Printr-o simpla hotarire de consiliu local, Primaria Craiova a reusit sa bage zizanie intre doua asociatii de locatari din Calea Bucuresti. Este vorba de o decizie de amenajare a unei platforme de gunoi pentru una dintre asociatii, in apropierea unui bloc al celeilalte asociatii. Locatarii ameninta ca vor picheta primaria daca hotarirea de consiliu local nu va fi anulata.
Citiva angajati ai Serviciului de Salubritate din cadrul Primariei Craiova au fost izgoniti marti, in timp ce incercau sa curete de frunze locul din fata blocului O din Calea Bucuresti, unde urma sa fie amenajata o platforma de gunoi. Agresorii, nimeni altii decit citiva locatari ai blocului respectiv, au reusit prin amenintari sa-i determine pe salariatii salubritatii sa-si ia „jucariile“ si sa plece, nemultumiti ca acestia vor sa amenajeze o platforma de gunoi chiar linga blocul lor. Locatarii erau cu atit mai revoltati cu cit groapa de gunoi urma sa deserveasca peste 170 de apartamente ale altei asociatii de locatari.
„Daca este pe teren public trebuie sa ne puna gunoiul sub nas?“
Miercuri dimineata, o echipa formata din reprezentanti ai Serviciului de Salubritate si Directiei de Sanatate Publica Dolj au incercat sa discute cu locatarii, pentru a-i determina sa accepte situatia si li s-a explicat ca angajatii Salubritatii nu faceau altceva decit sa puna in practica o hotarire a consiliului local. In conformitate cu HCL nr.121/30.09.2004, platforma gospodareasca din cadrul Asociatiei de Proprietari „Siloz – Infratirii“, situata in vecinatatea blocului H3, ar fi trebuit reamplasata in parcarea din fata blocului H3, adica, potrivit masuratorilor efectuate de reprezentantii primariei, la aproximativ cinci metri de blocul O.
„Este un abuz. Este posibil ca o alta asociatie sa-si puna containerele de gunoi linga blocul nostru? Ce, daca este pe teren public, trebuie sa ne puna gunoiul sub nas?“, si-a aratat revolta Dumitru Stoian, un locatar de pe scara 1, membru al Asociatiei de Proprietari „1848“.
Administratorul Asociatiei „Siloz-Infratirii“, beneficiara a hotaririi consiliului local, a incercat sa le explice locatarilor ca nu are nici un amestec in decizia primariei. „Nu am nici o vina ca ni s-a dat aprobare pentru mutarea platformei de gunoi aici. Noi nu am cerut decit sa ni se dea un loc unde sa aruncam gunoaiele pentru ca vechea platforma, pe care o avem din 1976, a fost desfiintata dupa ce terenul pe care era amplasata a fost revendicat si cistigat de fostul proprietar. Acest loc ne-a fost atribuit fara sa-l solicitam“, a declarat Marin Sorescu.
Explicatiile lui Sorescu nu au facut altceva decit sa-i intarite si mai tare pe locatarii nemultumiti, care s-au aratat hotariti sa nu permita nimanui sa-si amplaseze pubelele sub geamul lor. „Mai taci din gura, ca dumneata ai tras toate sforile pe la primarie! Una la mina: e gunoiul altei asociatii. Doi la mina: ne baga gunoiul in bloc, pentru ca nu se respecta limita de 25 de metri (!) prevazuta de lege pina la cea mai apropiata constructie. Si, trei la mina: pe noi de ce nu ne-a intrebat nimeni cind s-a luat aceasta hotarire?“, a mai spus Stoian, care a amenintat ca, impreuna cu vecinii de bloc, va picheta primaria daca va fi nevoie.
Un cetatean multumit
In timp ce locatarii celor doua asociatii se intrec in schimburi de replici dure, vinovatii de situatia creata isi vad linistiti de treaba. La inaintare au fost scosi angajatii Serviciului de Salubritate si inspectorii sanitari ai Directiei de Sanatate Publica primii, obligati sa puna in practica hotarirea CL, iar ultimii sa raspunda sesizarilor primite de la locatarii nemultumiti.
Problema este insa mult mai complicata decit pare la prima vedere. Asociatia „Siloz-Infratirii“ a avut inca din 1976 o platforma de gunoi. In baza unei hotariri judecatoresti din 2002, terenul de 159 de metri patrati pe care se afla platforma a fost retrocedat fostului proprietar, familiei Badea, care, un an mai tirziu, a vindut proprietatea chiar avocatului care a reprezentat-o la proces, Ilie Luta. Acesta si-a ingradit terenul cumparat si a scos pubelele de gunoi afara din curte, linga gard, dupa care a solicitat mutarea platformei de gunoi, pe motiv ca este amplasata prea aproape de locuinta sa.
Primaria vine in intimpinarea solicitarii lui Luta si, pentru ca avocatului sa nu-i mai „puta“ gunoaiele locatarilor, emite hotarirea mai sus mentionata. Cu alte cuvinte, primaria a facut un cetatean multumit, insa a nemultumit in felul acesta un intreg bloc de locuinte. Dar alesii locali vor avea de lucru mai mult decit credeau. Probleme legate de reamplasarea platformelor de gunoi, dupa retrocedarea unor terenuri, sint peste tot in Craiova.