da’ fură alţii mai iuţi de picior. Iaca, mă mulţumesc acum cu un măr şi doi caişi“, strigă în fugă femeia, repezindu-se grăbită spre mulţimea din jurul pomilor fructiferi. Domnul Ionel Cincă este calm. Se consultă cu soţia, în vreme ce strânge cu o sforicică nişte caişi. „Vişinii s-au terminat, dar nu-mi fac griji, vin şi săptămâna viitoare. Oricum, mai am nevoie de o motosapă, de sârmă pentru gardul grădinii şi multe altele. Sper să rămână preţurile aşa – sigur clientela va fi mare. Şi, în mod sigur, îi vor bate pe toţi de pe piaţa craioveană dacă îşi vor păstra ofertele de acum“, e convins domnul Ionel.
În sfârşim, ajungem şi în stânga, în sectorul destinat în cea mai mare parte bărbaţilor. Cu cărucioarele deja pline de cumpărături „colorate“ şi cu femeile alături, încă făcând calcule pentru unul-doi puişori de pernă – 10 lei bucata, o plafonieră – 17,90 lei, nişte buchete ornamentale din plante uscate – 30 de lei şi câteva tablouri şi rame foto – 14,90 lei, seriozitatea raioanelor de construcţii îi ia prin surprindere pe toţi. Aici este adevărata greutate a magazinului. De la cei mai tineri, până la cei vârstnici, bărbaţii îşi oferă plăcerea de a studia fiecare obiect în parte. Tablă zincată, cherestea uscată rindeluită, ţiglă metalică, pompă de grădină, gresie, faianţă, adezivi, vopsea superlavabilă, ferăstrău pendular, aparat de sudură, maşină de găurit cu percuţie, polizor unghiular, ciocan rotopercutor, polistiren, centrale şi parchet, betoniere, ţevi de cupru, cadă pentru hidromasaj şi mobilier de baie. Un adevărat paradis al construcţiilor unde bărbaţii îşi pot împlini cele mai tainice fantezii!
„Şi găleata? Cât costă, doamnă, găleata? Dar şase?“
N-a trecut nici o oră, iar numărul clienţilor Dedeman s-a triplat. La casele de marcat, împodobite cu baloane în culorile reprezentative, mulţi cumpărători completează formulare pentru a le fi livrată marfa la domicilliu. Majoritatea însă preferă să-şi conducă singuri cărucioarele afară, către parcare. Satisfăcuţi, îşi studiază facturile – n-au depăşit nici măcar cu cinci bani bugetul prevăzut.
„O mie de lei m-a costat totul: o mobilă de sufragerie, una de bucătărie, două chiuvete, un corp de iluminat şi un scaun de birou. Pentru fată şi ginere, se mută în casă nouă! A, trebuie să mai iau şi un cireş, să-l plantez pentru nepot“, îşi conduce victorios Corneliu Molea căruciorul.
„Am luat vreo 15 cutii de gresie, pentru amenajat cavoul meu şi al soţiei – 260 de lei, mi s-a părut chiar ieftin. Şi ne-am răsfăţat şi cu o saltea Relaxa – asta pentru viaţa de aici“, zâmbeşte încântat Ion Manolache, ajutându-şi soţia cu cumpărăturile.
Pe drumul spre ieşire, aglomeraţia creşte cu fiecare minut. Tot mai mulţi clienţi se grăbesc să-şi transporte afară cumpărăturile, în vreme ce valuri de craioveni se înşiruie să intre. Cei din urmă, privesc cu invidie cărucioarele pline, întrebându-se dacă vor mai găsi ceva. Cei dintâi mai au un obstacol de trecut: cu factura în mâini, cei care au depăşit valoarea cumpărăturilor de 100 de lei, au posibilitatea să primească, gratis, o găleată sau o cană Dedeman. Majoritatea acceptă cu bucurie cadoul. Mai sunt însă şi nemulţumiţi. Cum ar fi Virginia Şarpe, agitată nevoie-mare de nedreptatea făcută: „Păi cum, unul care cumpără de un milion primeşte o găleată, iar cel care cumpără de şase milioane, tot una? Unde e corectitudinea? Eu vreau şase găleţi!“. Zâmbitori, craiovenii trec mai departe. În fond, doi-trei nemulţumiţi la sute de persoane nu prea contează. Ei au priceput astăzi sloganul Dedeman: „Dedicat planurilor lor“.
Investiţie de un milion de euro
Magazinul Dedeman Craiova a investit peste 11 milioane de euro şi a reprezentat o oportunitate pentru piaţa muncii prin crearea de locuri de muncă pentru peste 190 de persoane, oferind joburi de: consultant vânzări, recepţioner marfă, şofer, referent relaţii cu clienţii, lucrător comercial, casier şi personal administrativ.