Terenurile aflate in proprietatea publica a statului, situate pe amplasamente din judetul Dolj, au inceput sa fie din ce in ce mai putine. In ultimii ani, dupa ce s-a terminat de privatizat sau de luat tot ce era atractiv din industrie sau servicii, oamenii cu bani sau cu relatii sus-puse au dat atacul la terenurile din proprietatea statului. Prin doua, trei metode „patentate“ si-au „tras“ in proprietate zeci de hectare de teren aflate in imediata vecinatate a Craiovei, nu pentru a le cultiva, ci pentru a le valorifica pentru constructii. Desi schimbarea incadrarii juridice a terenurilor aflate in proprietatea statului se face dupa legi foarte clare, in judetul Dolj nimeni nu a tinut cont de prevederile legale si toti cei care au dorit s-au infruptat de unde au vrut si cu cit au vrut. Nici un reprezentant al statului platit sa vegheze in teritoriu n-a vazut si n-a auzit de jafurile facute, de parca le-a innodat Dumnezeu mintile, le-a pus calus in gura si ochelari de cal prin care nu vad decit domnia legii, nu si a faradelegii.
Dupa aplicarea legilor funciare date pina in anul 2000, la nivelul judetului Dolj au mai ramas in proprietatea statului aproximativ 25.000 ha de teren dat in administrare statiunilor de cercetare sau concesionate celor care au cumparat activele de la fostele IAS.
Reprezentantii ADS in judetul Dolj sustin sus si tare ca acele 25.000 ha de teren apartin statului si se regasesc in inventarul care tine loc de gestiune a terenurilor. „Dintre acestea, 16.500 ha de teren se afla in proprietatea publica a statului, iar diferenta de 8.500 ha este in domeniul privat al statului, dar alte miscari de teren nu s-au facut, pentru ca scoaterea terenurilor din proprietatea publica a statului se poate face doar prin hotarire de guvern si nu avem cunostinta sa se fi intimplat acest lucru“, a spus Ana Motoi, reprezentant ADS in Dolj si in Gorj. Cu sau fara stiinta reprezentantilor, paminturile statului de la intrarea in Craiova dinspre Cernele si aflate in administrarea Statiunii de cercetare si productie pomicola Cernele au ajuns in proprietatea acolitilor lui Adrian Mititelu. Acesta nu numai ca le-a luat cu japca, dar le-a si vindut, incasind o suma frumusica in euro de la o societate din Pitesti. Celebra tarla 23, pozitionata de-a lungul drumului european, unde peste citva timp se va construi un supermarket, a devenit proprietatea familiei Mititelu si a prietenilor sai, dupa ce un expert la fel de nauc ca si Sergiu Spinescu a facut masuratori cu chibritul, scotind suprafata care-i trebuia lui Mititelu un fel de plus fata de evidentele proprietatii statului. Desi cazul a fost de notorietate publica, reprezentatii ADS in teritoriu s-au multumit doar sa citeasca presa vremii si sa o comenteze pe ascuns, trimitind eventual sefilor de la Bucuresti o instiintare prin care-i anuntau ca le-a mai „zburat“ ceva din proprietate.
Prefectul nu are incredere in reprezentantele ADS
Singura explicatie pe care am primit-o de-a lungul vremii de la reprezentantii statului sau de la cei ai ADS a fost aceea ca proprietatea statului este intacta atita timp cit guvernul, de orice culoare politica ar fi fost el, nu a emis un act normativ prin care sa fie schimbata incadrarea juridica a pamintului. Mai mult, hotaririle judecatoresti pronuntate, majoritatea in favoarea familiei Mititelu, prin care judecatorii o improprietareau cu pamint de la stat, au fost ignorate de reprezentantii statului pe motiv ca detinatorul lor nu a venit sa le depuna la sediul in care isi desfasoara ei activitatea.
Reprezentantul in teritoriu al guvernului, prefectul Nicolae Giugea, nu pare lamurit cu situatia paminturilor care apartin statului si promite ca, in cel mult o saptamina, va afla care este situatia reala. Neincrederea prefectului merge pina acolo incit, de mai mult timp, refuza constituirea unei comisii mixte formate din reprezentanti ai institutiilor statului, care sa analizeze situatia creata la Statiunea de cercetare si productie pomicola Cernele, locul au disparut mai multe sute de hectare din proprietatea publica a statului. „Nu pot sa fac acea comisie, atita timp cit nu am incredere in cele doua doamne care sint reprezentantele ADS in Dolj. Daca s-a intimplat sa dispara pamint de la Cernele, atunci este tot vina lor, ca nu au facut nimic sa impiedice acest lucru. Peste o saptamina merg la Bucuresti si voi afla exact care este situatia cu paminturile statului“, a spus prefectul Giugea. Cu incredere sau nu, nimeni din judetul Dolj nu vrea sa afle macar care este situatia si suprafata de teren reala care se mai gaseste in proprietatea publica a statului, situatie care in nici un caz nu se poate afla de la Bucuresti, ci tot de la Craiova!