Lucru inedit pentru o comuna – un muzeu
Celaru este o asezare in care echilibrul dintre cultura, traditie, obiceiuri si modernitate este pastrat cu sfintenie de catre sateni. Putine comune din tara noastra se pot mindri cu atitea bogatii: Ilie Bartos – interpretul de muzica populara care cinta Oltenia, un grup vocal barbatesc – „Briuletul“- recunoscut peste hotare, un muzeu al satului ale carui obiecte din inventar fac invidios orice colectionar, o biserica declarata monument istoric si o echipa de fotbal. Satenii sint ancorati in prezent si au invatat sa faca afaceri pentru a trai mai bine. Afacerile in Celaru au luat avint si oamenii locului sint multumiti ca nu mai sint nevoiti sa faca naveta. Pentru a crea conditii de trai decente, edilii au obtinut chiar si o finantare SAPARD, prin care se va realiza alimentarea cu apa a comunei.
Dintre toate dovezile care atesta la Celaru existenta culturii si traditiei este definitorie prezenta unui muzeu comunal. Acesta poarta numele „Vetre Stramosesti“ si a fost infiintat in 1912 de catre Marin si Zenobia Georgescu in casa proprie, care a devenit in prezent Casa memoriala „Georgescu“. Pina in 1991, obiectele muzeului erau inghesuite intr-o sala de curs, dar acum muzeul functioneaza intr-o cladire care trebuia sa fie gradinita. Obiectele au fost asezate in cele noua sali, tinindu-se cont de specificul fiecaruia.
De muzeu se ocupa profesorul de matematica pensionar Victor Ancuta. Pasiunea sa nu cunoaste limite si este de parere ca trecutul trebuie mentinut viu. De aceea, are grija ca elevii din localitate sa fie adusi cit mai des aici, nadajduind ca vor indragi aceste lucruri si ii vor continua munca. Daruinta sa pentru aceasta munca este impresionanta, multe dintre obiectele muzeului fiind reconditionate de el.
In muzeu este pastrata o colectie de icoane pe sticla si lemn a carei valoare este inestimabila. In 2000, patru icoane valoroase au fost furate si nu au mai fost recuperate. Profesorul Ancuta este mihnit de faptul ca nimeni nu este interesat de muzeu. Unele icoane au nevoie de restaurare, costumele populare si obiectele pe care le pastreaza in acest muzeu au nevoie de o conservare corespunzatoare. Pentru ca tesaturile sa nu fie afectate de molii, a asezat foi de tutun printre ele, iar din lipsa de manechine, costumele populare erau asezate pina de curind pe cosurile de gunoi. In muzeu se mai pastreaza o scrisoare originala a lui Nicolae Iorga, in care marele invatat vorbeste despre etimologia numelui comunei, o Cazanie foarte veche, o Evanghelie din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, o colectie de monede, o multime de obiecte de cult care, in mare parte, au apartinut preotului Ion Budulan din Grojdibod, casatorit la Celaru, foarte multe obiecte de uz casnic, unelte, documente si harti, o colectie de roci, artefacte de origine romana. Marea dorinta a domnului Ancuta este ca muzeului sa-i fie acordata mai multa atentie. Este nevoie de un muzeograf si de specialisti care sa reconditioneze obiectele, sa le dateze si sa faca un calcul estimativ al valorii lor. Desi pragul muzeului a fost trecut de vizitatori din Franta sau Australia, el este foarte putin cunoscut in România.
Muzeul „Vetre Stramosesti“ reprezinta o adevarata comoara, un izvor al istoriei, culturii si traditiei românilor.