Programul Casa Verde, prin care statul acordă subvenţii pentru montarea de sisteme alternative de încălzire, a fost amânat, după ce data limită de analiză a dosarelor instalatorilor a fost prelungită până pe 12 ianuarie 2009, a anunţat astăzi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Iniţial, data limită până la care Administraţia Fondului de Mediu (AFM) trebuia să valideze lista instalatorilor acreditaţi era 15 decembrie 2008, dar din cauza numărului mare de dosare depuse, termenul a fost amânat până pe 29 decembrie 2008, pentru ca acum să fie prelungit din nou.
"Programul Casa Verde este aplicabil, dar viteza cu care s-a încercat aplicarea lui a creat mici inadvertenţe din cauza numărului mare de cereri. Au fost depuse 5.000 de cereri, dar au adus documentaţia necesară numai 1.954 de firme. Administraţia Fondului de Mediu a reuşit să verifice şi să acrediteze până în prezent 359 de firme, dar procesul nu este finalizat. De aceea, am decis amânarea finalizării analizei dosarelor până pe 12 ianuarie, iar publicarea listelor va fi făcută apoi în termen de trei zile lucrătoare", a mai spus Nemirschi, potrivit NewsIn.
Astfel, din 15 ianuarie 2009, persoanele care vor să-şi instaleze panouri solare, pompe geotermale, minicentrale eoliene sau alte instalaţii de căldură obţinute prin surse alternative de energie vor putea consulta lista instalatorilor validaţi de AFM pe paginile de internet www.afm.ro şi www.mmediu.ro.
"Prefer să facem o analiză clară a programului pentru ca niciun cetăţean să nu fie dezavantajat. Programul este bun, avem surse de finanţare şi vreau să fie unul de succes", a mai spus Nemirschi.
Programul Casa Verde de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire cu surse alternative de energie este finanţat din taxa de poluare auto, iar bugetul alocat pentru 2009 este de 520 milioane lei.
O cauză secundară – cum a numit-o ministrul Nemirschi – a amânării datei de începere a programului este aceea că bugetul fondului de mediu, care cuprinde şi banii pentru Casa Verde, nu a fost aprobat de fostul guvern. Drept urmare, acesta trebuie aprobat "chiar şi înainte de aprobarea legii bugetului de stat pe 2009", a adăugat ministrul Mediului.
Pentru 2009, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) alocase 520 milioane lei pentru cetăţenii, firmele şi administraţiile locale care au în vedere completarea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili cu cele care folosesc energie verde, cetăţenii urmând să primească maximum 25.000 lei pentru o instalaţie de acest fel.