21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii din invatamint, ignorati de putere

Sindicalistii din invatamint, ignorati de putere

Conducerea celei mai mari federatii sindicale din invatamint, FSLI, care cuprinde aproximativ 170.000 de membri, isi exprima in continuare nemultumirea fata de atitudinea discriminatorie a reprezentantilor ministerelor de resort. Aceasta apreciaza ca FSLI s-a simtit exclusa de la masa negocierilor privind cresterile salariale: „Ministerele de resort au incalcat cele mai elementare reguli ale dialogului social, Constitutia Romaniei, Conventiile fundamentale ale Organizatiei Internationale a Muncii in materia drepturilor si libertatilor sindicale ratificate de Romania, Carta Sociala Europeana revizuita, Legea sindicatelor, precum si Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamint“. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, considera ca federatia pe care o conduce este ignorata: „Ministerele de resort au elaborat proiecte de acte normative referitoare la drepturile salariatilor din invatamint, fara consultarea noastra, cea mai mare federatie sindicala din invatamint si din Romania“. Este de neacceptat o atitudine de total dispret, fata de partenerii de dialog social, de incalcare crasa a drepturilor sindicatelor si a aquis-ului comunitar din partea guvernului unei tari democratice care doreste sa faca parte din Uniunea Europeana, mai spune acesta. Colegiul Liderilor al FSLI sustine ca, in cazul nerespectarii drepturilor constitutionale si legale de catre guvernantii responsabili, se va adresa instantelor judecatoresti nationale si internationale, va sesiza OIM si confederatiile sindicale internationale.

Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, spune ca, desi in protocolul semnat de celelalte federatii se stipuleaza o crestere salariala in medie de 27%, realitatea este alta: „In urma calculelor facute la nivel de federatie, rezulta ca salariile nete ale personalului didactic din invatamint au crecut cu 8,9 pina la 18 procente, ceea ce inseamna foarte putin, comparativ cu explozia preturilor de pe piata. Este praf in ochi. De aceea, noua, sindicalistilor, ne convine ca de acum inainte, indiferent ce guvern ar fi, activitatea acestuia va fi monitorizata de UE“. Fiecare federatie si-a facut calculele ei, iar procentele de crestere sint identice.

Poate, din aceasta cauza se explica existenta unui val de nemultumiri inclusiv in Federatia „Spiru Haret“, unii dintre membrii acesteia alaturindu-se colegilor de la FSLI, la mitingul de protest de Ziua Mondiala a Educatiei, la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS